Svensk kultur i tysk press – en sammanställning för januari 2017

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , ,

stina-wirsen-klein-aus-dem
Stina Wirséns “Liten” i tysk utgåva som “Klein”. Förlag: Klett Kinderbuch

Sverige som föregångsland – det är ofta perspektivet när det rapporteras om svensk kultur här i Tyskland. Att svensk barnlitteratur tar barnen i försvar och vågar beröra känsliga ämnen lyfts ofta fram som något typiskt och värt att ta efter. Man letar också efter goda exempel på jämställdhet och modernt arbets- och familjeliv att lära av. Samtidigt reagerar man motsvarande frågande när det visar sig att allt inte är helt perfekt, som i fallet med ABF-kursen i barnafödsel i bil. Hur kan en sån sak bli nödvändig i ett rikt land som Sverige, frågar sig Süddeutsche Zeitung.

Här är ett urval av artiklar. På grund av tyska upphovsrättsbestämmelser är i princip alla artiklars liv på internet tidsbegränsat, så jag ber om förståelse för att länkar kan upphöra fungera efter en tid.

Stina Wirséns “Liten” uppmärksammas

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om Stina Wirséns ”Liten”, “Klein” på tyska. Trots namnet och storleken på boken kan man kalla detta för en stor bok, enligt skribenten. Boken handlar om någonting så svårt som våld mot barn, och behandlar ämnet på ett bra sätt. I slutet av artikeln beskrivs hur förlaget Klett Kinderbuch först, utan framgång, försökte samarbeta med olika organisationer för att sprida boken till de barn som behöver läsa den som mest. Förlaget gjorde senare ett lyckat upprop i sociala medier för att sälja boken.

Brevväxlingen mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung

Berliner Zeitung skriver om brevväxlingen mellan Astrid Lindgren och Louise Hartung som nu har getts ut som bok. Tonen är förtrolig och Hartung blir till och med förälskad i Lindgren, som dock inte kan besvara känslorna. Men de förblir ändå goda vänner till Hartungs död. Skribenten tycker att boken är bra, då den introducerar en viktig kvinna, Hartung, och hennes insatser för att hjälpa barn efter kriget, och man får lära känna en känd kvinna, Lindgren, mer på djupet än tidigare.

 Den ikoniska bilden på Tess Asplund

Tess Asplund. Fotograf: David Lagerlöf/Expo
Tess Asplund. Fotograf: David Lagerlöf/Expo

Zeit Online skriver om bilder på kvinnor som blir ikoniska förebilder. Tess Asplund som ställde sig framför nynazister i Borlänge lyfts fram som ett exempel.

Vinterlovstips: Svenska ambassadens barnboksutställning

Berliner Morgenpost tipsar Berlins skolbarn på vinterlov om att gå till Kindermuseum MACHmit! i Prenzlauer Berg och se ambassadens barnboksutställning “Frech, wild und wunderbar – schwedische Kinderbuchwelten”, som nu visas där. Mer om barnboksutställningen hittar du här.

Ungt och urbant mode

Berliner Mogenpost skriver om modefackveckan ”Seek” som i år presenterar ungt, urbant mode framförallt för män. Märkena som visas upp kommer till största delen från Sverige, Nederländerna, Frankrike, England och Tyskland.

José González spelade för utsålda hus

800px-José_González_of_Junip_Way_Out_West_2013
José González. Foto: Kim Metso

Der Tagesspiegel recenserar José González & String Theorys utsålda konsert på Admiralspalast i Berlin, och skribenten tycker att González med orkester är väldigt bra. Även i Muffathalle i München får Gonzáles god kritik av Süddeutsche Zeitung. Recensenten uppskattar konserten och det faktum att den lyckas vara experimentell, snarare än det, enligt honom, annars lite tråkiga ”pop meets classics”-formatet.

Dirigenten Herbert Blomstedt hyllas inför 90-årsdagen i sommar

Herbert Blomstedt
Herbert Blomstedt. Foto: Alexander Böhm

Berliner Morgenpost skriver om den svenske dirigenten Herbert Blomstedt som fyller 90 år i sommar. Han beskrivs som den äldste av de stora dirigenterna som fortfarande är i tjänst. Tidiningen intervjuar honom bland annat om hans liv och yrkesliv i Tyskland och om hans tro. Der Tagesspiegel recenserar en konsert vid Berliner Philharmoniker dirigerad av Blomstedt. Maestron hyllas texten igenom. Berliner Morgenpost recenserar också konserten , och skriver att han utan tvivel är en av de mest älskade gästdirigenterna på Berliner Philharmonie – sedan över 40 år en vän och partner till orkestern.  

 Sex timmars arbetsdag?

Süddeutsche Zeitung skriver att Sverige experimenterar med sex timmars arbetsdag, framförallt inom vissa vårdyrken. Detta gäller visserligen få ställen, men det har rönt mycket uppmärksamhet internationellt. Förespråkare och motståndare intervjuas av tidningen, bland annat sociologen Roland Paulsen, och tidningen beskriver olika svenska arbetsplatser på olika håll i landet som testar förkortad arbetsdag.

Svenska graffittimålare i trubbel

Berliner Zeitung och Berliner Morgenpost skriver om hur fyra unga graffitimålare i Prenzlauer Berg har tagits av polisen. Två av dem var svenskar. Berlin är världsberömt för sina fantasifulla graffitimålningar, men graffiti olagligt i Tyskland om inte ägaren till den målade ytan skriftligt har givit sin tillåtelse. Mer information här.

Det spökar på Drottningholms slott!

Ja, i alla fall enligt drottning Silvia. Många tyska tidningar har uppmärksammat drottningens påstående, bland annat Bild, Berliner Zeitung och Spiegel Online.

Sverige ett föregångsland

Berliner Morgenpost skriver om att deltidsarbete kan bli en karriärfälla för kvinnor. I slutet av artikeln lyfts Sverige fram som föregångland där man sedan 1970-talet aktivt arbetat med jämställdhet, bland annat pappaledighet.

ROKS intervjuas om våld mot kvinnor

Die Welt rapporterar förvånat om att det sker mer övergrepp på kvinnor i Norden än på andra ställen. ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) ordförande Zozan Inci intervjuas, hon säger att det beror på att fler kvinnor i Sverige vågar anmäla våld, speciellt i hemmet.

ABF-kurs i barnafödande i bil

Süddeutsche Zeitung skriver om en kurs i att förlösa barn i bil. Kursen hålls på ABF och ansvarig är sjuksköterskan Stina Näslund, som intervjuas. Journalisten frågar hur ett rikt land som Sverige kan behöva detta, och intervjun handlar om nedskärningar framförallt i Norrland.

Norrmalmstorgsdramat filmatiseras

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Noomi Rapace. Foto: Iker Arbildi

Berliner Zeitung och Der Tagesspiegel skriver om en kommande thriller, ”Stockholm”, som ska handla om Norrmalmstorgsdramat. Bland annat Noomi Rapace och Ethan Hawke kommer att skådespela i filmen.

Pressammanställning kultur januari 2017 – hela listan

Litteratur

1/1 Welt am Sonntag. Jens Nordalm, historiker och tidigare talskrivare vid Bundespräsidialamt, hyllar Selma Lagerlöfs ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som ett litterärt mästerverk.

9/1 Der Tagesspiegel: svenske författaren Aris Fioretos roman ”Mary” recenseras.

9/1 Ostsee-Zeitung skriver om svenske Jacob Wallenius (1761-1819) ”Einige Begebenheiten meines Lebens”, utgiven av universitetsarkivarien Dirk Alvermann.

16/1 Die Tageszeitung: Selma Lagerlöfs brevväxlingar med Sophie Elkan och Valborg Orlander har kommit ut i tysk översättning.

22/1 Bild am Sonntag uppmärksammar Astrid Lindgrens dödsdag.

24/1: Berliner Zeitung och Süddeutsche Zeitung har samma artikel om nya deckare, ett av verken är Stefan Ahnhems thriller ”Minus 18 Grad”.

Film och teater

21/1: Berliner Zeitung, Spiegel Online och Der Tagesspiegel: Det har stormat kring filmen ”A Dog’s Purpose”, på tyska ”Baily – Ein Freund fürs Leben”, regisserad av Lasse Hallström, och premiären har ställts in efter protester.

Konst och design

21/1 Rheinische Post Geldern: Zornmuseet i Mora lånar ut  etsningar av Rembrandt, som Zorn själv samlade under sin livstid, till Vatikanmuseet.

27/1 Berliner Morgenblatt skriver om den internationella vintagemöbelutställningen vid Ostbahnhof, med svenskt deltagande.

Musik

31/12 Spiegel Online intervjuar Joey Tempest och hyllar The Final Countdown som den eviga nyårsfanfaren.

3/1 Weser-Kurir: Sångaren och låtskrivaren Sofia Talvik har för tredje året i rad hållit en nyårskonsert i klosterkyrkan St Marien i Osterholz-Scharmbeck.

3/1 Die Welt: Umberto Giordanos ”Fedora” som spelas på Kungliga operan i Stockholm recenseras.

4/1 Die Rheinpfalz – Speyerer Rundschau: För tredje gången hålls konsertshowen ”Abba Gold” i Speyerer Stadthalle.

10/1 Berliner Zeitung och Die Welt: Spotify erbjuder skämtsamt Obama jobb, efter att han skojade om att han skulle vilja arbeta där.

19/1 Zeit Online recenserar Jens Lekman.

20/1 Süddeutsche Zeitung: Svenske jazzbasisten Lars Danielsson uppmärksammas på BMW-Welt-Jazz-Award.

21/1 Berliner Morgenpost: Jazz-duos, bland annat kontrabas-doun Dieter Ilg och Lars Danielsson, har uppträtt på Berliner Philharmonie.

21/1 Berliner Morgenpost skriver om digital musik, musikbranschens framtid och marknadsledande Spotify.

24/1 Stuttgarter Zeitung – Stadtausgabe: svenske koreografen Johan Inger berättar om Carmen som balett på Tanz-Forum i Ludwigsburg.

Övrigt

3/1 Tagesspiegel tipsar om ett svenskt fik i Berlin, med svensk mat som knäckebröd och gröt.

7/1 Süddeutsche Zeitung skriver om René Descartes plötsliga död i Sverige 1650 hos drottning Kristina. Kanske var det mord och inte lunginflammation…?

7/1 Saarbrücker Zeitung och Die Welt skriver samma artikel om att turista i Jokkmokk och Arjeplog.

11/1 Thüringer Allgemeine: Notis om att Sverige är högst rankat i en undersökning om vilka länder tyskarna finner sympatiska.

13/1 Sächsische Zeitung Dresden: Det svenska, finska och till viss del norska Tjugondag Knut-fenomenet beskrivs.

15/1 Berliner Morgenblatt skriver om att turista vintertid vid Görvelsjön i Dalarna.

17/1 Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bland annat Björn Ulvaeus pratade på Digitalkonferenz DLD i München om hur lilla Sverige kan ha så stora framgångar, t.ex. IKEA, H&M och Spotify.

18/1 Stuttgarter Zeitung är på en turistmässa och smakar bland annat på svensk rensoppa och kladdkaka.

19/1 Berliner Zeitung och Berliner Morgenpost skriver om nya arkeologiska vikingafynd i Birka, bland annat vad som kan vara nordeuropas äldsta kyrka.

21/1 Stuttgarter Zeitung – Stadtausgabe skriver om det nya nordiska köket, som började uppmärksammas under 00-talet.

29/1: Der Tagesspiegel, Der Zeit och Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om Lennart Nilssons död.

30/1 Berliner Morgenpost skriver att homosexuella par nu kan gifta sig i kyrkan i Norge. De jämför med Danmark (tillåtet sedan 2012) och Sverige (sedan 2009).

 

/sammanställning: Sara Ekström, praktikant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *