Svenska värderingar på Women of the World-festivalen

kl. av | Taggar: , ,
Deltagare i panelen om feministisk utrikespolitik var Shaista Aziz, journalist och författare, Dr Lina Khatib, chef för Mellanöstern och Nordafrika på Chatham House, Afua Hirsch, redaktör på Sky News och Ulf Samuelsson, ambassadråd, Sveriges ambassad i London. Foto: Ellen Wettmark
Deltagare i panelen om feministisk utrikespolitik var Shaista Aziz, journalist och författare, Dr Lina Khatib, chef för Mellanöstern och Nordafrika på Chatham House, Afua Hirsch, redaktör på Sky News och Ulf Samuelsson, ambassadråd, Sveriges ambassad i London. Foto: Ellen Wettmark

Nyligen avslutades WOW-festivalen på Southbank Centre med en bejublad kväll fylld av musikframträdande, komik och skratt inför ett stort sett fullsatt Royal Festival Hall. Konferencier var den framträdande brittiska kulturprofilen Sandi Toksvig som med mycket humör och hel del allvar avslutade den 6 dagar långa festivalen som Southbank Centre genomför varje år med fokus på jämställdhet.

Tanken bakom festivalen som grundades av Southbanks chef Jude Kelly 2011 för att fira 100-års jubiléet av den internationella kvinnodagen, var att skapa en plattform där kvinnor och flickor kunde få sina röster hörda, där deras erfarenheter kunde komma till uttryck och där de kunde utbyta erfarenheter och livshistorier, ha roligt, ventilera känslor och växa ihop. Och inte minst diskutera varför så många flickor och kvinnor fortfarande hindras att tillfullo tillvara sin potential. Grundbulten för festivalen var och är att skapa engagemang som leder till förändring.

Allt från revolutionära kvinnor till ekonomi, Brexit, hälsa, Trump, till sexköpslag, popkultur och sport togs i år upp i samtal, debatter, uppföranden, utställningar och workshops.  Det är kanske inte så förvånande att både Brexit och Trump fick ett stort utrymme  men intressant är också att hela festivalen hade ett övergripande nordiskt tema med anledning av att Nordic Matters äger rum på Southbank Centre under hela 2017. Så deltagare och panelister diskuterade även livligt ämnen såsom mål och utmaningar med den svenska feministiska utrikespolitiken och den svenska sexköpslagen och dess möjligheter att ändra attityder och värderingar i samhället. Insikten att de nordiska länderna kommit långt på jämställdhetsområdet gick som en röd tråd genom hela programmet men också att det finns en hel del kvar att göra.

Mirth Control Goes Nordic! Foto: Ann Nilsen
Mirth Control Goes Nordic! Foto: Ann Nilsen

Att det finns ett otroligt intresse för festivalen går inte att missa.  Southbank Centre fylldes av engagerade människor ivriga att diskutera och utbyta erfarenheter. WOW växer också så det knakar- festivalen finns redan i fyra länder på fem kontinenter och den fortsätter att växa. 2017 års London-upplaga blev som vanligt en utmärkt plattform för debatt och diskussion, fylld av mycket glädje men också av många hjärtskärande livsöden. Just med tanke på det allvar som var så närvarande i många möten var det därför uppfriskande att festivalen kunde avslutas med så mycket värme och upprymdhet. Självklart visste jublet inga gränser när Björn Ulvaeus kom upp på scenen i slutet av kvällen och entusiastiskt höll takten när den världskända svenska mezzosopranen Anne Sofie von Otter och den 2000 människor stora publiken tillsammans skrålade Abba-hits. Då hördes det ända till Waterloo intill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.