Providence – Boston – New York

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

När USA öppnade upp igen under hösten var det äntligen möjligt att börja resa och besöka viktiga institutioner runt om i landet.

PROVIDENCE

Första stopp på resan var Providence där Artist Community Alliance (ACA) har sitt huvudkontor. ACA organiserar cirka 500 konstnärliga residens-organisationer i Nordamerika som kan vara intressanta för konstnärer i Sverige. Med Lisa Funderburke Hoffman som ny chef har ACA genomgått stora förändringar. Personalen arbeta nu på distans från olika platser i USA, och i likhet med många andra organisationer i USA vill man skapa större mångfald inte bara i innehåll utan även bland personal och styrelse. 

BOSTON

MIT i Boston är ett av världens ledande universitet inom vetenskap och teknik, och sammanlagt 98 Nobelpristagare kan kopplas till MIT. Gediminas Urbonas, ansvarig för Art, Culture, Technology (ACT) guidade runt på campus och på Media Lab, ett tvärvetenskapligt forskningslab som ägnar sig åt teknik, multimedia, vetenskap, konst och design. ACT, som är del av Media Lab, är en hubb för kritiskt undersökande konstnärliga praktiker som är gränsöverskridande inom MIT. Framstående konstnärer har genom åren varit kopplade till ACT, bland andra Joan Jonas och Laurie Anderson (aktuell med en stor utställning på Hirshhorn Museum i Washington DC).

Besök i ateljeerna på MIT Media Lab. Foto: Helene L Pousette (HLP).
Gediminas Urbonas, ansvarig för ACT på MIT Boston. Foto: HLP

MIT har också en stor konstsamling och många verk i det offentliga rummet. Här finns bland annat det publika konstverket The Big Sail (1966) av Alexander Calder (som nu är aktuell med utställningar både på MoMA New York och på MOMA San Francisco). Efter test i bröderna Wrights vindtunnel på MIT kunde Calders skulptur placeras så att den blockerar vinden mellan de höga byggnaderna på MIT campus. Även arkitekturen på campus innehåller pärlor av arkitekter som Eero Saarinen, Alvar Aalto, Frank Gehry och Steven Holl. Gediminas Urbonas och hans partner Nomeda arbetar också som konstnärer, och just nu aktuella i Sverige med projektet The Swamp Observatory i Visby i samarbete med Baltic Art Centre och Statens Konstråd

Eero Saarinens kapell MIT Chapel (1955) på MIT campus. Foto: HLP

Boston är också värd för den stora internationella konferensen TransCultural Exchange som sedan 1989 återkommer vartannat år. Syftet med konferensen är att bidra till att sammanföra internationella konstnärer, curatorer och organisationer för att nätverka, dela erfarenheter och lära om nya trender och utveckling – utställningar, portfolio reviews, workshops och receptions. Mary Sherman som initierat och leder organisationen menar att för många unga konstnärer är konferensen en viktig plattform för nätverkande, lära om internationella residensmöjligheter och för att skapa förståelse för olika kulturer. Efter paus under pandemin planeras nästa konferens att äga rum i november 2022.  

NEW YORK

Bild från utställningen Color Lehmitz på Fotografiska i New York. Pågår till 6 mars 2022. Foto: HLP

Anders Petersens stora utställning Color Lehmitz pågår på Fotografiska i New York från 11 november fram till den 6 mars 2022. I utställningen visar Petersen ett urval av kontaktkartor med bilder tagna på Café Lehmitz i Hamburgs hamnområde under 1970-talet. Genom Petersens kontaktkartor får besökarna möjlighet att ta del av hans konstnärliga process, vilka bilder som valts ut och vad som valts bort. ”Jag letar efter liv”, säger Anders Petersen under konstnärssamtalet på Generalkonsulatets residens i New York, och menar att det som är bakom ytan, är det som är mest intressant. På en fråga från publiken om varför han fotograferar i svartvitt svarar Peterson att dessa ger möjlighet för betraktaren att lägga till sina egna färger. Det är inte tekniken som är viktigast utan närvaron och relationen till den och dem han fotograferar. ”Att ta bilder är inte det viktigaste utan att förstå. Förstå livet.”

I Brooklyn finns organisationen CPR som leds av Carmen Ferreria som sedan flera år samarbetat med Sverige. Tillsammans med den svenska curatorn Susanne Ewerlöf planerar CPR under 2022 program som undersöker relationen mellan curator och konstnär, och de planerar även expertbesök för curatorer till de nordiska länderna. 

Susan Hapgood, direktör för ISCP, öppnar Open Studios i Brooklyn. Foto: Johan Pousette

Och så slutligen The International Studio & Curatorial Program (ISCP) Open Studios i Brooklyn med IASPIS stipendiaten Conny Karlsson Lundgren på plats. ISCP är ett ledande residens center med 32 ateljéer för konstnärer från USA och övriga världen. I sin studio visade Karlsson Lundgren sitt nya verk “Vår resa till Frankrike (Mont des Tantes)” som helt nyligen köpts in av Moderna museet i Stockholm. Nästa IASPIS stipendiat är Fatima Moallim som anländer i slutet av januari 2022. 

Stillbild från Conny Karlsson Lundgrens videoverk Vår resa till Frankrike (Mont des Tantes)(2021). Foto: HLP

Helt klart är att USA nu öppnar upp, om än lite tveksamt med den senaste utvecklingen av covid varianter och nya restriktioner.  Besökarna är tillbaka på kulturinstitutionerna och utanför MoMA ringlar sig återigen köerna. Restriktionerna skiljer sig mellan delstaterna men i New York kommer  ingen in på gallerier, museer eller restauranger utan att visa både vaccinationspass och legitimation och bära munskydd. Även om mycket öppnat upp är det tydligt att covid inte är över ännu. 


Bildtext: Besök på New York Public Library, där Jonas Hassen Khemiri just nu är i residens, och utställningen Treasures: “For more than 125 years, The New York Public Library has collected, preserved, and made accessible the world’s knowledge. Now, for the first time, the Polonsky Exhibition of The New York Public Library’s Treasures showcases some of the most extraordinary items from the 56 million in our collections, inspiring and empowering visitors to discover, learn, and create new knowledge—today and in the years ahead.” Foto: HLP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.