Det har varit en händelserik höst i Berlin. Här sammanfattar jag intrycken från mina första två månader som kulturråd med några nedslag under hösten. Efter några dagars introduktion i Stockholm och möten med mina kulturrådskollegor från resten av världen åkte jag till bokmässan i Frankfurt, världens största internationella bokmässa. Där blir det väldigt tydligt vilken stor industri bokbranschen är, mässan är enorm. I år var Norge hedersgäst, och således förfogade de över hedersgästpaviljongen på 2300 kvadratmeter. Mängder av norska författare gästade mässan, så gott som all samtida norsk litteratur hade översatts och åtskilliga norska böcker såldes i mässbokhandeln. Det ska bli intressant att få ta del av den norska utvärderingen av årets Frankfurtmässa.

Eftersom jag var i Stockholm och Frankfurt missade jag de nordiska ambassadernas 20-årsjubileum den 17 oktober. Dagen inleddes med att alla de nordiska utrikesministrarna tillsammans med Tysklands utrikesminister planterade ett träd på ambassadområdet. Sedan invigdes den nordiska utställningen Ocean Dwellers i Felleshuset. Alla de nordiska länderna är ju omgivna av hav och det har format dem historiskt, kulturellt och ekonomiskt. 13 nordiska konstnärer medverkar. Utställningen har kuraterats av Solvej Helweg Ovesen och pågår till 30 januari 2020.

Den 9 november var det 30 år sedan Berlinmuren föll, vilket firades i en hel vecka runt om i staden. Själv deltog jag tillsammans med Gothenburg Culture Festival i firandet vid Brandenburger Tor på själva jubileumskvällen. Mäktigast var den enorma konstinstallationen, Visions in Motion av Patrick Shearn, som svävade över Strasse des 17. Juni. Installationen bestod av 30 000 band med önskningar, förhoppningar och idéer som rörde sig i vinden. Tusentals människor hade besvarat frågor kring vad murens fall betytt och betyder för dem. Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier höll ett brinnande tal för demokratin och påtalade att Berlinmuren inte föll av sig själv, utan att de var de modiga människor i DDR och Östeuropa som fick den att falla, de rev muren genom sin fredliga revolution. Men han varnade också för att det i dag byggs nya murar.

Den 15 november fick jag äran att vara med och inviga en Katitzi-utställning på ERIAC – European Roma Institute for Arts and Culture. Katitzi var ju en av 70-talets viktigaste barnboksserier i Sverige och jag själv var omåttligt förtjust i dem. Idag är Katitzi inte bara en del av den romska litteraturen utan också en viktig del av det svenska litterära kulturarvet. Utställningen som var kuraterad av Maria Lind och tidigare har visats Tensta konsthall bestod bland annat av originalteckningar från Katitzi-böckerna, bokomslag, förstautgåvor av böckerna och seriealbum. Deltog gjorde även Katarina Taikons dotter Angelica Ström, som läste ur böckerna och berättade om sin mammas aktivistiska arbete.

Haus für Poesie arrangerade en samisk poesikväll med läsningar och samtal den 19 november. Medverkade gjorde Johan Sandberg McGuinne (Sverige), Inger-Mari Aikio (Finland) och Sigbjørn Skåden (Norge). Samtalet modererades av Per Bergström och Laura Serkosalo. Den mest utbredda formen för den samiska litteraturen är sedan urminnes tider lyriken. De tre poeterna läste dikter på sina respektive samiska språk och samtalade kring förutsättningarna för den samiska litteraturen. Kvällen var ett samarrangemang mellan Haus für Poesie, Rámus förlag och Nuoren Voiman Liitto samt Finlandsinstitutet och de nordiska ambassaderna.

Den 2 december var det dags för Ostseedialog X i Felleshuset. Ulf Peter Hallberg modererade ett samtal på temat förlust av hembygd och språk i det samiska Lappland och i tyska Ostpreussen mellan förra årets Augustprisvinnare Linnea Axelsson och författaren Klaus-Jürgen Liedtke. Samtalet utgick från Axelssons episka verk Aednan och Liedtkes roman Nachkrieg und die Trümmer von Ostpreußen (Efterkrig och spillrorna från Ostpreussen).

Tillsammans med Svenska Filminstitutet deltog vårt pressråd Monica Enqvist och jag i European Film Awards 2019 den 7 december. Fyra svenska filmer var nominerade: Aniara, And then we danced, Gräns och Om det oändliga. Konkurrensen var stenhård och det är en ära bara att bli nominerad. Roy Anderssons film Om det oändliga blev prisad för Visual Effects skapade av Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen och Torgeir Busch. Grattis till dem. Flest priser gick till Giorgos Lanthimos film The Favorit, som kammade hem inte mindre än åtta priser, bl. a. bästa regi, bästa komedi, bästa kvinnliga huvudroll och bästa kostym.
Nina Katarina Karlsson, Kulturråd i Berlin
