South by Southwest

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gästbloggare: Jenny Mählqvist Cabezas, kulturhandläggare vid ambassaden i Washington, D.C.

För några veckor sedan avslutades för trettioandra gången South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Festivalen är en av världens största konferenser med fokus på film, musik, teknik, innovation och framförallt inspiration. Festivalen som startades 1987 som en renodlad musikfestival med under 1000 deltagare har idag vuxit till en viktig mötesplats med i år över 400 000 sålda festivalpass. Austin förvandlas för en stund till en stad där några av världens främsta entreprenörer, tänkare och experter möts och när man frågar besökarna varför dom kommer till Austin svarar de flesta för att inspireras och förstå utvecklingen som sker inom musik och filmbranschen men framförallt på kommunikation, teknik och innovationsområdena.

Ambassadens kultur och handelsfrämjare var på plats med bl.a. svenska ambassadören till USA Karin Olofsdotter.  Tillsammans med övriga svenska och nordiska branschorganisationer arrangerade Sverige en rad olika panelsamtal och aktiviteter med inbjudna svenska start ups, artister och kreatörer. Arrangemangen genomfördes framför allt i House of Scandinavia; den pop-up paviljong som initierades för andra året i rad av Scandinavian Airlines för att lyfta det bästa av den skandinaviska kulturen och fungera som en mötesplats, inte bara för besökare från Skandinavien, utan för folk från hela världen, med god mat, underhållande event, paneldebatter och live-framträdanden.

Foto: Jenny Mählqvist
Foto: Jenny Mählqvist
Foto: SAS
Foto: SAS

Några av de starkaste teman och inslagen som stack ut och genomsyrade festivalen i år var all typ av förstärkt och virtuell verklighet (AR, VR), framtidstekniska termer och diskussioner om blockchain, unicorns, robotar och flygande bilar. Människor köade i timmar för att få uppleva en VR-upplevelse.

Jämnställdhetsbudskap stod i fokus och genomträngde nästan, oberoende av ämnet, de många föreläsningarna och samtalen vare sig om kvinnligt skapande i film och musik eller kvinnligt bidragande till informationsteknikens utveckling. På stora scenen i House of Scandinavia arrangerade ambassaden tillsammans med Visit Stockholm två paneler, en som handlade om ’’Sveriges hemliga recept till musiktekniskt ledarskap’’ och en om en kvinnas plats och hur man bygger jämställda unicorns (term för ett bolag som har nått en värdering på 1 miljard dollar eller högre). Martina Elm, VD och medgrundare av Confetti som erbjuder ett allt-i-ett- verktyg för evenemang och Linda Portnoff, VD and grundare av Riteband, som erbjuder en digital handelsplats för musikrättigheter var två av många talare.

Foto: Jenny Mählqvist
Foto: Jenny Mählqvist
Ambassadör Olofsdotter deltog också i en panel i det europeiska huset EU@SXSW mitt i stadens mest musiktätaste kvarter som handlade om hur regeringar kan hjälpa kreatörer. Foto: Jenny Mählqvist
Ambassadör Olofsdotter deltog också i en panel i det europeiska huset EU@SXSW mitt i stadens mest musiktätaste kvarter som handlade om hur regeringar kan hjälpa kreatörer. Foto: Jenny Mählqvist

Oavsett de många tekniska inslagen under den interaktiva delen av SXSW så är ändå musikdelen den del av festivalen som fortfarande drar mest folk. Över 2000 artister och band spelade under festivalens fem musikdagar från ett 70-tal länder på allt från tillfälliga små popuptält till musikklubbar eller stora uppbyggda utomhusfält. Sverige hade hela 20 artister/grupper på plats i det officiella programmet och vissa svenska oberoende skivbolag skickade en rad akter från deras bolag som tex Year0001 som presenterade den världsberömda unga rapparen Yung Lean, Viagra Boys, Nadia Theran, Ecco2K och Bladee. Övriga svenska band och artister var Irk, Broder John, Ayelle, Flora Cash, Sudakistan, Morabeza Tobacco, Emma Elisabeth, Magic Potion, ShitKid, Bror Gunnar Jansson, Merely, Light Vibes, Henrik Appel och Aurelie Ferriere. Sångare och låtskrivare Jenny Wilson och regissören Gustav Holtenäs tävlade dessutom om konferensensens musikvideopris med starka video ”Rapin”.

Foto: Jenny Mählqvist
Foto: Jenny Mählqvist

ShitKid som för övrigt kallades för Europas mest ’’emerging young artist’’ i SXSW programmet  spelade även på scenen i House of Scandinavia och hon sa innan i en intervju ’’det känns viktigt att kunna säga att man spelat på SXSW även om man kanske försvinner i mängden av så många andra band’’.

Åsa Söderqvist, mer känd som ShitKid med basisten Lina Molarin Eriksson. Foto: Jenny Mählqvist
Åsa Söderqvist, mer känd som ShitKid med basisten Lina Molarin Eriksson.
Foto: Jenny Mählqvist

SXSW-konferensen lyfte fram några av de mest inspirerade tänkarna och branschledarna. Vid kärnpunkten i varje dags programmering var kraftfulla presentationer av SXSW Keynotes inklusive T Bone Burnett, Kathy Griffin och Kara Swisher, Bozoma Saint John och Ashley Graham, Jeffrey Katzenberg och Meg Whitman, Olivia Wilde och många fler. Sveriges egna Björn Ulvaeus gästade både House of Scandinavia och ingick i det officiella programmet i SXSW och talade om den passion som driver kreatörer och visade samtidigt upp nyheter inom sitt musikteknikföretag Auddly (som officiellt lanserade sitt nya namn Sessions under SXSW).

Från vänster Ambassador Karin Olofsdotter, Niclas Molinder, Raja Rajamanar, Björn Ulvaeus Foto: Embassy of Sweden
Från vänster Ambassador Karin Olofsdotter, Niclas Molinder, Raja Rajamanar, Björn Ulvaeus Foto: Embassy of Sweden

I år mer än någonsin förekom politiska budskap och framträdanden, inte helt olikt Sveriges egna ’’Almedalen’’ fast massivare i storlek. En särskild tvådagarsserie anordnades ’’Conversations About America’s Future’’  som i samarbete med The Texas Tribune, välkomnade bland annat några av landets ledande politiska ledare som senator Amy Klobuchar; Senator Elizabeth Warren; New Yorks  representantledamot och aktivist Alexandria Ocasio-Cortez, före detta guvernör John Kasich; tidigare amerikanska ministrar som bostadsminister Julián Castro; kongressledamot Kevin McCarthy, borgmästare Pete Buttigieg m fl.

På filmområdet hade mer än 100 korta och långa filmer premiär på SXSW. Här är valet av juryn för bästa filmer SXSW 2019 Film Award. Svenska regissören och bildkonstnären Anna Odell var på plats och hade amerikapremiär med hennes film X & Y där hon bedriver ett socialt experiment med syfte att utmana de könsroller som män och kvinnor har i dagens samhälle. Odell var även moderator i panelen på House of Scandinavia som handlade om könsroller i teknikbranschen.

Det nya för året var uppenbarligen elektriska skotrar. Totalt 20 000 sparkcyklar var utplacerades i Austin centrum vilket var en avsevärd förenkling av konferensupplevelsen vilket annars medför mycket promenader.

Foto: DraftHouse Austin
Foto: DraftHouse Austin

Övrigt att nämna gällande House of Scandinavia var att Fotografiska Museets Paul Svensson, svensk stjärnkock och pionjär inom det hållbara köket, gav en helt ny touch till Texasrätter med skandinaviska matlagningstekniker och smaker. Tillsammans med ett skandinaviskt kockteam omvandlades matavfall, från festivalen och Austin, till nio gourmeträtter i en pop-up restaurang för VIP-gäster. Hela programmet och en lista över partners till House of Scandinavia finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.