Seminarium om svensk film med Helena Bergström

kl. av | Taggar: , , , ,

bild helena bergströmSeminariet organiserades av Film- och TV-branschens Samarbetskommitté i samarbete med Sveriges EU-representation, där också seminariet ägde rum. På kvällen var det en ”Avant-Première” av Helena Bergströms nya film ”A Holy Mess” (”En underbar jävla jul” på svenska).

Moderator var Per Strömbäck, som också inledningsvis redovisade fakta om svensk filmnäring från en färsk rapport (september 2015) från Boston Consulting Group. Några slutsatser från rapporten var att vi fortsätter att titta ganska mycket på film i Sverige och att också, tvärtemot vad man kanske kan tro, antalet biobesök är mer eller mindre stabilt även om man kan se en dipp första halvåret 2015. Bions andel av totalintäkterna har dessutom ökat som en konsekvens av en snabbt sjunkande DVD/blueray-marknad och en digital utveckling som ännu inte kompenserat för detta bortfall. Från rapporten kan också utläsas att piracy fortsatt är ett stort problem och att Sverige verkligen sticker ut jämfört med övriga nordiska länder. Inkomstbortfallet på grund av piracy uppskattas till cirka 800 miljoner kronor vilket är en knapp fjärdedel av de totala slutkundsintäkterna för film. Såväl rapporten som Eric Broberg, från Film- och TV-branschens Samarbetskommitté, varnade för att EU:s strategi för den digitala inre marknaden kan få stora konsekvenser för den svenska filmnäringen om den bidrar till att luckra upp de territorie- och licensieringssystem som utgör grunden för dagens finansiering av film.

Nima Sanandaji, Reforminstitutet, gjorde en intressant presentation som bl.a. visade immaterialrättens, inkl. upphovsrättens, stora bidrag till forskning, innovation och utveckling i ett historiskt perspektiv med början i renässansen, och att det var först efter att immaterialrättsliga regler infördes som innovation och industriell tillväxt kunde ta riktig fart.

Per Strömbäck förde därefter ett samtal med Helena Bergström som mer konkret gick in på vilka utmaningar hon mött som regissör för den nya filmen ”A Holy Mess”. Helena konstaterade bl.a. att tillgången till finansiering är av avgörande betydelse och att det finns ganska omfattande krav att uppfylla för att få stöd från filminstitutet. Hon menade att det är absolut nödvändigt att hitta fungerande finansieringslösningar för att vi ska kunna ha en svensk filmproduktion i framtiden.

Och filmen då?

Jo, tror personligen att den har goda chanser att spela en återkommande roll i TV-tablåerna inför julafton. Även om firandet sker hos en s.k. ”modern alternativ familj”, är det med hög igenkänningsfaktor filmen tar oss igenom de traditionella förväntningarna på ett lyckat svenskt julfirande. Jag tycker också att man har hittat en fin balans mellan de komiska (och lite tragikomiska) och mer allvarliga delarna i filmen. Julens kärleksbudskap och illustrerandet av våra fördomar mot det som vi uppfattar som annorlunda, speglar också lägligt den situation vi alla nu ställs inför i vardagen, då vår förmåga att visa öppenhet och tolerans verkligen sätts på prov i samband med pågående flyktingsituation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *