Gästbloggare: Kristina Ney och Veronica Lilja, praktikanter vid Sveriges ambassad I Washington, DC
I USA, ett land med cirka 320 miljoner invånare fördelat på 52 delstater på en yta som är 22 gånger större än Sverige är det ständig en utmaning för Ambassaden i Washington DC att kommunicera ut svensk kultur i hela landet. Konsulaten runt om i landet är oss till stor hjälp, i USA har Sverige idag utöver ambassaden i Washington DC, ett generalkonsulat i New York och 29 honorärkonsulat som alla samarbetar för att nå ut till så många regioner och stater som möjligt.
Vi har nedan gjort ett urval från amerikans press från årsskiftet där svenska kultur har lyfts fram.
DANS – Varför växer svensk dans i USA?
Under senare år har det vuxit fram ett starkt intresse för svensk dans i USA. Med stöd från Statens Kulturråd har vi fått möjligheten att jobba och uppmärksamma föreställningar och workshops runt om i landet och på så sätt sprida kunskap om svensk dans.
I mars/april hade vi besök av Pontus Lidberg som fått möjligheten att koreografera ett nummer till det renommerade danskompaniet Martha Graham Dance Company som en del av deras 90-års jubileum. Världspremiären av Lidbergs verk Woodland skedde på Library of Congress för sammanlagt 1500 människor och rörde sig sedan vidare mot New York och fick press i både Washington Post och New York Times.
Dancemagazine och Washington Post lyfter den svenska koreografen Mats Ek för sitt verk, Juliet & Romeo där han sammarbetar med den Kungliga Baletten. I januari meddelade Mats Ek att han beslutat att dra tillbaka sina verk, men som ett avslut kommer den svenska Kungliga Baletten ta med sig Eks verk, Julia och Romeo över till USA i sommar. Detta kommer vara en av de sista chanserna att få se hans pjäser i landet.
Ambassaden hyllar Mats Eks fantastiska verk med en fotoutställning i House of Sweden med fotografier tagna från hans karriär av fotografen Lesley Leslie-Spinks. Utställningen kommer att stå från den 7 maj-28 augusti.

Teater – Spotlight på svenskt normbrytande
New York Times uppmärksammade att den amerikanska Broadway-klassikern “A Raisin in the sun” (En druva i solen) för första gången sätts upp i Sverige. Det blir också den första (nästan) helt afro svenska ensemblen på en svensk scen. ”A Raisin in the Sun” är skriven av Lorraine Hansberry och med den blev hon den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt på Broadway 1959. Intresset för denna uppsättning har varit stort i USA och lett till att pjäsen regissör Josette Buchelle-Mingo kommer till USA den 22 juni för att medverka på TCG National Conference.

I april sattes Jonas Hassen Khemiris pjäs ’’Vi som är hundra’’ (The Hundered We Are) upp av Origin Theater Company på the Cell Theater i New York vilket ledde till en recension i New York Times. Detta är den tredje gången som en av Hassen Khemiris pjäser spelas i New York, tidigare pjäser som framförts är ”Invasion!” och ”Jag ringer mina bröder”.
Hassen Kehmiri är just nu högaktuell i USA med flera programpunkter under året. Förutom att ’’Vi som är hundra’’ spelas i New York så översätts hans bok ”Allt Jag Inte Minns” (Everything I Don’t Remember), som vunnit Augustpriset, till engelska. Hassen Khemiris verk, både som författare och dramatiker lyfter upp frågor om identitet, fördomar och synen på ”den andre” på ett sätt som får ett enormt gensvar här i USA. Detta har resulterat i att Hassen Khemiri är inbjuden att vara huvudtalare på Library of Congress National Book Festival 2016.

Musik- den svenska framgångsagan
Den svenska musik framgången har nog inte gått förbi någon, inte heller den amerikanska pressen. Sverige är den största exportören av musik, relaterat till bruttonationalprodukten. Våra svenska artister är väletablerade inom den amerikanska musikbranschen och vi fortsätter att växa. Amerikansk press har vart flitiga i sitt uppdaterande kring området, när Max Martin vann polarpriset i februari rapporterades detta via bland annat tidningar och skrifter av Journal Times, Billboard och Chicago Tribune.
Zara Larssons framgångar syns överallt. Hon har redan hunnit gästa Ellen De Generes show och Jimmy Fallon. Hennes singel ’’Never forget you’’ har sålt platina i USA och Teen Vogue skrev ett reportage om den nya stjärnan. Det verkar som att Zara kommer att få ansluta sig till det gäng av svenska artister som blivit stor succéer i USA som Swedish House Mafia, Avicci och Icona Pop.
Film- Sverige i rampljuset på Oscarsgalan
Under senare år har svensk film haft stor framgång, både nationellt och internationellt. Filmer som Lilja 4-ever, Millennium trilogin, En man som hete Ove och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann har alla fått stora genomslag. Det är inte bara Sveriges filmexport som blomstrar, vårt lilla land har även ett stort antal framgångsrika skådespelare som Alicia Vikander, Joel Kinnaman och Skarsgård-familjen.
Den 28 februari gick Oscarsgalan av stapeln i Los Angeles och vi hade två svenska nomineringar. Alicia Vikander var nominerad för bästa kvinnliga bi-roll för sin prestation i ”The Danish girl” och “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” nominerades för “Bästa Make-up”. Att det blev en Oscar för Sverige har nog inte gått förbi någon, inte heller den amerikanska pressen, både New York Times och Washington Times har fångade upp nyheten. Svenska Ambassadören Björn Lyrvall och Pressrådet Monica Enqvist närvarade på plats för att fira de svenska framgångarna.

Cirkus- svensk nycirkus hänför den amerikanska publiken
Under året jobbar ambassaden med en stor cirkus satsning med att sprida nycirkus till USA. En del i detta var att Cirkus Cirkör framförde sitt verk ’’Knitting Peace’’ på the Kimmel Center i Philadelphia som en del av PIFA 2016. Framträdandet togs emot med öppna armar av den vibranta staden. Salongen var fullsatt varje kväll och de fick stående ovationer av publiken. Pressuppbådet efter denna succé var stort och det skrevs om svensk nycirkus och föreställningen i Broad Street Review, Temple News, Philadelphia Weekley och WHYY-FM. Ensemblen fick även gästa tv-kanalerna FOX29 och NBC10.
Efter dessa dagar drog 2 av artisterna från cikuskompaniet vidare ner till Washington DC, Germantown och Richmond för föreläsningar, workshops och cirkusskolor. I sammarbete med Washington Performing Arts, Black Rock Center for the Arts och the Kennedy Center lyckades vi sprida medvetenheten om svensk nycirkus och nå ut till cirkusgrupper i området som var överlyckliga över vår cirkussatsning. Allt detta skedde under ca 2 veckor i april och vi hoppas att få tillbaka Cirkus Cirkör med ’’Knitting Peace’’ till USA nästa år för en större turné.
