Presskonferens på bergstopp blev en höjdare

kl. av | Taggar: , , ,
Bildcollage - Maher Zain med skolklass på Table Mountain, paneldeltagare på Maket Theatre, Ambassaden på Pride, Ambassadör Julin på Holocaust & Gebocide Centre och Pressconference med Maher Zain högst upp på Table Mountian med sydafrikanske producenten Nisaar Pangarker & Hedda.
Bildcollage – Maher Zain med skolklass på Table Mountain & Artscapes VD Marlene Le Roux, paneldeltagare & ambassadör på Market Theatre, Ambassaden på Pride, Ambassadör Julin på Holocaust & Genocide Centre och Pressconference med Maher Zain högst upp på Table Mountian med sydafrikanske producenten Nisaar Pangarker & Hedda.

Presskonferensen med den svenska världsartisten Maher Zain högst uppe på Table Mountain lockade 55 journalister och var kanske höjdpunkten (om skämtet tillåts…) under en vecka som innehöll fem olika publika kulturevenemang och ett par projektstarter. Mer om Zain längre ned.

Veckan  inleddes på Johannesburg Holocaust and Genocide Center med visning av den svenska dokumentärfilmen ”The Strait Escape”, (”Flykten över sundet”) av KC Palmqvist. Filmen skildrar den lyckade svensk-danska räddningsinsatsen av de tusentals danska judar som under andra världskriget flydde över sundet mellan Helsingör och Helsingborg och det var första gången den visades utanför Norden. En mycket finstämd film om personerna som engagerade sig den stora räddningsmanövern.

Den 24 oktober gästade den världsberömde musikern Maher Zain (född i Libanon, uppvuxen i Sverige och nu boende i Stockholm) Kapstaden och höll två bejublade och utsålda konserter tillsammans med Cape Town Philharmonic Orchestra. Zains musik för samman människor genom att överbrygga kulturella, religiösa och traditionella skillnader och han är omåttligt populär i Sydafrika. Det var ett privilegium att samarbeta med det Kapstadsbaserade produktionsbolaget Inner Circle Entertainment kring detta jätteevenemang som inkluderade presskonferens högst upp på Table Mountain med 55 journalister närvarande, och enormt genomslag i sociala medier. Detta var första gången Zain spelade med en symfoniorkester och musiken hade orkestrerats av den unge kompositören Marvin Bourne tillsammans med John Walton. Ett par av låtarna inkluderade också en traditionell afrikansk kör.

zain recept w Nadin Angel Cloete film maker
Maher Zain mottagning, Hedda med Nadin Angel Cloete, sydafrikansk filmare
tabletop press conf
Presskonferens med Maher Zain högst upp på Table Mountain med sydafrikanska produktionsbolaget Inner Circles VD Nisaar Pangarker och Hedda

Ambassaden hann även med att skapa historia genom att vara den enda och första beskickningen att delta i Johannesburg Pride. Med stöd av Svenska Institutet, marscherade ambassadens personal i solidaritet med Pride och för jämställdhet. Ambassaden stod även värd för Prideveckans familj- och sponsorbrunch och för visningen av dokumentärfilmen ”En vanlig fucking människa” och Ministerråd Ami Larsson Jain fick möjligheten att lyfta svensk jämställdhetspolitik och LGBTQ-rättigheter.

Den 30 oktober stod ambassaden värd för ”Women and War, Struggle and Stories” ihop med Market Theatre. En fullsatt salong fick lyssna till korta utdrag ur boken ”The Unwomanly Face of War” skriven av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj och en intensiv paneldiskussion om krig, kamphistorier och hjältemod samt effekterna av att utesluta kvinnors insats, upplevelser och röster. Evenemanget förde samman några av Sydafrikas mest profilerade skribenter och filmskapare och arrangerades i samverkan med PARSE, Platform for Artistic Research vid Göteborgs Universitet och Market Theatre.

Women and war at Market Theatre

ww4

 

Det blev ett samtal där insatserna var höga från början, personliga vittnesmål om att växa upp som ung tjej i Soweto på 70- och 80-talet blandades med en diskussion om att lyfta tabun kring sexuellt våld och övergrepp som förekommit inom motståndsrörelsen, till hur den offentliga bilden av Winnie Mandela som barnamördare och ”lös” kvinna skapats och varför.

Detta samtal är en del av ambassadens arbete med Media Arts Peace, som handlar om kulturens roll i konflikt – här om hur kvinnor tar plats eller ej när historien om krig och konflikt skrivs.

I veckan gick också startskottet för en filmproduktion som är ett samarbete mellan det svenska produktionsbolaget MediaBruket (som är huvudproducent) och FORT, ett filmbolag baserat i Johannesburg. Produktionen skildrar fyra tonåringar i Alexandra, en utsatt del av Johannesburg. De kommer även att få filma sig själva. Filmen görs på uppdrag av Rädda Barnen och kommer bland annat att visas på UR. Ambassaden kommer följa filmandet.

 

uppstart FORT Mediabruket Alexandra film
FORT & Mediabruket kör igång filmandet i Alexandra

Håll utkik efter detta och mycket annat i våra kanaler! Tillexempel kommer vi att fortsätta det framgångsrika utbytet inom litteratur och unga litterära röster som hittills fört 9 svenska författare till Sydafrika och 4 sydafrikanska till Sverige för att medverka vid festivaler med mera.

Instagram: @heddainsouthafrica @swedeninsa

Facebook: Embassy of Sweden in Pretoria

Twitter; @heddainSA @swedeininsa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *