Svensk musik idag och igår

kl. av | Taggar: , , , , ,

Mats Gustafsson och Thurston Moore, Café Oto

Elekronmusikstudion i Stockholm firar i år 50-årsjubileum, 1964 grundades det som kom att bli en institution i svenskt experiementellt musikliv. Även i en internationell kontext är det ganska unikt med en institution som lyckas kombinera bevarandet av ett modernt musikarv med att samtidigt, ännu idag, fungera som en vital del av det samtida kulturlivet. Kombinationen av det historiska och det samtida stod i fokus när EMS besökte London förra veckan. Firandet inleddes i lördags med utsåld konsert på Café Oto i Dalston i östra London. Konserten var ett smakprov av de många olika genrer som ryms inom EMS: Hanna Hartmans hypontiska performance, danska Vinyl Terror & Horror som spelar på modifierade vinylskivor och en makalös avslutning av Mats Gustafsson och Thurston Moore. Parallellt med denna presentation av musik som skapas på EMS idag, kunde man också uppleva Åke Hodells 220 V Buddha, Electronic Purgatory I, ett bildspel som visades för första gången på Fylkingen 1970.

Hanna Hartman, Café Oto

Ännu mer kontext gavs då EMS-chefen Mats Lindström två dagar senare gav en föreläsning om EMS historia på Goldsmith University i södra London. EMS Londonbesök avslutades med Mats Lindströms helaftonspresentation av den ungersk-svenska kompositören och organisten Ákos Rózmanns (1939–2005) verk Images of the Dream and Death, också på Café Oto.

Ett svensk musikaliskt jubileum av en helt annan karaktär inträffar nästa månad då det är 40 år sedan ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton. Det är nästan svårt att förstå hur stora ABBA fortfarande är här, och 40-årsdagen av deras internationella genombrott – på engelsk mark – kommer att uppmärksammas stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.