Paris stad hyllar August Strindberg genom att namnge torgplats och avtäcka en Strindbergbyst av Carl Eldh. Alice Bah Kuhnke var på plats och invigningstalade.

kl. av | Taggar: , ,
Alice Bah Kuhnke och ambassadör Veronika Wand-Danielsson avtäcker Strindbergbysten tillsammans med Paris stad vice borgmästare Véronique Levieux. Foto: Svenska ambassaden
Alice Bah Kuhnke och ambassadör Veronika Wand-Danielsson avtäcker Strindbergbysten tillsammans med Paris stad vice borgmästare Véronique Levieux.
Foto: Svenska ambassaden

Den 6:e november invigde kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Place August Strindberg i 6:e arrondismentet tillsammans med representanter för Paris stad och Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson. I samband med invigningen organiserade Svenska Institutet och Odéon/Théâtre de l’Europe tillsammans en läsning av Strindbergtexter med anknytning till Paris.

Bakgrunden till Place August Strindberg är att journalisten och sverigevännen Guy de Faramond (f.d. utrikeskorrespondent för Le Monde i Stockholm) under många år drivit frågan om att få en plats uppkallad efter vår nationalskald. Platsen bredvid kyrkan Saint-Sulpice är också noga utvald då August Strindberg besökte kyrkan regelbundet och ofta vistades i 6:e arrondismentet.

Strindberg bodde under flera längre tidsperioder i Paris och två av hans viktigaste verk Inferno och En dåres försvarstal skrevs i original på franska. Vid återkomsten till Stockholm, beskrev Strindberg Parisvistelsen som « l’époque la plus fructueuse de ma vie », den mest fruktbara perioden i mitt liv.

Carl Eldh är en av Sveriges genom tiderna främsta skulptörer och den stora uttolkaren av August Strindberg genom flertaliga skulpturer. Eldh vistades i likhet med Strindberg längre perioder i Paris och Auguste Rodin var en av hans stora inspirationskällor. Det var därför helt logiskt att det blev just Carl Eldhs klassiska tolkning av Strindberg från 1905 som fick ta plats bredvid kyrkan Saint-Sulpice.

Projektet, som är ett samarbete mellan Svenska ambassaden, initiativtagare till bysten, och Stiftelsen Carl Eldhs ateljé, har kunnat genomföras tack vare finansiellt stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Karl-Otto Bonnier, Gustaf VI Adolfs Fond för Svensk kultur och Svenska Akademien.

Initiativtagarna till Place August Strindberg Guy de Faramond och Jaques Robnard flankerar Carl Eldhs berömda Strindbergbyst som nu har uppförts vid Place August Strindberg efter en gjutning i de gamla originalformarna från 1905. Foto: Svenska ambassaden
Initiativtagarna till Place August Strindberg Guy de Faramond och Jaques Robnard flankerar Carl Eldhs berömda Strindbergbyst som nu har uppförts vid Place August Strindberg efter en gjutning i de gamla originalformarna från 1905.
Foto: Svenska ambassaden
Alice Bah Kuhnke visar stolt upp den nya namnskylten för Place August Strindberg. Foto: Svenska ambassaden
Alice Bah Kuhnke visar stolt upp den nya namnskylten för Place August Strindberg.
Foto: Svenska ambassaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.