Perm-36 utanför staden Perm i Uralområdet var ett bevarat Gulag – ett arbetsläger – som efter Sovjetunionens fall förvandlades till ett minnesmärke över politiska repressioner. Utställningarna om bland annat politiska fångar låg inrymda i fängelsebarackerna där besökarna på nära håll kunde försöka sätta sig in i de förhållanden som rådde där fram till lägets stängning år 1987. Barackerna var, till skillnad från i många andra Gulag, byggda av betong i stället för trä och förhållandevis välbevarade.
I förra veckan kom beskedet att den icke-statliga organisation som drivit museet på platsen efter en lång kamp med de regionala myndigheterna lägger ned sin verksamhet. Ledningen meddelade att beslutet har att göra med att en överenskommelse med de regionala myndigheterna inte gått att nå.
Den gamla museiledningen hade samarbetsprojekt med Sverige, bland annat genom Levande Historia och ambassaden i Moskva besökte platsen vid ett flertal tillfällen.
Med början för ca fyra år sedan började de regionala myndigheterna att skära ned på museets finansiering, tog senare över det administrativa ansvaret för lägerområdet och avlägsnade den icke-statliga organisationen från verksamheten. I anslutning till detta stängdes en befintlig utställning om bl.a. baltiska och ukrainska fängslade frihetskämpar.
Enligt den nya ledningen kommer besöksverksamheten att fortsätta att fungera som förut, men den gamla museiledningen hävdar att de regionala myndigheterna bara kommer att informera om det sovjetiska lägersystemet i sig men undvika allt tal om politiska repressioner.