Street View

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,
Beşir Bostan som producerar handgjorda täcken, kuddar och madrasser i hans ateljé

Att genomföra samarbetsprojekt under en pandemi är en stor utmaning, men med en kooperativ anda och en ödmjuk inställning lyckades fyra svenska och fyra turkiska designers tillsammans med fyra hantverkare i centrala Istanbul dela erfarenheter, utveckla designprocesser och producera ett antal designföremål och prototyper. 

Föremål av Jenny Nordberg och Buşra Tunç på In-between Design Space

Projektet STREET VIEW, som ingår i Svenska Institutets satsning i Turkiet ”Equal Spaces” skulle ha genomförts som en serie in-real-life möten mellan svenska och turkiska designers och hantverkare i Chihangir området i central Istanbul. Titeln på projektet, som leker med google maps digitala gatubilds funktion, skulle har varit ett verkligt möte på gatunivå så att säga. Slutligen utvecklades ett hyrbid-projekt där de svenska designers fick interagera med sina turkiska designkollegor digitalt på distans. Genom tillit och öppenhet undersöktes och utvecklades ett antal objekt tillsammans.

Utställningsaffisch till Street View utställningen

En metallverkstad, en träverkstad, en madrassmakare och ett bageri.

Designers Jenny Nordberg och Buşra Tunç arbetade med Ulaş Bayar och hans metallverkstad där de undersökte arbets- och produktionsmetoder och experimentella designprocesser.

Susanne Beskow och Pınar Akkurt samarbetade med Beşir Bostan som har producerat handgjorda täcken, kuddar och madrasser i hans ateljé i nästan 30 år. De fokuserade på hållbara designprocesser och designade väggdukar med överblivet sidenmaterial.

Några verk av Jenny Nordberg & Buşra Tunç, Susanne Beskow & Pınar Akkurt, Susanne Beskow & Pınar Akkurt och Maire-Louise Hellgren & Deniz Üner
Buşra Tunç på plats i Ulaş Bayar’s metallverkstad

Maire-Louise Hellgren och Deniz Üner samarbetade med Hacı Bayram Ege som driver en träverkstad och de fokuserade på begreppen modularitet och miljövänliga tillverkningsprocesser.

Därtill samarbetade Josefin Vargö och Mesut Öztürk med ett historisk ”simit” bageri och bagaren Kemal Erikli och tog tillsammans fram en bordsbricka och ett sidobord. Bordsbrickan, som inspirerats av den traditionella simitbrickan som används av gatuförsäljare i Turkiet, har varit ett starkt kulturellt urbant objekt sedan ottomanska tider.

Bild från invigningen av Street View på In-Between Design Space

Förutom erfarenhetsutbytet och de undersökande processerna ställdes också objekten ut på det närbelägna galleriet In-Between design space och utställningen blev ett sido-projekt till Istanbuls designbiennal. Street View curerades också av In-Betweens Bilgen Coşkun och Dilek Öztürk.

De viktigaste målen med Street View har varit att bidra till diskussioner om global design, att berika designprocessen genom interkulturellt utbyte, att fira hantverkare och lokal produktion samt – viktigast av allt – att uppmuntra eftertryck i samhället genom inkluderande processer och samarbeten. Street View ingår i projektet Equal Spaces som har Initierats av svenska institutet och Sveriges generalkonsulat i Istanbul, en satsning där: Staden, offentliga rum, arkitektur och design står i fokus i ett projekt som syftar till att bidra till ny dialog och innovativa lösningar för jämställda, smarta, kreativa och inkluderande samhällen.  Maria Kron, Svenska Institutet.

För mer information: in-between.online/gallery-blog/street-view

Kemal Erikl’s ”simit” bageri i Chihangir

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *