Sweden on Tour: ABBA-hyllning i Brighton

kl. av | Taggar:
Brighton Gay Men's Chorus är redo för ABBA-konsert i Brighton.
Brighton Gay Men’s Chorus är redo för ABBA-konsert i Brighton.

Gästbloggare: Miranda Olsson, praktikant på Sveriges ambassad i London

I lördags gick startskottet för Sweden on Tour, en två och en halv veckor lång bussturné där Sveriges ambassad i London reser runt i Storbritannien för att träffa svenskar och svenska företag, prata med britter nyfikna på Sverige och, inte minst, uppmärksamma svensk kultur i Storbritannien. Turnén inleddes med en showig ABBA-konsert i Brighton, staden där bandet för 45 år sedan fick sitt stora internationella genombrott genom vinsten i Eurovision Song Contest.

1974 gav britterna visserligen det svenska bidraget ”Waterloo” noll poäng, men genom åren har deras kärlek till det svenska succébandet växt. Idag hedras ABBA med en blue plaque, ett minnesmärke, vid arenan och när ambassaden bjöd in till en ABBA-konsert med den lokala kören Brighton Gay Men’s Chorus tog biljetterna slut på nolltid. Konserten, som var en del av Englands största kulturfestival Brighton Fringe, lockade både britter och svenskar att sjunga med och dansa till bandets största hits. Under konserten samlades donationer in till den lokala välgörenhetsorganisationen The Brighton Rainbow Fund.

Konserten inledde ambassadens bussturné som på söndagen fortsatte med en Pop-Up Embassy på Brightons festivalgata. Hembakade kanelbullar och IKEA-kakor välkomnade alla som var intresserade av Sverige eller hade en fråga till ambassaden. Sedan helgen har bussen även besökt Cambridge och Cranfield, där forskning och vetenskap respektive försvarsfrågor stått på schemat. På fredag är kulturen i fokus igen när ambassaden uppmärksammar svensk barnkultur på litteraturfestivalen Hay Festival i Wales.

Ambassadör Torbjörn Sohlström  med  glada körmedlemmar.
Ambassadör Torbjörn Sohlström med glada körmedlemmar.

brighton by sea 2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *