Sommarminnen från “Sweden in the Park”- svensk parkteater i USA

kl. av |

Fotboll Dupont Circle

Efter sex fantastiska säsonger som chef för Parkteatern i Stockholm- har jag mött över en miljon besökare och blivit mer och mer förälskad i det prestigelösa och generösa sättet att mötas och presentera scenkonst. Så när jag fick ära att börja arbeta som Kulturråd för Sverige i USA var det allra första projekt jag ville dra igång- Parkteater! Statens Kulturråd gick in med stöd.

Linda Zachrison i Marcus Gavey Park, Harlem Photo: Brina Thurston

Sverige och Stockholms Stad var först i världen med att 1942, mitt under brinnande krig, dra igång Parkteatern för stadens invånare. Redan från start var det ett brett upplagt program, för barn och vuxna och med många olika konstnärliga genrer representerade, musik, poesi, teater, senare även balett och mer interaktiva inslag. Denna verksamhet står för solida svenska värden – som en slags Kulturell Allemansrätt! Att ta med sig Parkteaterkonceptet till USA uppmärksammades i bla P1 Morgon och GöteborgsPosten:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6059809

http://m.gp.se/kulturnoje/1.2596811-hon-vill-fralsa-usa-och-varlden-med-parkteater?utm_source=gp.se&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

Claire Parsons co populära dans/cirkusföreställning  Marmelad spelades i New York genomfördes i samarbete med Summerstage/City Parks Foundation den 15-17 augusti i  Marcus Garvey Park i Harlem och dagen efter en i Willowbrook Park på Staten Island. Föreställningarna i Harlem samlade tillsammans ca 500 barn och föräldrar och inför gästspelet skrev New york Times:

http://www.nytimes.com/2015/08/14/arts/spare-times-for-children-for-aug-14-20.html

I Washington DC spelades två föreställningar i Sveriges ambassads arrangemang i samarbete med organisationen Dupont Festival mitt på i Dupont Circle den 22 augusti med sammanlagt ca 500 åskådare.

 Marionetteatern oktober 2015 genomförde Marionetteatern en turné i USA med en föreställning baserad på Barbro Lindgrens Sagan om den lilla farbrorn vilket blev den avslutande teaterdelen av projektet, se tidigare blogg!

Sweden in the Park

Projektet Sweden in the Park växte och utvecklades i mötet med de nya kollegorna på Sveriges Ambassad i Washington! Världscupsmatchen mellan svenska och amerikanska damlandslagen i fotboll på storbildskärm blev det första evenemanget under rubriken Sweden in the Park – och det drog fantastiska 7000 åskådare till Dupont Circle.Tre (!) TV stationer – FOX News, WUSA9 och ABC7 , sände från på Dupont Circle och  och Washington Post skrev: http://www.washingtonpost.com/blogs/soccer-insider/wp/2015/05/06/dupont-circle-seeking-womens-world-cup-outdoor-viewing-party/

Planen är nu att vi fortsätter att utveckla Sweden in the Park under 2016 och även att utöka verksamheten till fler delar av USA. I Washington DC har dessutom kulturnätverket EUNIC (GoetheInstitutet, British Council, Alliance Francais, Hellenic Foundation for Culture, Italian Cultural Institute och Instituto Camoes) tillsammans med EU delegationen, ett antal europeiska ambassader samt den amerikanska samarbetspartnern Dupont Festival – på mitt initiativ- gått in med en ansökan till National Endowment for the Arts (NEA) för ett stort gemensamt projekt under 2016- 2017. Besked om eventuellt stöd för projektet, som i så fall får namnet Europe in the Park, förväntas under mars 2016. Projektet kommer, om ansökan beviljas, genomföras över hela Washington DC. Vi får väl se.

Och alldeles oavsett det- enormt stort tack till alla Statens Kulturråd, sponsorer, samarbetspartners, artister, kollegor och all underbar publik. Vi ses nästa sommar!

Fler foton från New York Washington: https://www.flickr.com/photos/embassyofswedenwashingtondc/albums

Photo: Brina Thurston
Photo: Brina Thurston

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.