Höstens fokus på mode fortsatte under november med två evenemang förlagda till ATÖLYE som är en tvärvetenskaplig design och teknologiplattform i det relativt nyligen utvecklade kreativa navet Bomontiada. ATÖLYE är en spännande plats i Istanbul som inte bara organiserar offentliga evenemang utan de driver även ett ”makerlab” där design och entreprenörskap möter teknisk innovation och kreativt tänkande. För modeseminarierna fungerade plattformen utmärkt som ett mer informellt utrymme för ett interaktivt möte och gav oss möjlighet att nå en publik med designers och kreativa tänkare från hela Istanbul. http://www.atolye.io/en
Vårt första evenemang på ATÖLYE var en presentation och diskussion med titeln Body Politics – Fashion & The Challenge of Identity. Philip Warkander lektor vid institutionen för kulturvetenskap vid Lunds universitet gav en presentation utifrån Sveriges diskussioner kring identitet och heteronormativa frågeställningar i modebranschen. Det följdes av samtal med de svenska modeskaparna; Ana Londono med sitt klädmärke This is Sweden, modedesigner och konstnären Minna Palmqvist och Iman Aldebe som är känd för sin lyxiga design av bland annat turbaner för muslimska kvinnor. Vi bjöd även in fyra turkiska respondenter från modevärlden; den välkända turkiska designern Zeynep Tosun, Dr. Bilgen Coskun brandkonsult och professor på Istanbul Fashion School, IMA och på Bilgi University, Eda Cakmak, bloggare samt Dilek Öztürk, frilansande designjournalist och föreläsare inom mode. Det blev bra diskussioner kring alternativa distributionsmetoder, aktivist design, frågor om representation och om rollen för ”modest fashion”. För publiken tror jag det blev en positiv överraskning att ta diskussioner med avstamp i mode invecklat med frågor kring konsumtion, hållbarhet och frågor kring identitet.



För nästa samtal inom Swedish Fashion Days bjöd vi in den svenska entreprenören och hållbarhetsexperten Michael Lind med titeln, The Emerging Future: Designing For a Sustainable Transformation in Fashion. Lind började med en välfylld presentation om hur han var med och startade märket Uniforms of the Dedicated, om hållbarhetsfrågor och blick framåt gällande de svindlande frågorna som till sist ledde till en interaktiv hackathon. Det blev en intensiv kväll med livliga diskussioner med deltagare ur en bred målgrupp med lärare från Istanbuls modeskolor, mode- och designstudenter, professionella designers ur industrin samt hållbarhetsexperter. En ny grupp formades genast på plats med personer från textilbranschen och hållbarhetsexperter som hittade varandra. De har redan setts och kommer sätta igång med att hitta ett sätt att mötas med respektive kunskap för ett förändringsarbete inom industrin. Det har varit intressant och glädjande att arbeta med Swedish Fashion Days då frågorna har varit gränsöverskridande, gått mellan discipliner och kunnat öppna upp debatten kring vad som kanske ofta uppfattas som ganska omstridda möten mellan industrin och miljöaktivism och mellan näringslivet och den akademiska forskningen. Vi fick mycket positiv respons från deltagarna och även en hel del uppmärksamhet i media. Det tycks finnas ett intresse i Turkiet att diskutera och utveckla mode och modeindustrin både ur ett affärsperspektiv och helt klart genom ett nytt designtänkande och med innovationer inom hållbarhetsfrågor.

http://thisissweden.tictail.com/
http://www.minnapalmqvist.com/
http://www.michael-lind.com/#intro
http://manifold.press/kimligini-giyinen-bedenler