Tiny Office Art

kl. av | Taggar: , , ,

gulsun6

Tiny Office Art är ett projekt som kommer att visa verk av kvinnliga konstnärer från Turkiet. Var tredje vecka kommer successivt ett konstnärligt verk i taget att visas i kulturrådet Suzi Ersahins kontor på generalkonsulatet i Istanbul. Konstverken kommer inte att kunna ses av många personer, endast av de som besöker kontoret, vid sidan av konsulatets personal som också kommer att få ta del av verken. Konstverken kommer dock att visas i sociala medier och på konsulatets webbsida med en bifogad kort text av konstnären om sitt verk.

Projektet är till dels inspirerat av kvinnomarscherna runtom i världen den 21 januari 2017 samt av National Public Radio´s Tiny Desk Concerts, startat av Bob Boilen på National Public Radio´s kontor 2015. På ett liknande sätt är avsikten med Tiny Office Art att skapa en intim utställningsplats för att på ett helt anspråkslöst sätt kunna synliggöra och exponera några viktiga och spännande kvinnliga turkiska konstnärer och deras verk. Tiny Office Art konstnärerna kommer genom en slags anti-hierarkisk strategi eller stafettform att successivt väljas ut genom ett samtal med varje inbjuden konstnär där vi gemensamt väljer nästa.

I en tid då kultur och kvinnors roll i samhället hotas både i Turkiet och runtom i världen ter det sig högst angeläget att visa hur kreativa handlingar kan fungera som motgift mot krafter av hat och diskriminering. Jag hoppas verkligen att denna anspråkslösa gest eller aktion både visar engagemang och ger stöd för kvinnliga konstnärer i Turkiet och att det även kan inspirera och uppmuntra andra kanske trots begränsade utrymme och medel att synliggöra och exponera konstnärers arbeten och för möten i en anda av kultur, konst och kreativitet. Förhoppningsvis kommer vi att möta fler Tiny Office Art på fler kontor.

Konstnär # 1   
Gülsün Karamustafa är en frispråkig och hyllad konstnär och anses vara en av de mest inflytelserika i Turkiet. Hennes arbeten kännetecknas av målningar, installationer, fotografiska arbeten, skulpturer och videor som undersöker komplexitet i ämnen som feminism, kön, migration och globalisering med en blandning av folklore och personlig biografi. Sedan tidigt 1990tal har hennes arbeten visats internationellt på museer som på Tate Modern, Guggenheim, Istanbul Modern och medverkat vid flera internationella konstbiennaler. Under hösten 2016 visades hennes verk i en omfattande utställning på Hamburger Bahnhof i Berlin med arbeten från mitten av 1970-talet tills idag. Jag hade nöjet att träffa Gülsün Karamustafa 2008 när jag arbetade på Iaspis där hon var ateljéstipendiat under flera månader. Vi samtalade, åt middagar och såg utställningar tillsammans. Den första konstnären i detta projekt är mitt val och det var självklart att först fråga Gülsün som glädjande genast tackade ja och hon har nu skapat ett nytt konstverk just för Tiny Office Art.

gulsun2 gulsun5

Verket är utlånat av Rampa gallery

Thinking Feminist

(An homage to the women who were always on the streets for their demands)

A project by Gülsün Karamustafa for “Tiny Office Art” at the Swedish Consulate in Istanbul

2017 began with great women’s protests that brought them together again with severe political and mundane demands. Their images gave me the urge to look and remember the moments when women were on the streets to search for their rights. The two photos, one from Gothenburg 1918 of women demonstrating for the right to vote, and the other from Ottoman Empire 1913, from the demonstration of a feminist association “Teali-i Nisvan Cemiyeti” actually shows that they were always on the streets.

http://www.rampaistanbul.com/artist/gulsun-karamustafa/#works_in_exhibition_371

http://www.e-flux.com/announcements/11067/glsn-karamustafa-chronographia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *