Tiny Office Art #2

kl. av | Taggar: , , , ,

passport

Tiny Office Art är ett projekt där kvinnliga konstnärer från Turkiet visar sina verk i mitt kontor på generalkonsulatet i Istanbul. Konstverken kan inte ses av många personer, bara av de som besöker kontoret och av konsulatets personal. Konstnärerna väljs ut successivt genom en sorts anti-hierarkisk strategi eller stafettform, där vi genom ett samtal med varje inbjuden konstnär gemensamt väljer nästa. Tiny Office Art är en liten gest för kvinnliga konstnärer, men vi tror att på detta anspråkslösa vis manifestera vikten av stöd till kvinnor, konst och kultur.

Tiny Office Art #2

Vår andra konstnär Gözde Ilkin valdes gemensamt med vår tidigare konstnär, Gülsün Karamustafa för Tiny Office Art. Gözde föreslog att visa Special Passport 2009, ett verk perfekt för konsulatet! Det broderade passet finns installerat i bokhyllans ena hylla och på en vägg finns en slags visuell karta som berättar om resan. Den 12 april vernissage med några av konsulatets och Svenska Forskningsinstitutets personal och Gözdes tre speciellt inbjudna gäster. De som besöker mitt kontor, och även de som besöker konsulatets övriga personal får naturligtvis nöjet att på ett högst personligt sätt möta verken och lämnar kontoret något rikare.
i hyllanx groupx

Special Passport 2009 Är ett verk producerat för reseprojektet ”Reciprocal Visit journey” organiserat av Apartment Project med fler deltagande konstnärer under 2009. Special Passport är en del ur en samling av visuella upplevelser vid gränserna under resan till Turkiets grannländer. ”Grönt pass” ger en turkisk medborgare rätten att resa utan visum till de flesta europeiska länder samt rätt till att vistas i landet under tre månader. Passet, som är ett identitetsdokument, har på något vis förlorat sin funktion under dessa resor till grannländerna. Genom resan har ”Passet” avslöjat de politiska processernas språk mellan ursprungsländerna och destinationerna. Det har förändrats från att vara ett instrumentellt föremål som ger rätt att passera, till ett problem som markerar den politiska processen mellan länder till ett objekt som kan ge en gränsöverträdelse, för en kort tid. I verket ”Green Passport” broderat på textilt material efter resan återfinns landets stämplar från gränserna och de broderade bilderna visar på relationen mellan länderna. Verket ställs ut både i original men även som onumrerade offset print pass.

Gözde Ilkin: Även om jag mestadels jobbar med tyg, använder jag en mängd olika tekniker och material i mina arbeten. Brodering, målning, fotografi, video och ljudinstallationer är material jag brukar arbeta med. Jag samlar speciellt på inhemska tyger och andra material för att skapa mitt personliga arkiv och använder mig av materialen beroende av det syfte och teman som jag arbetar med. Jag konstruerar former, som konfronterar och interagerar med tygens motiv. Jag kombinerar figurer med abstrakta molnliknande former som representerar känslor och olösta löften, speciellt i förhållande till sociala och politiska relationer/manipulationer, gränser, maktfrågor och jämställdhetsfrågor.

Jag föddes år 1981 i staden Kütahya i Turkiet. Jag studerade måleri på Mimar Sinan University och avslutade min MFA på Marmara University of Istanbul. Jag har deltagit i internationella utbytesprogram för konstnärer i Nederländerna och Tyskland samt medverkat i utställningar internationellt bland annat i Stockholm, Paris och Wien. Jag bor och arbetar i Istanbul. Mellan 2006 och 2013 var jag en del av konstnärskollektivet Atil Kunst där vi följde aktuella politiska händelser och där vi veckovis publicerade ’Agenda Surplus’ som var ett slags svarsförslag och inlägg som spreds via email eller som en digital ”sticker”. Atil Kunst fungerade som en debattplattform öppen för samhällsfrågor och dess agenda.

http://www.artsumer.com/gallery/artistdetail/7
http://gozdeilkin.blogspot.se/

close 1therese

mingleflowersx

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *