Ambassaden har under sensommaren gjort en satsning på svensk dans. Som jag skrev i det förra blogginlägget var Cristina Caprioli inbjuden till en retrospektiv på den stora dansfestivalen Tanz im August och ambassaden har stöttat på olika sätt.

Nästa projekt var vår medverkan i den svenska paviljongen på Tanzmesse i Düsseldorf 31 augusti- 3 september. Den internationella dansmässan är den största professionella mötesplatsen för samtida dans och är ett forum för utbyte, kunskapsdelning och nätverkande. Den arrangeras vartannat år i slutet av augusti och det brukar komma runt 2000 internationella utställare och besökare. Det här var den första dansmässan sedan 2019 och det var tydligt hur glada alla i branschen var att få ses igen.
Danscentrum organiserade en paviljong utanför Tanzmesse där åtta svenska koreografer fick visa upp sina verk för besökare och bokare. Paviljongen fanns inne i Kunstpalast som ligger alldeles bredvid NRW Forum Düsseldorf där själva mässan hölls. Hanna Falk har varit producent för det svenska deltagandet på mässan i Düsseldorf.

På torsdagen fick jag möjlighet att se utdrag ur verk av Claire Parsons Co, Ongoing Realities, Art of Spectra och Virpi Pakhinen. Det kom mycket folk och det var fint att se en sådan blandning av föreställningar. Claire Parsons lekfulla föreställning Yellow riktade sig till små barn. Art of Spectras kraftfullt fysiska föreställning TENSION stod i stark kontrast till Ongoing Realities performance med visuella effekter där publiken kan röra sig i rummet.

Foto: Hanna Robertz.
Det kom mycket folk och det var fint att se en sådan blandning av föreställningar. Claire Parsons lekfulla föreställning Yellow riktade sig till små barn. Art of Spectras kraftfullt fysiska föreställning TENSION stod i stark kontrast till Ongoing Realities performance med visuella effekter där publiken kan röra sig i rummet.

Foto: Queering the Crip, Cripping the Queer.
Den svenske koreografen och dansaren Sindri Runudde var inbjuden av Tanzmesse att framföra ett solo på kvällstid som vi hade turen att få några av de sista biljetterna till. Verket kallas Performance of Sensoral Lecture och Runudde ville få publiken att vidga sina taktila och audiella sinnesupplevelser. Han var också inbjuden att delta i ett panelsamtal om funktionsvariation inom dansen på fredagen.
Sindri Runudde medverkar även i festivalen Queering the Crip, Cripping the Queer på Sophiensaele i Berlin denna vecka. Där finns möjligheten att se hans föreställning, som han själv kallar ”a sensorial journey into the intimacy of voice messages”.

På fredagen såg ambassadens kulturhandläggare Hanna Robertz ytterligare fyra svenska koreografer i den svenska paviljongen: Bobbi Lo Produktion, Maria Naidu, Johanssons Pelargoner och Dans samt Danskompaniet Spinn.
Vi träffade också svenska producenter som Nordberg Movement och tyska festivalarrangörer. Förhoppningsvis får vi därmed se några av de svenska koreograferna och kompanierna i Tyskland i höst och vår.
Nina Katarina Karlsson