Samisk parallellvärld: Fredrik Österlings Vittra framförd av mongoliska musiker i Ulaanbaatar

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,
Kvinnlig violinist och manlig pianist framför Fredrik Österlings Vittra i Ulaanbaatar.

I arrangemang av EU-delegationen i Mongoliet på temat ”Together as One” framfördes Fredrik Österlings Vittra den 28 maj vid den årliga europeiska musikkonserten på mongolisk television och på nätet – “TOGETHER AS ONE” Европын сонгодог хөгжмийн концерт 2021 – YouTube,  se Österlings tio minuter långa komposition i avsnitt 37.04 – 47.39.
Ta del av konserten här nedan.

Musikkonsert på Europadagen arrangerad av EU-delegationen i Mongoliet den 28 maj 2021.

Mongoliska musiker framförde stycket som violinsolo ackompanjerat av piano. Det heter Vittra eftersom det i ett tidigare sammanhang ”lät bäst med franskt uttal”, skriver Österling i ett e-postmeddelande till mig. ”Egentligen är titeln Ulda”, fortsätter Österling, ”efter det folk som i samisk mytologi levde i en underjordisk parallellvärld – de ska också ha överlämnat jojken som gåva till det samiska folket.”

Och på något sätt låter Vittra/Ulda som en odyssé genom skilda tidsplan och underjordiska scenarier, en atonal dubbelvärld där ryckiga och repetitiva teman vittnar ömsom om harmoniska hemvister – underjordsfolket är vackra, sofistikerade och rika på skatter (árahávddit) som de samlat på sig genom åren – och ömsom om irrfärder där folket i Ulda blir nästan galna av rädsla om deras tillhörigheter och sammanhang tas ifrån dem.

En violinist och en pianist framför Vittra på scenen i Ulaanbaatar.

Det är också fascinerande att se de unga mongoliska musikerna gå igenom styckets virtuosa passager, som fordrar en artistisk briljans på hög nivå men också åtskilliga bladvändningar i partituret och kvicka blickkast mellan violinisten och pianisten.

Blickkast mellan musikerna på scenen i Mongoliet.

På ytterligare ett plan kan detta ses som ett kulturutbyte med transsibiriska ekon där den samiska gemenskapen i Sápmi sträcks ut över Ryssland och ända in i Mongoliet via arktiska urfolk som evenker och dukha med liknande kulturella seder och bruk ifråga om rennäring, bosättningar och nomadiserande rörelsemönster. Så förhoppningsvis är det här bara början på kulturutbytet mellan samer och mongoliska grupper. Ambassaden i Kina har sidoackreditering till Mongoliet och så fort det blir möjligt att resa igen så kommer kulturutbytena norrut återupptas.

Bild på partituret till Fredrik Österlings musikstycke Vittra (2015).

Fredrik Österling, som har skrivit ett tiotal operaverk, är van vid att röra sig i olika kulturella miljöer. Han har samisk bakgrund, föddes 1966 i Gällivare och växte upp i Tornedalen men också i Paris. I sin karriär har Österling hunnit med att arbeta på bland annat Konstnärsnämnden och Kulturdepartementet, senast var han verksamhetschef för Helsingborgs konserthus och symfoniorkester, men nu bär det åter iväg till Norrland där han tar sig an den viktiga posten som kanslichef vid Sametinget i slutet av sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.