Turkiet och det oväntade!

kl. av | Taggar: , , ,

En sak man alltid kan räkna med gällande turkisk kultur är att den alltid är något överraskande! Ett gott exempel på det oväntade är den ofantligt populära tv-kändisen Adnan Oktar. Oktar är en självutnämnd islamisk skapare som även går under namnet Harun Yahya. Han är författare till ett antal böcker som inkluderar tre volymer av hans mycket påkostade arbete The Atlas of Creation. Böckerna är översatta till engelska, kinesiska, tyska, franska, holländska, italienska, urdu, hindi och ryska. Han har distribuerat böckerna gratis till en mängd institutioner, universitet och skolor runt om i världen, även med kopior till svenska generalkonsulatet i Istanbul. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Atlas_of_Creation

I böckerna främjas uppfattningen om att evolutionen är en myt eller som för Oktar att det är ett sätt för Satan att lura troende muslimer. Sedan publiceringen av böckerna 2006 har de varit föremål för ett konstant vetenskaplig förlöjligande. Snarare än att ta till sig av kritiken har Oktar fortsatt att förklara sina extrema åsikter med hans mycket omskrivna förnekande av förintelsen länkat till hans konspirationsteori om kopplingar mellan judendom och frimurarna. Man skulle kunna tro att Oktar borde uppfattas som något av en typiskt hängiven religiös figur tills man tittar på hans fantastiskt galna TV-program.

Han nöjer sig inte endast med att lägga fram sina kontroversiella åsikter utan han omger sig på direktsänd tv med en grupp dyrkande kvinnor som han kallar för ”kedicikler” översatt: ”kattungarna”. De klär sig i utmanande kläder och åtsittande Versace t-shirts. De små grupperna av beundrande kvinnor med för mycket smink och uppenbara plastikkirurgiska ingrepp nickar instämmande vid varje ord han säger. Ibland dansar de för honom, skrattar åt hans skämt, applåderar eller så uttrycker de bara helt enkelt sin kärlek till sin värd.
http://bit.ly/1qv5nJt 
http://bit.ly/1MUpPgC

Den udda blandningen av religiöst innehåll och vad som tyckas vara en slags suggestiv spänning eller upphetsning kan ju helt klart uppfattas som något mycket märkligt av västerländska tittare. Men i ett turkiskt sammanhang tycks den här typen av motsägelse som något ganska vanligt. Adnan Oktar och hans Kedicikler har inte bara en stark närvaro i turkiska medier men de har också nästan uppnått en slags kultstatus. Han anser att hans kvinnliga anhängare står för en slags modern form av islamisk feminism.

Med sin egen sponsrade tv-station A9, har Oktar utvecklat ett stort fan-nätverk runtom Turkiet. Det faktum att en stor del av innehållet i A9 är på engelska och att Oktars publikationer och hans webbplats är översatta visar på att hans ambition att dela med sig av sina åsikter och att nå väl utanför Turkiet. http://en.a9.com.tr/live En journalist från dagstidningen Hurriyet Daly Newsr om Anne Ross Solbergs 250 sidors avhandling där han benämns med titeln ”Mahdi in Armanihttp://bit.ly/1Sg1tME
Kanske snart ett känt namn även i Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.