Samisk teater och kultur tar plats i det globala scenkonstsamtalet

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Under de senaste åren har olika initiativ inom kulturlivet i USA aktualiserat och drivit diskussioner om ursprungsbefolkningars kultur och rättigheter. Från Sveriges sida har Ambassaden genom olika kultursatsningar lyft fram vår ursprungsbefolkning, samerna, inte bara bilateralt utan även i flera globala sammanhang i USA. Under de senaste åren har vi tex arrangerat flera visningar runt om i landet av Amanda Kernells film Sameblod i samarbete med den amerikanska distributören och arrangerat samtal i samband med det, b la i samband med FNs urfolkskonferens 2017 då b la Josefina Lundgren Skerk ingick i en panel på Scandinavia House. Sommaren 2017 visade vi textilkonstnären Linda Lassons verk på House of Sweden, läs mer om utställningen här: https://blogg.kulturdep.se/kulturradsbloggen/bild-och-textilkonst-pa-house-of-sweden-david-molander-och-linda-lasson/

Under januari 2018 arrangerade Ambassaden en resa för en journalist från The New Yorker, Howard Fishman, till norra Sverige bl a för att kunna fördjupa sig i samernas frågor. Det finns en stor nyfikenhet på många håll i USA, inte minst därför att såväl de arktiska frågorna som klimathotet kommer allt högre upp på agendan, globalt och lokalt, men också för att det finns många olösta frågor kring rättigheter, utsatthet, hat och trakasserier. Men också en stor nyfikenhet och vilja från flera institutioner och från publik att lära sig mer, få ta del av mer kulturen, både den traditionella och samtida, och bjuda in till fördjupad dialog och skapa nya utrymmen för detta. En växande tendens och medvetenhet bland kulturinstitutioner och universitet och större offenltiga sammanhang är tex land acknowledgment – formella erkännanden av det traditionella förvaringsförhållandet mellan infödda och landet, för att erkänna en historisk närvaro och även uttrycka respekt för ursprungsbefolkningen, öka medvetenheten om marginaliserade, tystade aspekter av historien. I tex Kanada och Australien är detta mycket mer formaliserat, här i USA ännu relativt nyvaket.

Under april 2018 arrangerade vi tillsammans med Kulturdepartementet en middag i New York med flera amerikanska branschorganisationer, bla TCG (Theatre communication group, USA’s motsvarighet till Scensverige, Ispa och gästspelsscenen La Mama) i samband med att en större delegation från Sametinget var i New york i samband med FN’s konferens. I syfte att främja och uppmärksamma vår ursprungsbefolkning i USA vill vi etablera samiskt deltagande i de fortsatta First Nation Dialogues januari 2020 i New York, i samband med de scenkonstfestivaler i staden som under januari lockar ca 65000 (!) personer från scenkonstbranschen att samlas.

First Nation Dialogues är ett kollektivt initiativ med flera uppträdanden, samtal och workshops som utgår ifrån olika ursprungsbefolkningar verksamma inom scenkonst. Vid 2018 och 2019 års upplaga av deltog flertalet artister från Kanada, Australien, Nya Zeeland samt USA, men ingen från vår del av världen. Ambitionen är att verka för att frigöra den västerländska dominerande berättelse på scenkonstfältet och att även bjuda in samtida uttryck och att låta urbefolkningen själva får ha kreativ kontroll i alla aspekter av sina produktioner och projekt (istället för starkt kritiserade försök som tex Robert Lepages utskällda Kanata )

Vintern 2019 uppvaktade Ambassaden dessa arrangörer i New York och även det internationella nätverket av konstnärer i form av Global First Nations Performance Network (GFNPN) som skapar gränsöverskridande relationer mellan olika ursprungsbefolkningar och länder och som strävar efter större synliggörande och representation av urfolk på scener såväl som kulturpolitiska beslutsprocesser. Festivalen har flertalet starka partners, så som The Lenape Center, Amerinda och APAP. I möten tillsammans med Kulturrådets Elin Norqvist och b la producenten Katrin Ambertsson ville vi uppmuntra och motivera till att inkludera samerna i framtida diskussioner och initiativ.

Och det gav resultat!

Åsa Simma från Samiska teatern talar på ISPA konferensen i New York januari 2020. Foto: Ira Fox

ISPA, International Society for Performing Arts, är en global organisation som främjar kulturutövare av olika bakgrunder samt scenkonsten sen flera år och varje januari har en större konferens i New York, Lenapehoking.

Inför konferensen 2020 bjöd ISPAs chef David Baile in Åsa Simma som talare på konferensen under rubriken “Performance as a Change Agent”, och tack vare stöd från Statens Kulturråd och Ambassaden i Washington DC kunde hon delta. Se hennes starka medverkan från panelsamtalet här nedan!

Se Åsa Simmas inlägg från ISPA konferensen som blev en riktig “snackis”, ca 7.30 in i filmen.

Åsa Simmas starka inlägg blev verkligen en riktig ”snackis” på ISPA – hon inledde sin medverkan med att jojka sitt samiska namn, och fick en otroligt laddad och skarp uppmärksamhet från hela salen.

De följande dagarna i New york blev minst sagt intensiva – med överväldigande respons från många av de 670 delegaterna från 57 regioner över världen. – och flera initiativ kring framtida samarbeten med såväl Kanada, Brasilien, Hongkong, Colombia, Sydafrika och Australien.

Åsa Simma deltog också i en mindre festival med möten med andra urfolks scenkonstnärer – tex på de legendariska scenerna New york Theatre Workshop och på La Mama ”Native Performances, Music, Theater & Cultural Exchange ” kurerad av Safe Harbors Indigenous Collective https://www.nytw.org/show/reflections-of-native-voices

Åsa Simma träffade bla Muriel Miguel och Gloria Borst från Spider Woman Theatre, det äldsta teaterkompaniet av ursprungsbefolkning i USA tillsammans med Ricardo Peach från Sydafrika www.vrystaatartsfestival.co.za, och Jacob Boehme, Australien https://www.geelongafterdark.com.au/ . Foto Erwin Maas

Den 13 januari arrangerade GK New York i samabete med Norges generalkonsulat i värdskap av Annika Rembe och Harriet E Berg, en välbesökt nätverkssyftande mottagning på residenset på Park Avenue 600 tilsammans med amerikansk scenkonstbranch, där Åsa Simma och de andra svenska aktörerna och konstnärerna deltog. Bland gästerna fanns tex koreografer, dansare och konstnärer som Pontus Lidberg, Stina Nyberg, Ingun Bjørnsgaard, Maria Naidu, Marina Celander och programläggande chefer för många amerikanska instititioner som Joyce Theater, Y 92, San Fransisco International festival, NYCpublic library, Summerstage, Battery Dance, Seattle Theatre Group, Dance/NYC, Center for the Performing Arts @ Penn State University, Chocolate Factory, American Dance Abroad…

Nu arbetar såväl Åsa Simma som Riksteatern och Ambassaden i Washington med att undersöka möjligheterna för en större turné under våren 2021(troligen i mars/april) med en ny produktion från samiska teatern: en dramatisering av Aednan (Linnea Axelssons Augustprisvinnare).  Kennedy Center i Washington DC, nationalscenen för scenkonst,La mama i New York, Nordic Bridges/Harbourfront Centre i Toronto som under 2021 kommer arangera en storslagen satsning på nordisk kultur, och evt även New Native Theatre i St Paul, Minnesota är de som visat störst intresse.

Dessutom fortsätter dialogen kring att bjuda in fler samiska konstnärer till dessa scener och även komplettera med verksamma konstnärer från andra konstnärliga genrer. Även Smithsonian Folklife festival i Washington DC är fortsatt intresserade av et större samarbete 2021. Låt oss hoppas att det går att förverkliga trots det otroligt hårda slag som corona pandemin har blivit mot kulturlivet över hela världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.