Svenska pionjären Hilma af Klint på Guggenheim i New York

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Niklas Arnegren, Kulturfrämjare och Annika Rembe, ny generalkonsul i New York. Foto NIklas Arnegren.
Niklas Arnegren, Kulturfrämjare och Annika Rembe, ny generalkonsul i New York. Foto NIklas Arnegren.

Gästbloggare: Niklas Arnegren

Sveriges nya generalkonsul i New York, Annika Rembe, fick en flygande start på sin första vecka i tjänst när utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future invigdes på Guggenheim Museum – en av de största svenska kulturhändelserna i New York på senare år.

Svenska konstnären Hilma af Klint (1862-1944) var en abstrakt pionjär, verksam långt före Kandinsky och Mondrian, som tidigare ansetts vara de första abstrakta konstnärerna. Af Klints verk är inte bara bländande vackra, komplexa, och fullständigt unika. Hennes konstnärskap – länge relativt okänt – skriver om stora delar av etablerad konsthistoria. Och att hon nu visas i New York 2018 kopplar an till högaktuella frågeställningar om kvinnors erkännande, utrymme och plats i det offentliga rummet – inte bara inom konstvärlden.

Guggenheims snäckformade museibyggnad – ritad av Frank Lloyd Wright 1959 – är på många sätt den perfekta platsen för Hilma af Klint, som liksom museets första chef Hilla Rebay var djupt intresserad av teosofi. Konstnären hade redan under sin livstid förutsett att hennes verk skulle visas i ett spiralformat tempel – som förde åskådarna allt längre uppåt mot andliga höjder.

Inte oväntat har utställningen fått stora uppslag och lysande recensioner i så gott som alla av stadens stora tidningar, bl a av toppkritikerna Roberta Smith i The New York Times och Peter Schjeldahl i The New Yorker.

Utställningen på Guggenheim organiserades av curatorn Tracey Bashkoff med kollegan David Horowitz i samarbete med Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Flera svenska aktörer och institutioner har också haft en hand i att föra ut Hilma af Klint i världen och till New York, inte minst Daniel Birnbaum och Moderna Museet, som presenterade den första stora retrospektiva utställningen av Hilma af Klint i Stockholm 2013.

Foto: NIklas Arnegren
Foto: NIklas Arnegren

Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse samordnade ett storslaget och fullsatt symposium – Visionary: On Hilma af Klint and the Spirit of Her Time – med ingående presentationer av bl a konstvetarna Julia Voss, Patricia Berman, Linda Dalrymple Henderson, Marco Pasi, samt Daniel Birnbaum och Tracey Bashkoff på Guggenheim i samband med öppningen.

Generalkonsulatet samlade merparten av alla nyckelpersoner på en mottagning på 600 Park Avenue i samarbete med American Friends of Moderna Museet under öppningsveckan.

Syftet med diplomati – liksom med konst – är att skapa dialog och bjuda in till nya perspektiv. New York kommer tveklöst att prata om Hilma af Klint en lång tid framöver.

 

Niklas Arnegren, kulturfrämjare

Sveriges generalkonsulat i New York

2 responses to “Svenska pionjären Hilma af Klint på Guggenheim i New York

 1. Vilket fynd…..och underbart att Guggenheim presentera Hilma af Klints oevre….
  Det är alltid konstnärer, diktare och malare, som sätter Sverige pa kartan – och
  diplomater bidrar till större kännedom om deras liv och öde.
  Med förtjusning och glada tankar om dem färge-stralande tavlor
  hälsar jag ifran Hamburg.
  Birgit Kassovic

  I Stockholm bodde jag pa fartyget “Gustaf av Klint” – det passar väl fint i sammanhanget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.