Ovanligt uppdrag på världens största industrimässa

kl. av | Taggar: , , ,

Eröffnungsfeier der HANNOVER MESSE, Sonntag den 31. März 2019, Hannover Congress Centrum, Show Act Schweden, Loreen, Sängerin

BILD: Öppningen av HANNOVER MESSE, 31 mars 2019, Hannover Congress Centrum, Show Act Schweden, Loreen. Foto: Deutsche Messe

Hannovermässan är världens största industrimässa. I år var Sverige, som första nordiska land, inbjuden att vara partnerland. Ett jätteprojekt för oss som arbetar med Sverigefrämjandet i Tyskland. UD gav uppdraget till Business Sweden för cirka ett och ett halvt år sedan. I samarbete med oss på ambassaden och ett stort antal företag började ett intensivt arbete. Det formella startskottet var det officiella kontraktskrivandet under förra årets mässa i april. Nu hade vi ett år på oss. Ambassadens ansvar var PR och kommunikation i Tyskland och kulturinslaget på öppningen. Det var ett av de största projekt som jag hittills har arbetat med.

Den festliga öppningsceremonin hålls kvällen innan mässan öppnar. 2500 gäster och medier från hela världen bjuds in till Hannovers gamla kongresshall HCC. Efter några tal och utdelningen av innovationspriset Hermes-Award får partnerlandet 12 minuter på sig att presentera sig med en show, en konstnärlig presentation av Sverige. Det är vad jag har ägnat mig åt de senaste månaderna, tillsammans med ett fantastiskt gäng kollegor från både Sverige och Tyskland. Ett ganska annorlunda uppdrag i relation till det vi på kulturavdelningen brukar ägna oss åt.

Eröffnungsfeier der HANNOVER MESSE, Sonntag den 31. März 2019, Hannover Congress Centrum. Im Bild: Anja Karliczek, Bundesministerin für Bildung und Forschung, H.E. Stefan Löfven, Ministerpräsident Schwedens, Dr. Angela Merkel, Bundeskanzlerin der Bundesrepublik Deutschland, Stephan Weil, Niedersächsischer Ministerpräsident

BILD: Anja Karliczek, förbundslandet Niedersachsens utbildnings- och forskningsminister, statsminister Stefan Löfven, förbundskansler Angela Merkel, Niedersachsens ministerpresident Stephan Weil. Foto: Deutsche Messe

När showakten första gången kom på tal, det var under ett möte med mässan i juni, föreslog någon av dem att Sverige ju kunde presentera en ABBA-tribute akt, för ABBA förknippas ju så starkt med oss. Hm, tänkte vi.  ABBA är förstås alltid rätt, men mina kollegor och jag hade tänkt oss en något högre ambitionsnivå än ett tribute-band. Vi hade ju tittat på Indiens och USAs presentationer. Indien hade en färgsprakande show med ett femtiotal dansare och musiker samt ett fantastiskt realistiskt hologram av ett lejon som klev ner från scenen och rakt fram till Merkel (!). Obama hade rätt och slätt tagit dit en hel musikalensemble från Broadway med scenografi och allt. Vi ville inte vara sämre, trots att vi, som mässan påpekade, ju är ett litet land. Vad skulle vi kunna hitta på?

Under ett besök i Stockholm under våren såg jag affischerna från Kulturhuset Stadsteaterns föreställning Våroffer. Fredrik Benke Rydman och en robot som dansar tillsammans. Vad kunde vara mer passande på en industrimässa? När jag sa det till projektledaren på Business Sweden svarade hon att ABB, som hade samarbetat med teatern kring Våroffer,  just hade hört av sig och föreslagit samma sak – att ta Benke och roboten till Hannover. Jag träffade ABB, pratade med Kulturhuset Stadsteatern och efter att det stod klart att ABB tog på sig att bekosta ett eventuellt gästspel under öppningen började vi jobba mot det målet. Det blev en spännande resa!

Fredrik "Benke" Rydman, Choreograf und Tänzer, Industrieroboter von ABB, IRB 6620

BILD: Fredrik Benke Rydman och industriroboten 6620. Foto: Deutsche Messe

Min idé var tidigt att lägga stort fokus på svensk musik. Sveriges musikindustri är ju den tredje största efter USA och Storbritannien och många vet inte att flera av de största hitsen i världen av skapade av svenskar. Via ett initialt samarbete med Swedish Music Hall of Fame kom jag i kontakt med producenten Esbjörn Mårtensson och hans kollegor från produktionsbolaget The Broadcast Family. De brukar bland annat göra utdelningen av Polarpriset. Efter två dagars brainstorming hade Esbjörn och jag en plan. Mot bakgrund av en film som skulle visa Sveriges utveckling från naturtillgångar till industrialisering, via tidiga innovationer till nutid och framtid skulle vi presentera tre liveakter. Allt ackompanjerat av känd svensk musik i specialarrangemang. Alla inblandade parter, dvs UD, Business Sweden, ambassadören och mässan, tyckte vår idé var bra. Vi fick klartecken och började.

Det stod snabbt klart att den största utmaningen var att få in roboten i den K-märkta gamla konsert- och kongresshallen. Det nylagda trägolvet på scenen visade sig vara för svagt för att kunna bära roboten. För att det skulle fungera behövdes det införskaffas en gigantisk stålplåt, som skulle läggas över scenen och fördela vikten. Roboten behövde också programmeras om så att de två scener ur föreställningen vi hade valt skulle hänga ihop och passa i resten av showen. Många timmars beräkningar, repetitioner, programmering och klurande ledde till slut fram till att det fungerade. De tekniska teamen från ABB, The Broadcast Family och Kulturhuset Stadsteatern gjorde en verkligt imponerande insats.HANNOVER MESSE 2019, 01.-05. April

BILD: Loreen under öppningsshowen med unga dansare från Hannover. Foto: Deutsche Messe

Parallellt producerades filmen och musiken arrangerades och spelades in. Riksspelmännen Lena Jonsson och Anna Karlsson anlitades och till slutnumret, som skulle bli riktigt maffigt med hög igenkänning, engagerade vi Loreen att sjunga en ny version av Euphoria. Till slutbilden bjöd vi dessutom in en grupp barn och unga från en dansskola i Hannover. Knappt två dagars tekniskt arbete och repetitioner på plats i Hannover, sen var det dags.

Eröffnungsfeier der HANNOVER MESSE, Sonntag den 31. März 2019, Hannover Congress Centrum

BILD: Förbundskanslern anländer till folkmusik spelad av Anna Karlsson och Lena Jonsson. Foto: Deutsche Messe

Söndagen den 31 mars strax före kl 18 anlände så förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven till öppningen. Vid röda mattan togs de emot av våra folkmusiker och hundtratals fotografer och TV-team. efter en dryg halvtimme var det dags och en förväntansfull tystnad la sig över den stora publiken. Jag höll andan och hoppades att allt skulle gå som planerat.

Och det gick strålande. Publiken applåderade länge, Merkel nickade uppskattande och statsministern log nöjt när han direkt efteråt gick upp på scenen och höll sitt tal.  Vi i projektgruppen kände oss lättade, nu var det första steget taget. Många av svenskarna på plats sa efteråt att showakten gav en positiv bild av Sverige och att det kände sig stolta.  Här är länken till mässans mediatek, efter 35 minuter börjar vår föreställning:

För mig i min roll som kulturråd var det en spännande uppgift och rolig utmaning att få jobba med partnerlandsprojektet. Roligt att kunna bidra på mitt sätt till årets största främjarsatsning och ingå i det stora proffsiga teamet från Business Sweden, UD, ambassaden och industriföretagen som hade till uppgift att göra Sverige så synligt som möjligt på mässan och i medierna. Det blev lyckat i sin helhet och en fin upptakt till en späckad vecka med hundratals möten, presentationer, intervjuer och seminarier som Sverige som partnerland skulle hålla med gamla och nya partners från hela världen. Här ger ambassadör Per Thöresson en kort sammanfattande kommentar över resultaten.

Och såhär beskriver min kompanjon Esbjörn arbetet, jag håller med honom: “Intensivt, inspirerande och internationellt. Det var fantastiskt roligt att få jobba kreativt med en presentation som ska innehålla allt! Vi ville visa en bred och varierad bild som skulle ge publiken en både aha! och oj! upplevelse från bild, film, musik och live akter. Den arbetsglädje och gemenskap som vi fann i detta var likväl unik som stor och vi tror att vi nådde ut med såväl kända svenska melodier, en banbrytande dansupplevelse och igenkänning med Eurovision-vinnaren Loreen med Euphoria.”HANNOVER MESSE 2019, 01.-05. April

Foto: Deutsche Messe.

Stort tack alla ni som hjälpte till och gjorde detta möjligt!

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.