Svensk Nycirkus i Philadelphia, Washington DC och Richmond!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,

 

Blogg av Kristina Ney, praktikant och Linda Zachrison

Knitting Peace Photo: Cirkus Cirkör
Knitting Peace Photo: Cirkus Cirkör

“Svensk Nycirkus i USA” är ett initiativ där Sveriges Ambassad i Washington fått stöd från Statens Kulturråd för att utveckla och etablera konstformen.  Nycirkus är en spännande, tvärvetenskaplig konstform som överskrider den dominerande traditionella uppfattningen om cirkus här i USA. Här finns just nu en stor nyfikenhet och en längtan efter att utveckla konstformen och en nyfikenhet på hur den kan inspirera, och fungera som en kreativ inkörsport för framförallt barn och unga. Sverige och Norden ligget mycket långt framme såväl konstnärligt, tekniskt som kompetensmässigt.

Nycirkus uppkom som en konstnärlig genre på 1970-talet. Den avvek från traditionell cirkus, en form av skådespel och underhållning som inkorporerades igenkännbara cirkusfärdigheter för att nå en bredare uttrycksform genom införlivandet av berättande, bildspråk och metaforer. Nouveau cirque rörelsen började 1970 i Frankrike, Australien och Kanada men även på västkusten i Amerika och Storbritannien. Några exempel på nouveau cirque kompanier som varit en stor inspirationskälla för många– och för Sveriges största nycirkusgrupp Cirkus Cirkör var Circus OZ, grundade i Australien 1977, SoapBox Circus och New Circus, båda grundade tidigt under 1970. De franska kompanierna Cirque Plume och Archaos under 1984 och 1968 var banbrytande på många sätt. Från USA bör The Pickle Family Circus, grundade i San Francisco 1975; Royal Lichtenstein Circus, grundade i San Jose, CA i 1970, nämnas. Sedan 1990-talet har termen Noveau Cirque ändrats till nycirkus.

Blandningen av traditionell cirkuskonst med nutida estetik sensibilitet och teatrala tekniker har åter livat upp publikens intresse och aptit för cirkus. Den mest iögonfallande framgångssagan har varit Cirque du Soleil, det kanadensiska cirkus kompaniet vars nouveau cirque föreställningar har setts av nära 90 miljoner åskådare

I Sverige tog nycirkusen sina första steg under 1980- och tidiga 1990-talet när en handfull kompanier som Jordcirkus, Gycklargruppen och Varieté Vauduvill inkorporerade cirkusfärdigheter i sina framträdanden grundade i varietet, gatukonst, cabaret och stå-upp komedi. Dessa kompanier var inspirerade av den globala rörelsen som omformade cirkusen: hundraåriga traditioner skiftades till nya teatrala koncept och användes för deras egen uttryckskraft.

Det mest kända kompani i Sverige som uppkom under denna tid var Cirkus Cirkör. Grundat 1995 av Tilde Björfors enades ett kollektiv av artister, passionerade över att etablera ett stort nycirkuskompani i Sverige.1999 fick Cirkör ett statligt bidrag och en nationell komission för ungdomskultur. Jag arbetade själv också på Cirkus Cirkör mellan 200-2003, som chefsproducent och som VD, en otroligt spännande och livsförändrande erfarenhet! Idag består Cirkör av runt 30 anställda och 200 frilansare. Mer än 2 miljoner människor har sett en Cirkus Cirkör föreställning på scen och i festivaler runt världen. 400 000 barn och ungdomar har tränat, skapat och lärt sig om nycirkus. http://cirkor.se/

Vårt projekt “Svensk nycirkus i USA” syftar till att vidareutveckla och utöka samarbetet med fler och nya partners under 2016 och 2017 för att öka kännedomen och fördjupa kunskapen om den svenska scenkonsten i allmänhet och nycirkusen i synnerhet i USA, stimulera nya scener och partners att våga satsa på internationella nycirkus gästspel, och uppmuntra till samarbete också med aktiviteter. Men också för att bygga relationer och inleda flera nya samarbeten mellan svenska och amerikanska partners som en långsiktig bas för kulturutbyte över Atlanten. Genom ett samarbete med Autopistes – ett relativt ungt nätverk av gästspelsscener och festivaler över USA och Kanada, har man med stöd från EU, och även Statens Kulturråd, kunnat etablera en stark bas för att sprida nycirkus. Samarbetet mellan Sveriges ambassad och Autopistes inleddes 2015 genom turnén av svenska nycirkusduon Magmanus, som turnerade i 34 orter över USA, en satsning som gav mersmak.

Vi har under våren 2016 gått in med stöd för resa och boende för ett antal amerikanska programläggare som bjöds in till Sverige för research och kontaktarbete mot det svenska kulturlivet i allmänhet och nycirkusmijön i synnerhet – i samband med SUBCASE i Botkyrka dit Monique Martin (Summerstage New York), Michael Harrington från Skirball, New York, Krista Bradley (Blackrock Arts Center, Maryland), Nadia Drouin (Montreal – som också samordnar det amerikanska arrangörsnätverket Autopistes), Holly Gitlin and Beth Stare, Chicago Cirkus Festival och Kim Cook (Burning Man, Nevada) reste. http://subcase.se/

Ett starkt fokus i projektet på plats i USA är community förankring där nycirkusens pedagogiska och lekfulla kvalitéer för att utveckla samhällsengagemang och gemenskap är fokus, framförallt för barn och unga.

Under april besökte Cirkus Cirkör Philadelphia International Festival of the Arts (PIFA) och framförde sin show Knitting Peace, för första gången i USA på Kimmel Center, dit vi okcså bjöd in amerikanska partners. Stockare från hela Philadeplhia var inbjudna att sticka svar på frågan “Can you Knit Peace” och lobbyn var fylld av medborgarnas egna kreationer. Dessutom arrangerades “Knit- ins” med inbjudna etablerade sticningskonstnärer. Och den stickade scenografin i föreställningen  – av Fanny Senoq, Kompaniet och föreställningen fick stående ovationer men även goda recensioner i Philadelphia Inquirer, Temple News och Philadelphia Weekly. De fick även gör framträdanden på FOX29 och NBC10 som en smakbit av vad som kunde förväntas under föreställningen.

Efter detta rörde sig två av artisterna, Alexander Weibel Weibel och Aino Ihanainen från kompaniet ner till Washington där Black Rock Center for the Arts, Kennedy Center, Washington Performing Arts och Sveriges ambassad samarbetade i olika workshops och prova-på sessioner för barn, äldre och professionella.

VI arrangerade också en välbesökt nycirkusskola i Merridian Park som en del av vårt utomhusprojekt Sweden in the Park som vi drog igång våren 2015, inspirerade av arbetet på Parkteatern i Stockholm. https://www.flickr.com/photos/embassyofswedenwashingtondc/albums/72157667270005656

Avslutningsvis reste artisterna till Richmond där ännu fler workshops, föreställningar och föreläsningar väntade…

12961740_10153598401584077_4221630641048137017_n

Nu pågår en mängd olika planer inför hösten 2016 med fortsatt nätverkande, kontaktarbete inför fortsättningen av projektet – med flera turnéer, seminarier och nya nycirkuskurser i pipeline. Gensvaret, både på föreställningarna och den pedagogiska verksamheten under den här våren var överväldigande.

Den svenska cirkusflugan har landat, och trivs, här på andra sidan Atlanten.

Närmaste större satsning kring svensk nycirkus i USA ser just nu ut att bli när den svenska jongleringsgruppen Water on mars (som gjorde dundrande succé under scenkonstmässan APAP i januari i år). De kommer till New York och den anrika och högt respekterade scenen New Victory Theatre och spelar hela tre veckor i februari 2017 som en start på en turné under nästa vår- så otroligt roligt!
läs också Kulturrådets rapportering om Nycirkus i USA: http://www.kulturradet.se/nyheter/2016/Dans-och-nycirkus-fran-Sverige-visas-upp-for-en-amerikansk-publik/

http://www.newvictory.org/Show-Detail?ProductionId=7641

26436361752_f02d551b3b_o
Shay Stevens- Washington Perfroming Arts, Kristina Ney, Alex Weibel, Aino Ihanainen och Linda Zachrison i Anacostia efter uppträdandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.