Efter tre år med inställda mässor var det en ren fröjd att se så många besökare på bokmässan i Leipzig i år. 2000 utställare från 40 länder kom till mässan som är den viktigaste bokmässan för den tyska marknaden (till skillnad mot Frankfurtmässan som är en internationell mässa). Tillsammans med Norges, Islands och Finlands ambassader och Finlandsinstitutet arrangerade Sveriges ambassad liksom tidigare år ett nordiskt forum på Leipziger Buchmesse. Satsningen finansierades av Nordiska Ministerrådet, Swedish Literature Exchange på Sveriges Kulturråd, Norla och Fili tillsammans med ambassaderna. Vi presenterade totalt 20 aktuella nordiska författare i 45 olika framträdanden.

I vår monter hade vi dels bokhyllor med aktuella blädderexemplar som de tyska förlagen skickat till oss, dels en liten scen där publiken kunde lyssna på författarsamtal och bokpresentationer. I anslutning till samtalen såldes böcker av vår partnerbokhandel. Montern var mycket välbesökt under alla fyra mässdagarna.

Parallellt med mässan arrangerades som vanligt litteraturfestivalen Leipzig liest (Leipzig läser) med mer än 2400 litteraturevenemang på 300 olika platser i Leipzig. Som en del i detta genomfördes på onsdagskvällen en nordisk deckarkväll där Malin Persson Giolito, Rani Fuglehaug (No), Toumas Oskari (Fin) och Mattias Edvardsson samtalade och läste ur sina aktuella böcker i en fullsatt Blauer Salon på Leipziger Central Kabarett. Publiken satt kvar fastän samtalen pågick till 24.00.

På fredagskvällen arrangerades en nordisk litteraturnatt som invigdes av ambassadör Per Thöresson i den gamla industrilokalen Werk 2 i Connewitz. De svenska författare som presenterades var Gunnar Bolin med sin bok Die Kinder des Hofjuweliers och Liv Strömqvist med Liv Strömqvists Astrologie tillsammans med sju andra nordiska författare.


Alla dessa fyra svenska författare presenterades också i vårt nordiska forum på mässan. Det gjorde även ALMA-pristagaren Eva Lindström, även om hon själv inte hade möjlighet att vara på plats. Istället samtalade hennes tyska översättare Maike Dörries med Grit Thunemann om Eva Lindströms författarskap och ALMA-priset.

I samband med mässan arrangerade vi ihop med Goethe-Institut Schweden också en expertresa för representanter för bokmässan i Göteborg och Förvaltningen för kulturutveckling på Västra Götalandsregionen. Göteborg har ju för ca ett år sedan blivit en Unesco litteraturstad och därför ville vi gärna visa upp hur staden Leipzig arbetar tillsammans med bokmässan för att skapa litteraturfestivalen Leipzig liest. Förutom att våra gäster fick besöka mässan och evenemang på Leipzig liest arrangerade vi också möten med Leipzig stad, mässledningen och projektledningen för Leipzig liest. Christiane Lahusen från Goethe-Institut visade tillsammans med den litterära agenten Anna Richter schøne agentur runt på olika evenemangsplatser i staden.
En viktig del av mässan är också Manga-Comic-Con som har en hel mässhall till sitt förfogande. Det är ett stort event där årets nyheter inom manga, serie, cosplay och anime presenteras. Härligt brokiga unga och gamla Cosplayfantaster kommer till mässan i de mest sagolika utstyrslar för att träffa communityt. Det säljs böcker, album, dataspel och filmer liksom kläder och tillbehör. Detta är också ett sätta att locka unga besökare.


När mässan tog slut den sista april var det med ett överraskande högt antal besökare. Totalt kom 274 000 personer till mässan och till festivalen Leipzig liest. Det är nästan lika många besökare som före pandemin. 2019 såldes det 286 000 biljetter. I år hade arrangörerna räknat med bara räknat med ungefär hälften. De utställare jag talat med säger också att de sålt oväntat många böcker. Även vår partnerbokhandel som sålde böcker i vårt nordiska forum efter varje författarsamtal sålde slut på flera titlar.
Lusten till böcker och läsande är glädjande stor och intresset för nordisk litteratur är minst lika högt som före pandemin.
Nina Katarina Karlsson, kulturråd Sveriges ambassad Berlin