Samtal om europeiskt teatersamarbete

kl. av | Taggar: , , , , , ,

Som tidigare nämnts här på Kulturrådsbloggen arrangerade ambassaden i Berlin i början av december ett samtal kring europeiskt teatersamarbete med Petra Brylander, teaterchef på Uppsala stadsteater, Frida Österberg, skådespelare och operasångare på Uppsala stadsteater och Badisches Staatstheater i Karlsruhe och Anna Bergmann, konstnärlig ledare och regissör på Badisches Staatstheater i Karlsruhe.

Det blev ett inspirerande samtal om teater, språk, feminism och skillnader mellan Tyskland och Sverige. Petra och Anna har samarbetat sedan 2013, då Anna var teaterchef på Malmö stadsteater och Anna regisserade Elfriede Jelineks Nora – Vad var det som hände efter att Nora lämnat sin man? Sedan dess har det blivit åtskilliga samarbeten. Just nu är de aktuella med samproduktionen Die neuen Todsünden (De nya dödssynderna) som i höst spelats i Karlsruhe och 2022 ska spelas i Uppsala.

Bilden föreställer en skådespelare i rosa klänning framför en projicerad storbild av skådespelarens ansikte.
Frida Österberg i kortdramat Trance av Marina Davydova som ingår i Die neuen Todsünden på Badisches Staatstheater i Karlsruhe. Foto: Thorsten Wulff

Frida Österberg är finlandssvensk skådespelare men medverkar i den aktuella föreställningen Die neuen Todsünden på Badisches Staatstheater i Karlsruhe, trots att hon egentligen inte kan tyska. Hon kommer också att medverka i Uppsala 2022.

Bild på de medverkande i samtalet Let's talk! How to creat a European Theatre Cooperation: Petra Brylander, Anna Bergmann, Frida Österberg och Nina Katarina Karlsson.
Medverkande i samtalet är Petra Brylander, teaterchef Uppsala stadsteater, Anna Bergman konstnärlig ledare Badisches Staatstheater i Karlsruhe, Frida Österberg, skådespelare och operasångare. Moderator är Nina Katarina Karlsson, Kulturråd Sveriges ambassad i Berlin.

Samtalet hölls den 15 december.
Ta del av samtalet här nedan. Samtalet är på engelska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *