Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga, gör succé i Sydafrika

kl. av | Taggar: ,

I augusti genomförde Unga Klara en tre veckor lång turné i Sydafrika i samarbete med Drama for Life, Assitej South Africa och ambassaden. 16 föreställningar, ett antal workshops och scensamtal genomfördes i Johannesburg, Pretoria, Soweto, Kapstaden och kåkstaden Langa vid de banbrytande festivalerna Transforming Arts | Transforming Lives: Towards a Childcentered Society, och Cradle of Creativity. Fyra olika pjäser spelades, alla i huvudsak på engelska. En var en samproduktion med Drama For Life: De jag egentligen är/My True Selves (som handlar om identitet, främst för barn mellan åtta och 12 år),  de övriga pjäserna som spelades var: För att jag säger det (för barn i åldern tre till sex); ; Girls Will Make You Blush (en kombination av dans och teater om menstruation och pubertet för 13-åringar och äldre tonåringar); och X (en pjäs om kolonialism och rasism för tonåringar 15 år och uppåt). Ministerråd Ami Larsson Jain höll öppningstal vid den internationella festivalen Transforming Art, Transforming Lives i Johannesburg.

UNGA KLARA On Tour Poster 2UNGA KLARA

My True Selves spelades också på ambassadens residens, där vi diplomater och sydafrikanska regeringstjänstemän från flera departement oväntat fick leka av oss:

UNGA KLARA

Det var ett välbesökt evenemang. Bland dem som med liv och lust deltog i den interaktiva föreställningen och delade med sig av vem man innerst inne vill vara, fanns Sydafrikas barnrättskommissionär, representanter för Rädda Barnen Sydafrika och en rad andra kultur- och barnrättsorganisationer.

”Att samarbeta med ett berömt teaterkompani som Unga Klara är en stor höjdpunkt för vår konferens och festival. Vi är oerhört glada över partnerskapet – särskilt eftersom Unga Klaras arbete passar som hand i handske med vårt fokus på barn i år,” säger Drama for Lifes konstnärliga ledare och grundare, Warren Nebe. ”Många sydafrikanska barn möter höga våldsnivåer, sjukdomar och undernäring och saknar tillgång till utvecklingsprogram eller fritids. Ofta är de sårbara, diskriminerade och isolerade. Transforming Arts | Transforming Lives: Mot ett barncentrerat samhälle syftar till att svara på denna situation, reflektera över hur nytänkande inom scenkonst och tillämpad konst/applied arts, konstterapier och -utbildning samt forskning kan hantera dessa utmaningar för att hitta en väg framåt” säger Nebe.

WARREN DFL

Samarbetet mellan Unga Klara, Drama For Life och Cradle for Creativity genomfördes med stöd av Kulturrådet och Utrikesdepartementet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.