Pride i Washington D.C.

kl. av | Taggar: , , , ,

Gästblogg av Stefan Hansen
Tack också till ambassadkollega Emma Nilsson!

Svenska Ambassaden i Washington DC deltar för andra året i rad vid Pridefirandet i USA:s huvudstad, för att uppmärksamma och uppmana till en värld där alla människor har samma rättigheter och möjligheter oavsett genus och sexuell läggning. Under parollen ”LGBTI rights are human rights” manifesterar ambassadens medarbetare, tillsammans med ambassadör Björn Lyrvall, i ett nordiskt paradtåg med våra kollegor från Norge, Danmark, Finland och Island.

De nordiska ambassaderna i Capital Pride 2016
De nordiska ambassaderna i Capital Pride 2016

Idag publicerar de en gemensam debattartikel i Huffington Post:
http://m.huffpost.com/us/entry/us_5935e0d0e4b0c670a3ce67a0

I samband med paraden deltar även de nordiska ambassadörerna i Washington D.C. vid ett Twitter Town Hall kring frågor gällande HBTQIA, jämlikhet och jämställdhet. Den 8 juni kl 13 lokal tid kan allmänheten twittra in frågor under #asknordicambs

Idag anses Sverige vara ett öppet och jämlikt land. Men för inte så länge sedan hade Sverige diskriminerande lagar och HBTQIA-personers rättigheter respekterades inte. Under de senaste årtiondena har framstegen varit många.

År 2003 fick homosexuella och lesbiska rätten att adoptera och två år senare fick lesbiska rätten att inseminera. Samkönsäktenskap legaliserades 2009 och kort därefter tillsattes ett förbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning till den svenska konstitutionen.

Ändå är dessa juridiska riktmärken bara steg, inte det slutliga målet, i vår strävan mot jämlikhet. Den nuvarande svenska regeringen har initierat flera offentliga undersökningar om hur man skall ytterligare förbättra för HBTQIA-personers liv, där ibland om hur man bättre ska bekämpa hatbrott och om hur man underlättar föräldraskapet för HBTQIA-personer.

Att stå upp för och främja HBTQIA-personers rättigheter är en av hörnstenarna i svensk utrikespolitik. Sverige är en av de största finansiella givarna inom fältet och en stark supporter till de viktiga FN-resolutioner om sexuell läggning och könsidentitet, som antogs av Human Rights Council. Sverige var också en stark förespråkare för inrättandet av en oberoende FN-expert för skydd mot våld och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet – ett historiskt beslut som fattades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i juni förra året.

Här på ambassaden är HBTQIA-rättigheter en nyckelprioritet. Vi har till exempel stött och främjat dokumentären Kiki, av svenska filmskaparen Sara Jordenö Ruf. Filmen Kiki är en stark och vacker film om ballroom communityt i NYC – där många av medlemmarna är transgender. Det är en film om att komma ihop och bygga värdighet, självkänsla och glädje. Ambassaden kommer också att presentera en serie svenska spelfilmer på temat HBTQIA här på House of Sweden under junimånad.

Under serienamnet “Sweden on the Screen – Pride” visas Sara Broos För dig naken, Vägen till Ann-Christine av Helena Isaksson Baeck, En vanlig fucking människa av Malin Björkman-Widell och Torka aldrig tårar utan handskar i regi av Simon Kaijser efter Jonas Gardells epos. Med filmserien visar Svenska Ambassaden i Washington DC med stolthet en flora av perspektiv, identiteter och berättelser skapade av fantastiska filmkonstnärer och berättare.

Våld och diskrimering mot HBTQIA-personer pågår över alla delar i världen, inkluderat såväl Sverige som USA. Vi måste alla arbeta hårdare och smartare, vara kreativa och innovativa och skapa allianser mellan regeringar, det civila samhället, den akademiska världen och den privata sektorn för att säkerställa HBTQIA-personers rättigheter.

När allt kommer omkring begär vi inte något extra. Vi ber inte om tillägg. Vi ber bara att alla människor har samma rättigheter och möjligheter – oavsett om du är homosexuell, lesbisk, hetero, trans, intersex eller queer.

Sedan förra året deltar de nordiska ambassadörerna tillsammans med medarbetare i Pride-paraden här i Washington DC för att gemensamt göra ett tydligt uttalande. Vi ser väldigt mycket fram emot årets evenemang.

Vi uppmanar alla i Washington DC att titta särskilt efter det nordiska kärlekståget vid Prideparaden här i juni och vår filmsatsning med HBTQ-tema på House of Sweden.
We will make our voices heard.

Stefan Hansen, gästbloggare och kulturhandläggare vid Svenska Ambassaden i Washington D.C., USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.