Gästbloggare Kerime Karateke, praktikant på kulturenheten hösten 2017.
Lördagen den 4 november fylldes House of Sweden av totalt 1700 besökare som deltog i aktiviteter för barn. Sveriges ambassad i Washington DC stod som värd för en familjedag i samarbete med den europeiska barnfestivalen Kids Euro Festival – ett årligt återkommande samarbete mellan alla EU-länders ambassader i Washington DC. Sveriges bidrag till festivalen var att arrangera en familjedag fullspäckad av aktiviteter för barn, inspirerat av svenska traditioner med bl.a fiskedamm, tipspromenad, pysselverkstad, fika och filmvisning. Dagens höjdpunkt var teatergästspelet från Boulevardteatern i Stockholm med föreställningen Guji Guji skriven av Chih-Yuan Chen samt leksaksutbyte med Retoy.
Sveriges ambassad i Washington DC har sedan lång tid stor fokus på arbetet med barn inom kulturdiplomatin och uppmärksammar barns rättigheter motsvarande Kulturdepartementets riktlinjer. I samband med årets tema på ambassaden – Safe & Sound – har ett antal projekt med fokus på barn ägt rum. Magnus Wennmans fotoutställning ”Där barnen sover” om flyktingbarn har visats och diskuterats, bildverkstäder erbjuds på helgerna tillsammans med konstnären Karin Lithell, högläsning i Rum för Barn erbjuds varje lördag och ambassaden medverkar i Embassy Adoption School Program, ett program där ambassaden blir fadder för en femteklass i Washington varje år och tillsammans genomför aktiviteter och informerar om Sverige. Familjedagen är således ett av flera evenemang inom barnkultur som ambassaden väljer att bedriva i den utåtriktade verksamheten. Teatergruppen Guji Guji från Boulevardteatern i Stockholm gjorde succé och främjade svensk teater på hög nivå. Följande kommentarer från besökare.
”Guji Guji was awesome! Our kids had a great time.”
“Thank you for a wonderful event! My boys loved “fishing” and the GUJI GUJI performance. We appreciate it”
“Great show, thanks! Can’t wait to visit Sweden someday!”
“The GUJI GUJI play was amazing, and I really liked the animated films as well.”
För cirka en månad sedan genomförde ambassaden en klimatkampanj för att belysa vikten av ett hållbart samhälle. En uppföljning av samma tema ägde rum även på familjedagen, då ambassaden i samarbete med Svenska Institutet bjöd in det svenska företaget Retoy. Retoys verksamhet grundar sig i barnens rätt till lek, där barn får ta del av sina rättigheter men samtidigt får lärdom om hur viktig hållbar utveckling är. Sverige är ett av de mest framgångsrika länder som bedriver arbetet för en hållbar miljö, särskilt i förhållande till de globala målen Agenda 2030. Ett leksaksutbyte för barn är ett mycket praktiskt exempel för att sprida kunskap och belysa väsentligheten i återanvändning inom miljöfrågan till målgruppen barn och ungdomar. Snittet på antalet leksaker en fyraåring äger i Sverige är 536 leksaker per barn och enligt statisk är USA ett av världens länder som spenderar mest på leksakskonsumtionen. Överkonsumtionen är onekligen ett stort problem för den hållbara utvecklingen, men ett effektivt och roligt tillvägagångssätt att agera för en hållbare värld är genom att byta och på så sätt återvinna.
En annan viktig aspekt som uppmärksammades under familjedagen är mobbing genom teaterpjäsen Guji Guji. Berättelsen som är baserad på en barnbok från Taiwan handlar om krokodilen Guji Guji som växer upp i ett ankbo tillsammans med sin ankmamma och syskon. Pjäsen tar upp betydelsefulla ämnen som kärlek, vänskap, likhet och olikhet, likabehandling och respekt i samhället med stor mängd social mångfald. Tillsammans med svenska favoriten Pippi Långstrump och andra roliga aktiviteter fick barnen uppleva en dag fylld med glädje, kärlek och lek. Ambassaden nådde målet att främja Sverige och Sveriges värderingar på ett livat och produktivt sätt, svenskt kulturliv och Sveriges värderingar för demokrati, mänskliga och barns rättigheter. Det råder inga tvivel om att en stor del av besökarna kommer att återkomma till House Of Sweden och att Sverige håller hög kvalité inom barnkultur!
Stort tack till alla våra partners och svenska gäster som gjorde den här dagen möjlig.
Intervju med Boulevardteaterns ensemble och regissör Daniel Goldmann här: