Parisarna köar för kanelbullar och design när hösten drar igång på Svenska institutet i Paris

kl. av | Taggar: , , , , ,

Köerna ringlade ända ut på gatan när vårt nyöppnade café Fika bjöd på färska kanelbullar till de 100 första gästerna, samtidigt som vi slog upp dörrarna till designsatsningen Swedish Secrets och välkomnade rekordmånga 2 000 besökare över första helgen.

Köerna ringlade för att få första kanelbullarna från Fika.
Maria Printz delar ut bullar till de 100 första gästerna

Hösten har alltså rivstartat direkt efter semestrarna och parisarna är tillbaka i stan. Nu startar även Paris Design Week och Maison&Objet, som vi samarbetar med, när vi officiellt inviger designmånaden Swedish Design Movement Paris 2022. I år valde vi temat Swedish Secrets just för att locka besökarna att se bortom de snygga utställda objekten och upptäcka alla  unika berättelser, tillkomstprocesser, materialval bakom varje projekt. Gemensamt för alla är övertygelsen om att bra design är en nyckel till hållbar utveckling och resursoptimering.

Producent Johanson Design, formgivare Färg&Blanche

Designduon Färg & Blanche, har med humor och hantverksskicklighet skapat en scenografi som inramar ett fyrtiotal utställares produkter. Vita nålfiltsväggar ger illusionen av en rumslig skiss, där gula kantstygn utgör själva pennstrecken. Därmed hålls hela showrummet ihop, med neutrala tillbehör som fönster, podier och icke-objekt i samma teknik. Färgskalan i milda gula, vita, beiga toner är inspirerade från Stockholms fasader och svenskt ljus. Självklart har de sytt allt själva i sin studio i Stockholm, med en helt nyinköpt symaskin för langettsömnad. Deras specialitet är att sy i olika material som trä och plåt och ofta jobbar de textilt. Fredrik Färg och Emma Marga Blanche har jobbat ihop sedan 2010 ´och här möts verkligen Sverige och Frankrike: Emma har växt upp i Frankrike och Fredrik i Västra Götaland. De berättar om att deras olika kulturella infallsvinklar befruktar varandra i långsamma arbetsprocesser som ofta leder till oväntade resultat.

Färg&Blanche kikar genom sitt fiktiva fönster under visning för SI Paris personal

Swedish Secrets pågår en hel månad, först med inredningsdesign, sedan arkitektur och avslutas med stor modesatsning i samband med Paris Fashion Week. Parallellt hålls flera fördjupade professionella seminarier och publika program. Bland annat jobbar vi med Svenskt Trä om hur man kan jobba smart och resurssnålt med trä hela vägen; Wood insights.

Svenska institutet arbetar förstärkt med Sverige som handels- och investeringsnation, framför allt genom kreativa näringar. Si blev också för ett par år sedan huvudman för det så kallade Designprogrammet, som växte fram ur regeringens exportstrategi, där hållbarheten löper som en röd tråd. Främst handlar det om en global kommunikation om Sverige som designnation i bred bemärkelse, men också med aktiveringar, där bland annat Paris fungerat som en attraktiv arena under flera år. Häromdagen kom den första digitala och interaktiva svenska designutställningen på plats, Swedish Design Movement leading the way, som producerats av Svensk Form. Allt finns på Sharing Sweden.

Sist men inte minst, har vi äntligen öppnat vårt nya café på plats: Fika. Gästerna jublar, och köar varje dag. De har väntat så länge och caféet har med åren blivit en central del av Si Paris identitet. Svensk matkultur är ju också en styrka inom kreativa näringar och hör nära samman med design. De nya caféägarna, Caroline och Damien Nobilé, driver ett cateringföretag Les Editions Délicieuses bara några kvarter härifrån och har därmed muskler att samarbeta med oss för större evenemang. De går helt in för att lära sig allt om Sverige och svensk mat, och ett mål är att de ska ha Paris bästa kanelbullar, något som blivit stort här de senaste åren. Till sin hjälp har de svenska mathantverkaren och experten Maria Printz. Hon tog också med dem i somras på en resa runt i Sörmland hos olika hantverkare och producenter som nu präglar caféet. Fransk-svenska Nora Emond är ny caféföreståndare och tar med sig det bästa av båda kulturerna. Ni måste komma och smaka!

Nya caféet Fika på Si Paris igång
Nya Café-ägarna Damien och Caroline Nobilé med svenska matexperterna Nora Emond och Maria Printz båda med fransk och svensk bakgrund
Pressvisning caféet med fröknäcke, ny keramik av Anna Linell och olika Sörmlandsprodukter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.