Tack för allt, Siri Berg!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Den svenska konstnären Siri Berg har lämnat oss. Hon dog den 8 april, hemma i sin vackra lägenhet, mitt i Soho, New York, 98 år gammal, lugnt och stilla.

Jag kommer alltid minnas henne som en av de mest livsglada, känsliga och generösa människor jag någonsin träffat. Det var som om hon såg världen och alla hon träffade i den i samma förunderliga, och nästan självlysande färgskalor som hon själv skapade i.

Siri Berg
Siri Berg, på sin vernissage på Ambassaden i Washington DC, mars 2019, foto Matilda Lund.

I vårt första möte, en solig septemberdag för ett par år sedan, berättade honom upprymt om sin resa från Sverige som ung.  1940 hade hon nämligen bestämt sig för att på egen hand lämna sitt älskade Sverige, sitt älskade Stockholm, och resa till USA.

– När jag sa att jag ville åka till Amerika så ropade min mamma “nej, nej nej!”. Men pappa förstod att det var rätt , han kände vilka tider det var, och vilka tendenser som fanns i det sena 30-talet, så han förstod att han var tvungen att hjälpa mig. Han sa ”du ska åka”. När jag kom fram med båten, efter 28 dagar till havs,  fick jag ta buss från Baltimore till NY, där mötte min faster och hennes familj upp mej. 

Jag frågade Sir Berg om hon tyckte att det varit svårt att slå sig fram som kvinna och konstnär, och hon svarade att det hade hon aldrig någonsin känt. “Jag har bara arbetat!” 
Men däremot, sa hon allvarligt. har det alltid varit svårt och utsatt att vara judinna. “Det är också därför jag bor här, för att alla får vara här. jag älskar att vara här, jag älskar dessa gator i New York.”

Siri Berg älskade sina dalahästar och mitt i vardagsrummet står denna antika dalahäst från sin mammas sida. Motivet återkommer också i hennes verk i olika omgångar.

Men hon kände sig som svensk, sa hon. Och förstod en del svenska, även om hon inte pratade själv längre.

-Och jag vet allt om kronprinsessan Victoria och prins Daniel! utbrast hon plötsligt och visade stolt upp ett uppslag i Svensk Damtidning där paret talar om ett verk av Siri Berg som de valt när de fick en gåva av Moderna Museet.

Det är inte bara den svenska kungafamiljen som visat sin uppskattning av Siri Berg och hennes konst, utan även Vita Huset. När Siri Berg fyllde 95 överraskades hon av en gratulation från Barack och Michelle Obama, hon visade upp deras kort för mig och läste högt från det:

Presidentparet Obamas födelsedagshälsning till Siri Berg

I mars 2019 invigde vi på Ambassaden i Washington D.C. en retrospektiv utställning kallad Statements, kurerad av Siri tillsammans med hennes gallerist Peter Hionas,  och den visades på House of Sweden under våren och sommaren. 300 särskilt inbjudna personer, däribland Siris barn och barnbarn, och Siri själv närvarade under invigningskvällen.

Siris konst har finns också på bland annat Guggenheim Museum i New York och Moderna Museet i Stockholm och visades i en större retrospektiv på Bonniers Konsthall 2018. 

Siri Berg föddes 1921 i Stockholm. Efter att ha studerat vid institutionen för konst och arkitektur vid universitetet i Bryssel emigrerade hon ensam vid 19 års ålder till New York med fraktbåt. Siris djupa intresse för färg tog sig inte endast uttryck i hennes konst, utan även i hennes undervisning. Siri undervisade i färglära vid Parsons School of Design i New York i över 30 år. Sedan 1960 arbetade hon heltid som konstnär, och hennes konst kännetecknas av geometrisk minimalism, abstraktion och framförallt, färg.

Statements är den tredje delen i en serie tillbakablickar som tillägnas Siri Bergs konstnärskap. Första delen av serien heter In Color (2016-2017) och ställdes ut på The Shirley Fiterman Art Center i New York, följt av A Life in Color (2018) som också visades på Bonniers Konsthall, Stockholm. Statements på House of Sweden visades i två separata gallerier – ett ljust och ett mörk. I Alfred Nobel Hall, visade Ambassaden ett urval av Bergs äldre (1967) så väl som nyare (2017) målningar- ett spann på 60 år.  

Vi fick genom utställningen följa hur Siri som konstnär utforskar semiotik, tonalitet och form; relationerna mellan elementära former och musik, litteratur och mystik; geometrisk abstraktion och färg teori mellan 1967 fram till 2017.  I rum Fyra och Fem med ljusa väggar och stora fönster som ut mot trädgården fanns ett handplockat utbud av Bergs ”assemblage works, wood block prints, and painting studies”. Övergången från ljus till mörk omgivning sammanjämkar kontrasterna och harmonierna i Bergs expansiva verk. Statements är kurerat av Peter Hionas som också var närvarande vid invigningen. Utöver Siris fantastiska konst så visas även en dokumentärfilm In Color av Sara Jegeman som handlar om Siri Berg och hennes liv som konstnär. Mark Jenkins skrev i Washington Post om utställningen, och tusentals besökare kom för att se den.

Ulf Mårtensson skrev för Nordstjernan en fin artikel.

46577752984_f7961e50ce_z
Cycle of Life (1967) och Bottom Circle. Foto: Matilda Lund
46386131235_b3918a5ef9_k
Del av “It’s all about color IV” från 2015av Siri Berg, på vernissagen på House of Sweden. Foto: Matilda Lund

Dagen efter vernissagen bjöd ambassadör Karin Olofsdotter in Siri Berg och hennes gäster till en lunch i hennes ära, och kocken Frida Johansson hade lagat svenska delikatesser. Det blev en oförglömlig stund, djupt rörande och glädjefylld för oss alla.

Några månader efter vernissagen i Washington DC hörde Siri Berg av sig och undrade om hon kunde få skänka ett av sina verk till Sverige och den svenska ambassaden. Statens Konstråd beslutade att göra ett undantag från sin vanligtvis mycket restriktiva linje kring gåvor.  Och sedan ett tid tillbaka hänger nu Desert, Siri Bergs verk från 1970, i ambassadörens vackra residens, mitt i Washington DC och lyser, förunderligt!

Tack Siri, för allt du lärde oss att se! 

“Desert”, (Cat #79), 1970, oil on canvas, 40”x50” av Siri Berg
“Desert”, (Cat #79), 1970, oil on canvas av Siri Berg

Linda Zachrison, Washington DC

Här kan du också läsa minnesord om Siri Berg från New York Times

Om du vill läsa mer om Siri Bergs konst rekommenderar jag denna

av Philip Barcio.

Tack till Runa Neely, kulturpraktikant på Ambassaden i Washington DC, som hjälpte till att skriva och sammanställa denna blogg. 

4 responses to “Tack för allt, Siri Berg!

  1. 201125.

    Såg just en fin dokumentär om Siri Berg på SVT2 . Har googlat sen dess. Kommer vi att få en stor retrospektiv utställning i Sverige av denna fantastiska seende, utforskande och noggranna konstnären och pedagogen Siri Berg i Sverige? En sådan hade varit fantastiskt att få se.

    1. Hej Barbro!
      Ja det vore ju underbart om det blev så. Tyvärr är det inget vi känner till i dagsläget.
      Hälsar Sookia från Kulturdepartementet.

      P:S. För din kännedom har Linda Zachrison slutat sin tjänst som kulturråd i Washington.

  2. Siri Berg came to the US in 1940.
    One of her pieces is in the film “Eyes of Laura Mars”, produced by Jon Peters and Jack Harris, directed by Irvin Kershner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.