Svenskt foto i fokus på Aperture i New York

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,

Svenska institutet och konsulatet i New York presenterade fotoutställningen Different Distances på Aperture Gallery under modeveckan i februari 2014. Konsulatet utvecklade ett samarbete med Aperture redan förra året och utställningen hade amerikansk premiär på House of Sweden i Washington i höstas efter att ha tidigare visats i Paris och Berlin.

Foto: Denise Grünstein, Headhunter, 2009
Foto: Denise Grünstein, Headhunter, 2009

Different Distances är kurerad av Greger Ulf Nilson med verk av de svenska fotograferna Denise Grünstein, Julia Hetta, Martina Hoogland Ivanow, Julia Peirone och Elisabeth Toll. Alla fem är internationellt verksamma och utforskar på egna sätt gränslandet (de gemensamma nämnarna och de olika avstånden) mellan mode- och konstfoto.

Vernissagen ägde rum på modeveckans första kväll och lockade uppåt 400 gäster från såväl foto- och konst- som modebranschen till Apertures stora gallerilokal i Chelsea. De välkomnades av Apertures chef Chris Boot, Sveriges honorära generalkonsul David Dangoor och Greger Ulf Nilson, som inledde kvällen med en kort presentation av utställningen. Urvalet av fotografer var inte förbestämt eller baserat på annat än konstnärliga meriter, och det kändes onekligen fint att från svensk sida kunna visa upp en högkvalitativ och tankeväckande utställning med fem av landets främsta fotografer, som alla är kvinnor i en historiskt mansdominerad bransch.

Denise Grünstein, Sophie Mörner och Johanna Lenander i samtal på Aperture
Denise Grünstein, Sophie Mörner och Johanna Lenander i samtal på Aperture

Veckan därpå presenterade Aperture och Hall of Femmes ett samtal med Denise Grünstein och svenska New York-baserade fotografen Sophie Mörner, som bland annat driver tidskriften, förlaget och galleriet Capricious. Hall of Femmes är ett svenskt projekt som belyser framstående kvinnliga formgivare och art directors. Samtalet leddes av journalisten Johanna Lenander och kretsade kring fotografernas egna arbetssätt, drömmar och ambitioner; betydelsen av kvinnors roll och gestaltning i fotovärlden; modebranschens inflytande på konstformen och vice versa.

Läs mer om utställningen på den amerikanska nyhetssajten Slate:
www.slate.com/blogs/behold/2014/02/19/the_exhibition_different_distances_fashion_photography_goes_art_displays.html

Se bilder från invigningskvällen och samtalet på konsulatets Flickr-sida:
www.flickr.com/photos/swedennewyork/sets/72157640631147945/
www.flickr.com/photos/swedennewyork/sets/72157640882340755/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.