Nytt operasällskap sätter upp svensk opera i Uckermark

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,
Bild över staden Angermünde. I förgrunden syns grön vass framför en sjö. På bortre stranden ser man stadens konturer.
Angermünde
Foto: UckerOper

Den lilla staden Angermünde med ca 14 000 invånare ligger i Uckermark i delstaten Brandenburg, cirka en timmas tågresa norrut från Berlin. Här startade den svenska operasångerskan Birgitta Rydholm förra året operasällskapet UckerOper tillsammans med regissören Holger Müller-Brandes med syftet att sätta upp musikteater från regionen för regionen.

Pandemin har förstås fördröjt projektet, men imorgon lördag är det dags för den första premiären. I ett gammalt franciskanerkloster mitt i staden har de valt att sätta upp Riket är ditt, med såväl musik som libretto av Jonas Forssell. Det är det tyska uruppförandet för denna opera som på tyska heter Dein ist das Reich. Det är en komedi som handlar om en chilensk flyktingfamilj som göms av nunnorna i ett kloster.

Ett porträtt av en blond kvinna med vinröd blus med prickar.
Den svenska operasångerskan Birgitta Rydholm som grundat UckerOper.
Foto: UckerOper

Riket är ditt bygger på en pjäs av Kim Procopé och sattes för första gången upp 1991 på Vadstena-Akademien. Året därpå visades den i svensk tv. Igår hade jag möjligheten att få se genrepet. Efter ett och ett halvt års pandemi är jag så svältfödd på scenkonst att det var med glädje jag satte mig på tåget för att åka genom den brandenburgska landsbygden till Angermünde. Och det fanns ingenting som kunde göra mig besviken. Staden Angermünde är en idyll, spelplatsen i det gamla klostret är underbar, den moderna musiken är spännande och det är riktigt bra sångare som medverkar.

Bilden visar de röda tegelväggarna infrån klostret. Tre mycket höga, spröjsade fönster syns i fonden.
Interiören i Stadtkloster zu Angermünde.
Foto: UckerOper

Jonas Forssell fick 1991 Svenska Dagbladets operapris för Riket är ditt. Verket vann också Internationella teaterinstitutets musikteatertävling 1992 i München. Forssell är en erkänd kompositör med uppdrag för bland annat Kungliga Operan och Kungliga Filharmonikerna. Han har också varit konstnärlig ledare på Norrlandsoperan och Den Anden Oper i Köpenhamn.

Birgitta Rydholm och Jonas Forssell lärde känna varandra redan 1991, då Birgitta hade en av rollerna i Vadstena. Nu trettio år senare har hon översatt librettot till tyska och medverkar också i denna nya uppsättning, dock i en annan roll än förra gången. Medlemmar i Preußisches Kammerorchester står för musiken. Det var intressant att få en pratstund med Jonas och Birgitta efter genrepet. Jonas menar att operan får ett annat tempo på tyska då orden har fler stavelser och många konsonanter.

Porträtt på en man med glasögon och blå skjortkrage.
Kompositören Jonas Forssell
Foto: UckerOper

Det ligger förstås mycket arbete bakom en operauppsättning och många människor är inblandade.  Projektet är ambitiöst. På relativt kort tid har UckerOper lyckats få stöd för operasatsningen av staden Angermünde, regionen Uckermark och delstaten Brandenburg samt fått sponsring från ett antal lokala aktörer. Svenska kulturrådet har finansierat översättningen av Jonas Forssells libretto. Stim genom föreningen Svenska Tonsättare har bidragit till att Jonas Forssell kunde vara med på plats. Sveriges ambassad stöttar också uppsättningen.

Jag önskar dem all lycka med det fortsatta arbetet och hoppas att få komma till fler föreställningar i Uckermark.

Nina Katarina Karlsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *