Urban Zoom i New York – David Molander

kl. av | Taggar: , , ,
Fountain LES
Fountain LES

Under augusti månad visar Storefront for Art and Architecture i New York en utställning med verk av fotokonstnären David Molander. (http://www.storefrontnews.org/programming/exhibitions?c=&p=&e=548).

David Molander är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg och har också studerat film och foto på Harvard i Boston. Under senare år har han varit verksam i New York, Stockholm, Berlin och Oslo.

På långsidan mot gatan (97 Kenmare Street i SoHo) visas ett fullskaligt, sammanhängande fotomontage med bilder av olika händelser som relaterar till protestaktionen ”Occupy Wall Street”. Muralen täcker den del av galleriets vägg som vetter mot gatan, men väggen kan brytas upp och verket kan också ses från gatan. På så sätt vill galleriet bjuda in till en dialog med det New York som var med om händelserna som inträffade i anslutning till protestaktionen.

Utställningen innehåller videoverk, fotografier och fotomontage med David Molanders expressionistiska tolkning och utforskning av stadsmiljöer och urbana landskap från olika delar av världen. David Molanders bilder är ett mellanting av måleri och fotografi. Med hjälp av alla tillgängliga digitala verktyg sammanfogar han ett stort material i en bild och fångar – inte verkligheten – utan upplevelsen av verkligheten. Resultatet blir bilder som på ett ibland drömlikt, ibland realistiskt och många gånger detaljrikt sätt tolkar och belyser stadens olika skepnader.

Utställningen visar även ett kollage av Slussen i Stockholm bestående av hundratals sammanfogade bilder. Verket visades för första gången i full skala – det täcker en hel vägg – på Hasselbladscentret 2010. På Storefront for Architecture visas verket på en iPad och med hjälp av pekskärmen kan man zooma in en mängd olika delar av Slussen (www.urbananatomy.se). Förutom bildens konstnärliga kvaliteter ges en närmast heltäckande sammanfattning av det levande kulturarvet Slussen. Läs gärna bifogade recension från Dagens Nyheter www.dn.se/sthlm/slussen-bit-for-bit/ .

Utställningen visas på Storefront for Art and Architecture i New York fram till den 30 augusti!

Occupy Wall Street på Kenmare Street
Occupy Wall Street på Kenmare Street

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *