Slagverkssolo och design när Svenska institutet återterinvigdes i Paris

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Den 19e oktober återinvigdes Svenska institutet i Paris efter mer än ett halvår av ombyggnader, tillgänglighetsanpassning och inredningsprojekt. Invigningen skedde i närvaro av bl a statssekreterare Oscar Stenström och guldpalmsvinnaren Ruben Östlund. Under den ljumma höstkvällen kunde de över 350 gästerna ta del av designupplevelser och franske kompositören Iannis Xenakis komposition framfört av slagverkaren Niklas Brommare som spelade så att taken lyfte i Maraiskvarteret.

Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, statssekreterare Oscar Stenström och övriga invigningstalare öppnar det stora paketet med slagverkare Niklas Brommare. Foto: Luca Lomazzi
Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, statssekreterare Oscar Stenström och övriga invigningstalare öppnar det stora paketet med slagverkare Niklas Brommare. Foto: Luca Lomazzi

SI Paris, som årligen välkomnar cirka 100 000 besökare i den franska huvudstaden, har nu fått en förnyad designprofil efter renoveringar och tillgänglighetsanpassning. Det känns underbart att åter kunna se publiken strömma in genom de blå portarna till vårt vackra kulturhus i Marais i en av världens viktigaste kulturstäder Paris. Genom ombyggnaderna och det nya inredningskonceptet framtaget av TAF Arkitektkontor kan vi nu erbjuda publiken en förstärkt upplevelse med ökad tillgänglighet samtidigt som det unika 1500-talspalatset har fått en rejäl face lift. Det blir för mig också en minnesrik avslutning efter mina nära sex år i Paris som kulturråd och chef för institutet.

Bilderna flödade ut på sociala medier från utställningen Next Level Craft när Svenska institutet i Paris återinvigdes. Foto: Vinciane Lebrun-Verguethen
Bilderna flödade ut på sociala medier från utställningen Next Level Craft när Svenska institutet i Paris återinvigdes. Foto: Vinciane Lebrun-Verguethen

Svenska institutet i Paris har funnits sedan 1971 och är i dag ett av de mest populära utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. Renoveringen av lokalerna i 1500-talspalatset Hôtel de Marle har tagit avstamp i Frankrikes nya lag om tillgänglighetsanpassning av publika byggnader och är den mest omfattande sedan verksamheten startade 1971. I en digitaliserad värld blir närvaron i det fysiska rummet allt viktigare för att kunna bygga långsiktiga kulturrelationer och nya samverkansmöjligheter för Sverige och satsningen manifesterar detta faktum på ett tydligt sätt.

Starkt fokus på svensk design i höst

Genom ombyggnaderna och inredningskonceptet av TAF Arkitektkontor har den historiska miljön från och med nyöppningen kompletterats med en samtida svensk designprofil. På Café suédois har TAFs design sitt ursprung i det koncept som tagits fram av en grupp formgivare för restaurang och café i det nya Nationalmuseum som öppnar igen hösten 2018. Konceptet, som utvecklats tillsammans med formgivarna Matti Klenell, Stina Löfgren och Carina Seth Andersson, kombinerar svenska hantverkstraditioner med ett samtida uttryck. Dessutom har Statens konstråd, genom projektledare Linda Nykopp, kompletterat den offentliga konsten på institutet med bl a ett videoverk av Elisabeth Frieberg och en skulptur av Klara Kristalova.

Nya Café Suédois med design av bl a TAF Arkitektkontor. Foto: Vinciane Lebrun-Verguethen
Nya Café Suédois med design av bl a TAF Arkitektkontor. Foto: Vinciane Lebrun-Verguethen

För att förstärka institutets nya designprofil präglas nu hösten av utställningar och program inom mode, design, konsthantverk och arkitektur. Inom ramen för satsningen Swedish Design Moves Paris, som drivs av Visit Sweden i samarbete med bl a Sveriges Arkitekter och Association of Swedish Fashion Brands, står SI Paris värd för en rad utställningar, workshops, events och samtal. Bland annat kan besökare ta del av huvudutställningen Next Level Craft, kurerad speciellt för SI Paris av Aia Jüdes, med verk av trettiotalet svenska formgivare inom svenskt konsthantverk, mode och design. Och i slutet av november kommer konstnärsduon Bigert & Bergströms spektakulära bastu Solar Egg, beställt av Riksbyggen, att landa i Svenska institutets trädgård. Missa inte det!

Se hela programmet på SI Paris webbplats: https://paris.si.se/en/

Tessininstitutets konstsamling i nyhängning i dialog med utställningen Next Level CraftFoto: Luca Lomazzi
Tessininstitutets konstsamling i nyhängning i dialog med utställningen Next Level Craft. Foto: Luca Lomazzi

Detta är Svenska institutet i Paris

  • Svenska institutet i Paris (Institut suédois) har funnits sedan 1971 och är Sveriges enda renodlade kulturhus i utlandet.
  • SI Paris öppnade för allmänheten igen den 21 oktober efter en omfattande renovering. Kulturhuset lockar årligen cirka 100 000 besökare till ett fyrtiotal programpunkter och utställningar med svensk kultur, de flesta med fritt inträde.
  • Under 2016 har bland andra Annika von Hausswolff, Gnučči, Jonas Karlsson, Adam Tensta och Liv Strömquist deltagit i programverksamheten vid SI Paris.
  • Svenska institutet i Paris visar även permanent delar av Tessininstitutets konstsamling som Nationalmuseum förvaltar med verk av bland andra Alexander Roslin, Adolf Ulrik Wertmüller och Olle Baertling.
  • Varje vecka kommer över 250 fransmän till SI Paris för att lära sig svenska vid någon av institutets språkkurser.
  • På institutet erbjuder det nya Café suédois nybakade kanelbullar och andra bakverk, samt dagens soppa, sallad och smörgåsar.
  • SI Paris har även sex gästbostäder för uthyrning till forskare och kulturskapare med projekt som har anknytning till Frankrike.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.