”Swedish Dads” skapar debatt i Washington DC

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,

Fotoutställningen ”Swedish Dads” av Johan Bävman, har väckt känslor och skapat debatt i många delar av världen efter att ha turnerat i 65 olika länder.

Under hösten visas Bävmans foton på Sveriges ambassad i Washington DC och i samband med det har vi en filmserie på pappatemat liksom “story time” på engelska i ambassadens barnbibliotek varje helg för att nyansera bilden av pappor och faderskap: Ronja Rövardotter, Alfons Åberg, Else-Marie och småpapporna, för att nämna några.

Torsdagen den 5 september arrangerade ambassaden en välbesökt vernissage och paneldebatt på House of Sweden i samarbete med tankesmedjan New America, för vilken Anne-Marie Slaughter är verkställande direktör, samt jämställdhetsorganisationen Promundo. Kvällen inleddes med ett tal av ambassadör Karin Olofsdotter, som tog upp vikten av en föräldraledighet där båda föräldrarna är involverade, gick igenom historik och fakta kring föräldraledighet i Sverige och stack hål på missuppfattningar som att födelsetalen i Sverige skulle vara låga på grund av längre föräldraledighet och fler yrkesarbetande kvinnor än på många andra platser. Sverige har, enligt Eurostat, den högsta andelen kvinnor på arbetsmarknaden någonsin i EU, 80 procent, och födelsetalet är också relativt högt jämfört med andra OECD länder, 1,8 per kvinna.

Panelen diskuterade fadersrollen utifrån ett internationellt perspektiv både på samhälls- och individnivå, där Dean Peacock kom med värdefulla insikter om hur situationen ser bla ut i Sydafrika, där han har arbetat i många år, och där utställningen för övrigt visades nyligen. Peacock skildrade, hur han i arbete med män med våldsamma beteenden har funnit att samtal om just deras barn, och deras faderskap ofta är den allra effektivaste nyckeln för att komma framåt i konstruktiva diskussioner och behandlingar.

Johan Bävman å sin sida berättade väldigt öppet om sin egen tid som nybliven pappa, om bristen på förebilder, och om bristen på dialog med andra i samma situation. Papporna till sitt fotoprojekt hittade Johan Bävman  genom att han helt enkelt besökte olika öppna förskolor och frågade om de ville vara med. Alla som porträtterats har valt att ta ut minst sex månaders föräldraledighet med sina barn.

”If the parents had all been mothers, the photos wouldn’t be particularly exceptional.”, skriver The Washington Post, som kom i tryck den 12 september.

Diskussionen och debatten om utställningen har fortsatt att skapa ringar på vattnet – bland annat i en två sidor stor artikel i Washington Post samt en artikel i Washington Diplomat och på sociala medier, framförallt  twitter. Kommentarsslingorna växer alltjämt, ta er tid att läsa, det ger verkligen perspektiv!

Kommentarsslingorna växer alltjämt, ta er tid att läsa, det ger verkligen perspektiv!

Washington Posts artikel i sin helhet finns tillgänglig här.

Washington Diplomats artikel kan läsas här.

 

Swedish Dads Opening Discussion

Vicki Shabo från tankesmedjan New America, som modererade seminariet på House of Sweden, Dean Peacock från Promundo och Johan Bävman.

 

Tack till Karolina Laszczukowska praktikant vid ambassaden i Washington DC som hjälpte till att skriva denna blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *