Pia Lundberg nytt kulturråd i London

kl. av | Taggar: , , ,

Regeringen har i dag utsett Pia Lundberg till nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i London. Hon tillträder sin tjänst 1 mars 2018.

– Pia Lundbergs samlade kulturpolitiska kompetens är en grundbult för uppdraget som kulturråd. Denna utnämning kommer att förstärka det redan etablerade utbytet mellan konstnärer och kulturinstitutioner, inte minst betydelsefullt för svensk film som har en stark ställning och renommé i Storbritannien, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Inför Storbritanniens utträde ur EU är ett utbyte av de tankar, insikter och upplevelser som konst och kultur kan förmedla viktigare än någonsin. Det ska bli oerhört spännande och roligt att få bidra till det utbytet, säger Pia Lundberg.

Pias bakgrund i filmbranschen tillför en ny profil i den nuvarande kulturrådsgruppen samt öppnar upp för fler samarbeten inom filmområdet, vilket är av särskilt intresse inom ramen för Bergmanåret 2018.

Sedan april 2007 har Pia arbetat som chef på utlandsenheten på Svenska Filminstitutet med uppdrag att sprida svensk film internationellt. Tidigare var hon chefredaktör för bland annat designtidskriften Form och filmtidningen Cinema. Hon har även varit verksam som filmjournalist för de internationella branschtidningarna Screen International och Variety samt frilansat som kulturjournalist för Sveriges Radio och flera av Sveriges största dagstidningar.

Sveriges nio kulturråd

Kulturrådstjänster finns i dag på Sveriges ambassader i Berlin, London, Moskva, Peking, Pretoria och Washington, vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul samt vid Sveriges ständiga representation i Bryssel. Kulturråd finns även i Paris med Svenska institutet som huvudman. Kulturrådens övergripande uppgift är att främja kultursamarbeten och stimulera den kulturella dialogen med stationeringslandet. Kulturråden ska också verka för kulturen som en del i satsningar på att främja Sverigebilden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.