Berättelsen om popsångaren Tayfun Karatekin

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,
Tayfun Karatekin. Foto: Tommy Montaigne

Tayfun Karatekin

I september förra året, under första veckan av min tjänstgöring, blev jag kontaktad av fotografen Candaş Arin som berättade att han ville träffa mig för att diskutera ett projekt som han behövde hjälp med. Vi träffades på ett litet café i centrala Istanbul och Candaş berättade att han samlade på sällsynta vinylskivor och hade upptäckt en närmast bortglömd turkisk popsångare som hette Tayfun Karatekin. Han beskrev hur han hade blivit besatt av hans vackra röst och det visade sig också att Tayfun hade utvandrat till Sverige under 70-talet, haft en musikkarriär i Stockholm men efter en viss tids sjukdom hade dött någon gång på 80-talet.

Tayfun Karatekin och Mia Adolphson på turné

Candaş ville veta mera om Tayfuns liv i Sverige och hade planer på att göra en film om honom. Han berättade också att han hade lyckats spåra några av Tayfuns närmaste vänner och bandmedlemmar och undrade om jag kunde hjälpa honom ta kontakt med dem. Det gjorde jag, och under en resa till Stockholm fick jag det stora nöjet att få träffa Lena Ahlquist, Tayfuns livspartner, Mia Adolphson, sångerska och musikproducent samt nära vän till Tayfun och Jurgen Linder från bandet Stardust International som Tayfun hade spelat i under 70-talet. Vi sågs i Stockholm och jag berättade om mötet med Candaş, om hans filmplaner och om hur rörd jag själv hade blivit av att få höra Tayfuns röst. Mötet var början på en lång och spännande serie samtal som ledde fram till ett digitalt event under hösten där vi fick möjlighet att samla nära vänner, fans, musiker och familj från både Sverige och Turkiet för att fira Tayfun Karatekins musik och liv.

Tayfun Karatekin och Lena Ahlquist. Foto: Tommy Montaigne

Tayfuns berättelse är rörande, det är berättelsen om en anmärkningsvärd ung sångare från Turkiet med en exceptionell röst som åkte till Stockholm 1969. I Stockholm gick han med i bandet Stardust International, gjorde inspelningar och turnerade på musikscener överallt i Sverige. Han gjorde uppenbarligen ett djupt intryck på alla de människor han träffade, hans röst och talang och hans mycket tillgivna karaktär gjorde honom väldigt populär. Hans musikaliska karriär var på väg att uppnå stor framgång. Men på toppen av sitt genombrott i Sverige fick han diagnosen bukspottkörtelcancer. Han fick avbryta sin karriär och under hans mång åriga kamp mot sjukdomen väcktes ett intresse för medicin vilket gjorde honom djupt engagerad i hälsofrågor. Han skrev akademiska texter om utveckling av cancervården av olika medicinska behandlingar. Tayfun dog i Stockholm 1982. 

Tayfun Karatekin i en inspelningsstudio i Stockholm

Till vårt digitala event bjöd vi in Lena och Mia samt Tayfuns goda vän Tommy Montaigne för att genom bilder och reflektioner berätta om Tayfuns liv. Candaş deltog också och berättade om hur hans stora intresse för Tayfun hade uppstått. Tayfuns kusin, den berömda sångerskan och skådespelerskan Zuhal Olcay deltog med sina reflektioner och även en spontan tolkning av Tayfuns sång İki Çift Lâf. Vi lyssnade till flera av Tayfuns sånger under kvällen och det märktes på publiken att Tayfuns musik och personlighet gjorde intryck än i dag. Eventet modererades av Zeynep Serinkaya Winter.

Några av de manga personer som deltog i eventet om Tayfun Karatekin
Tayfun Karatekin

Som nytillträtt kulturråd blev den ovanliga tanken att sammanföra unga turkiska vinylsamlare med svenska pensionärer och musikgestalter från Sveriges musikscen på 70-talet otroligt lockande. Det blev ingen film, men nog ett digitalt event som på ett spännande sätt kom att belysa några av de djupa relationerna mellan Turkiet och Sverige.

Här kan du lyssna till en av Tayfun Karatekins mest kända låtar İki Çift Lâf

DIALOGER / DIALOGLAR är en serie tvärvetenskapliga samtal, paneler och presentationer som görs i samarbete mellan generalkonsulatet i Istanbul och svenska forskningsinstitutet i Istanbul. En del av serien har genomförts med stöd från Svenska Institutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.