Politik, kultur och aktivism på COP26 i Glasgow

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

De senaste dagarna har jag tillbringat i Glasgow, där FN:s klimatmöte COP26 pågår. Toppmötet är det största Storbritannien har stått värd för, med nästan 40 000 ackrediterade deltagare från hela världen. Sveriges närvaro är påtaglig med ministrar, politiker, förhandlare, organisationer och företag på plats. Och Greta Thunberg förstås, som trots att hon retat upp vissa brittiska politiker genom att inte låta sig imponeras av Storbritanniens klimatlöften, får lika stor uppmärksamhet som de största stjärnorna får på filmfestivalen i Cannes.

Business Sweden står värd för en välbesökt svensk paviljong på det gigantiska Scottish Event Campus. I paviljongen lyfts Sveriges och svenska företags klimatengagemang fram i ett ambitiöst seminarieprogram. Enligt årets Nation Brands Index toppar Sverige tillsammans med Schweiz listan över de länder som anses ha störst engagemang för miljö- och klimatfrågor, något som naturligtvis ger vind i seglen. De första dagarna har paviljongen besökts av bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron och Londons borgmästare Sadiq Kahn.

Det huvudsakliga skälet till min egen närvaro i Glasgow är förstås kultur. Redan tidigt under planeringen av COP26, som egentligen skulle ha ägt rum 2020, bestämde sig de nordiska ambassaderna i London för att arrangera en nordisk fotoutställning på klimattema i anslutning till toppmötet. Nu har utställningen ”Forever Changes” äntligen öppnat på galleriet Street Level Photoworks i centrala Glasgow. Sverige representeras av Helene Schmitz vackra och tankeväckande fotografier med fokus på människans förhållande till, och exploatering av, naturen.

Den nordiska utställningen erbjuder något annat än förhandlingarna och de politiska utspelen på mässområdet. Som Creative Scotland-chefen Amanda Catto uttryckte det i sitt tal på vernissagen häromkvällen: ”Jag kommer att uppmana varenda COP-deltagare att gå hit. Fotografierna på dessa väggar framkallar känslor, förståelse och eftertanke. Vi hinner inte reflektera kring klimatkrisen om vi bara springer mellan möten och seminarier de här veckorna.” Utställningen visas till slutet av januari och de medverkande fotograferna kommer att delta i ett flertal digitala samtal de närmaste månaderna.

Jag har även haft möten med flera skotska och nordiska kulturorganisationer under mina dagar i Glasgow. Intresset för kultursamarbeten med Sverige och Norden är stort i Skottland och ambassaden blir ofta kontaktad om olika initiativ. Ett spännande nordisk-skotskt kulturprojekt är ”The Nordic Alliance of Artists’ Residencies on Climate Action”, ett långsiktigt samarbete och utbytesprogram mellan det fantastiska konstnärsresidenset Cove Park i västra Skottland och motsvarigheter i alla de nordiska länderna. Företrädarna för de nordiska residensen, där Baltic Art Center i Visby är den svenska parten, har efter tio månaders digitala möten tillbringat hela denna vecka tillsammans i Skottland.

Parallellt med det pågående toppmötet i Glasgow har Skottland förstås även intagits av tusentals klimataktivister. Fredagens COP26-tema om ungdomar och civilsamhälle sammanföll med Fridays for Futures stora klimatmanifestation. Det vanligaste budskapet på demonstranternas skyltar? ”Blah blah blah”.

Foton: Business Sweden (1-3), Helene Schmitz (4), Pia Lundberg (5-7) samt premiärnumret av The Guardians nya lördagsbilaga, 2021-09-25.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.