Umeå, Handelsminister Ewa Björling och Kronprinsessan i Tyskland!

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,
Reinhard Pass, borgmästare i Essen, Mari Louise Rönnmark kommunalråd i Umeå, samt handelsminister Ewa Björling.
Reinhard Pass, borgmästare i Essen, Mari Louise Rönnmark kommunalråd i Umeå, samt handelsminister Ewa Björling.

Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel har varit på besök i Tyskland tillsammans med handelsminister Björling. En stor delegation var först i Hamburg, sedan i Düsseldorf och Essen i Ruhrområdet. En ambassad arbetar i månader på ett sådant besök. Stämningen här har varit som på teatern dagarna innan en stor premiär. Telefonerna har gått varma, datorerna ångar, människor springer fram och tillbaka. Listor och exakta tidsschema byter ägare. Hovet och protokollet kontaktas. Pressen står på kö… listan kan göras hur lång som helst. Kommer allt att fungera, vår prinsessa har gjort illa foten, borgmästaren i Hamburg måste ändra sin tidsplan…ojoj.

Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Estelle vid invigningen av Umeå Kulturhuvudstadsår. Foto: Håkan Larsson
Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel och Estelle.
Foto: Håkan Larsson

Det blev två fantastiska dagar. Intagen blev jag av vårt unga blivande kungapar! Stolt över vårt lilla land och våra svenska företag och konstnärer. Mitt i vimlet möter jag en svensk konstnärinna Karin Wiberg och jag och chefen för ”Völkerkundemuseum” i Hamburg, Dr Professor Köpfke blir stående inför en skulptur och tiden stannar… Umeå kulturhuvudstad är temat för mötet i Essen och kontakter skapas på plats mellan Essen som kulturhuvudstad 2010 och Umeå som är årets kulturhuvudstad tillsammans med Riga.

Nu är det veckan efter och det är skollov i Berlin. Det är stilla på ambassaden. Jag fick vara med i Umeå under invignings helgen! Jag kan bara rekommendera er alla att någon gång under året ta er upp dit. Staden vibrerar. Det har den gjort länge men det är roligt att vara mitt i Europa och se på nyheterna här om den lilla staden högt upp i norr som plötsligt är center för allas blickar.

Thilo Franks verk på Bildmuseet i Umeå.
Thilo Franks verk på Bildmuseet i Umeå.

Gå till Bildmuseum… gunga i den tyska konstnären Thilo Franks spegelrum, stå framför porträttet av Genet målat av Leonor Fini och dröj vid Katarina Pirak Sikkus fråga ” Kan sorg ärvas”.

Själv hamnade jag på Västerbottens museums utställning ” 100 Migratory” av konstnärinnan Monica L Edmondson som ligger vägg i vägg med Sune Jonssons bilder från avfolkningen av landsbygden under 60- och 70-talet. Där fick jag syn på svensk historia och mig själv. Tack Umeå för allt ni bjuder på! På kvällen var det middag på Universitetet!!! Vår mästerkock Mathias Dahlgren stod för menyn!! Maten kom från Umeå och var bland det bästa jag någonsin ätit!

 

2 responses to “Umeå, Handelsminister Ewa Björling och Kronprinsessan i Tyskland!

 1. Genom lysande, empatiska och mänsklig varm kommunicerande personligheter, som kulturrådet Marika Lagercrantz är, främjas det svenska kulturarvet och -livet betydelsefullt. “Hon” focusserar hand i hand med hovets och näringslivs representanter strålkastarljuset på Sverige i utlandet. Dialogen är på
  hög varv krävande – levande….och ömsesidigt berikande!
  Önskar fortsatt glädje med spirituellt arbete på alla områderna av “konsten”.
  Med hjärtliga hälsningar
  Birgit Kassovic ifrån Hamburg, den 11 juli 2014

  1. Tack fina Birgit för din kommentar! Nu har jag knappt en månad kvar som kulturråd i TYskland. Jag bär dina ord med mig!
   varma hälsningar
   Marika lagercrantz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *