
Om några veckor öppnar Zeitz Mocaa, det första stora museet för modern afrikansk konst på den afrikanska kontinenten. Det privata museet är omdebatterat och det ligger i Kapstaden, som många anser inte vara det ’riktiga’ Afrika. Det har skrivits både positivt och negativt om satsningen.
Att museet nu öppnar är en händelse och oavsett vad man för övrigt tycker om det, kommer det att påverka sydafrikanskt konstliv, driva fler konstsamlare till kontinenten och öka kunskap och intresse för modern afrikansk konst.
Sydafrikanska konstnärer och intendenter verkar alltmer i en internationell miljö, exemplen är många. Gabi Ngcobo från Johannesburg chefar över Berlinbiennalen för 2018, och givetvis bör man nämna William Kentridge, Sydafrikas internationellt mest uppmärksammade konstnär. Läs gärna Erik Esbjörnssons artikel som nyligen publicerades i Dagens Nyheter om Kentridges utställning på Louisiana.
Även i Sverige finns hos institutioner och andra aktörer omfattande kunskap om och intresse för just Sydafrikas konstscen. Wanås säsong med sydafrikanska konstnärer för några år sedan, Barriärer, har gett avknoppningar i Sverige och Sydafrika. Exempelvis har Mary Sibandes verk Let Slip the Dogs of War som skapades för Wanås, visats på Verket i Avesta Framöver hoppas vi se ett samarbete mellan den sydafrikanska skulpturparken NIROX och Wanås
I år har man också kunnat se utställningen Deep Memory på Kalmar Konsthall där ett antal afrikanska konstnärer medverkar. På Historiska Museets utställning History Unfolds deltar James Webb med ett verk. Den sydafrikanska konstnären Lohla Amira har under året varit i residens vid Airs Skövde, (här i en lång intervju bland annat om detta), och verk av Nicholas Hlobo har visats på Uppsala Konstmuseum!

IASPIS startar residenssamarbeten i Sydafrika
Ytterligare en stor händelse i konstrelationerna mellan Sydafrika och Sverige är att IASPIS i höst inleder två residenssamarbeten i Sydafrika, ett i Kapstaden med Greatmore Studios och ett i Johannesburg ihop med Bag Factory Art.
Jag ser mycket fram emot att välkomna svenska konstnärer ned hit!
Intressant i detta sammanhang är förstås Moderna Museets nya satsning En större värld, som syftar till att utveckla museets samling, och att Daniel Birnbaum och Ann-Sofie Noring i en nyligen publicerad debattartikel i Dagens Nyheter nämner bland annat Sydafrika.
Och fler sydafrikaner kommer till Sverige framöver – ambassaden genomför under året en konsttävling ihop med FADA Galleri och University of Johannesburg, där vinnaren åker till Sverige på en studieresa utformad särskilt för hen.
Street Art, väggmålningar och graffiti tar också plats i det sydafrikanska offentliga rummet. Nyligen vandrade jag genom stadsdelen Woodstock i Kapstaden som sedan 2009 gjort sig känt för att bjuda in street art-konstnärer från hela världen för att tillsammans med de boende och konstnärer från Sydafrika skapa väggmålningar i stadsdelen. Det i sin tur har gjort att mindre gallerier öppnar och turister vågar sig dit.
Rorke’s Drift, som jag nämnt i tidigare inlägg, förtjänar mer uppmärksamhet. Verksamheten där har influerat svensk och sydafrikansk konst och konsthantverk. Förra året släpptes en film av den sydafrikanska fotografen och filmaren Cedric Nunn som dokumenterar verksamheten på Rorke’s Drift. Den ger en helgjuten bild av det särpräglade konsthantverket som skapats där under decennier och som nu röner alltmer uppmärksamhet internationellt. Konsthistorikern Philippa Hobbs har ägnat många år åt att inventera och studera konsthantverket från Rorke’s Drift. I Sverige finns många verk, vävnader och keramik, men spritt hos olika privatpersoner och ett och annat företag där de ibland magasinerats. Faktum är att ambassadens ministerråd, Karin, har en matta från just Rorke’s Drift på sitt kontor!

Nästa år kommer Konstfack att under ett par dagar fokusera på sin relation med Sydafrika och Rorke’s Drift.
Kanske är det tid för ytterligare svenska och Sydafrikanska aktörer att samla sig kring denna levande historia? Flera av konstnärerna som fick sin utbildning vid Rorke’s Drift är verksamma och hör till Sydafrikas främsta idag. Rorke’s Drift är en symbol för konstens betydelse under diktaturer och för vad internationellt stöd och kontakter betyder för enskilda konstnärer, för yttrandefrihet och framtidstro.
För övrigt…

…välkomnade vi under maj och juni koreografen Daljia Acin Thelander till Johannesburg, liksom intendent Helene Larsson Pousette och producenten Teddy Goitom, och vi visade den svenska filmen KIKI av Sara Jordenö. Samtliga dessa besök och aktiviteter var första steg i mer långtgående satsningar som kommer att beröra barnkultur, historiebruk och kreativa näringar bland annat. Och vi firade förstås att Docktiatern Tittut fyllde 40 år och att Backas konstnärlige ledare, dramatikern och regissören Mattias Andersson tog emot Prix D’Assitej vid Assitejs kongress i Kapstaden!
Sociala Medier
Följ mig och ambassaden i sociala medier:
Twitter: @HeddaInSA @swedenin SA
Instagram: HeddainSouthAfrica
Facebook: Hedda Krausz Sjögren SwedenInSA