Äntligen börjar livet återgå till något som liknar normalitet, åtminstone när det gäller kulturrådens Sverigebesök som enligt tradition sker två gånger om året – en gång på hösten och en på våren. Årets efterlängtade vårmöte hölls den 30–31 maj och samlade Sveriges utsända kulturråd i Stockholm för andra gången sedan pandemin bröt ut 2020.
Under två intensiva dagar fulla av möten, samtal och erfarenhetsutbyten låg fokus på: Vad händer i Paris, Moskva, Berlin, Istanbul, Washington, Peking, London och Bryssel på kulturområdet, och vad händer inom kulturpolitiken i Sverige? Kan vi jobba smartare och hitta bättre samarbeten framåt efter år av pandemi? Bland annat fick kulturråden möjlighet att träffa Svenska institutet, Utrikesdepartementet och Statens kulturråd. Tjänstepersoner från Kulturdepartementet lyfte aktuella frågor som arbetet inför Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd våren 2023, arbetet med urfolket samerna och med nationella minoriteter, arkivfrågor, stöd till produktion av audiovisuella verk, det svenska ordförandeskapet i IHRA och mycket mer.
Kulturråden fick även träffa svenska kulturaktörer för att lyssna in och tillsammans resonera om hur vi bäst bidrar till återstarten av internationellt konstnärligt utbyte och samarbete. Många konstaterade att det internationella kultursamarbetet är en fundamental byggsten för återstarten. Det gavs även tid för samtal med kulturminister Jeanette Gustafsdotter och statssekreterare Nina Andersson utifrån kulturpolitikens prioriteringar: Yttrandefrihet, konstens frihet, kultur för alla i hela landet med extra fokus på barn och unga, starka och fria oberoende medier, rimliga ersättningar för kulturutövare – samt återstart för kulturen.
Ett annat uppskattat och återkommande inslag i kulturrådens Sverigebesök är att kulturråden berättar om vad som är på gång i deras respektive länder. Denna gång fick Kulturdepartementet ta del av aktuella projekt och frågeställningar från Maria Lind i Moskva, Helene Larsson Pousette i Washington, Mike Bode i Istanbul och Ola Johansson i Peking.
Efter två mycket givande dagar är det bara att konstatera – vi är nu alla lite klokare, och mycket gladare. Två dagar fyllda av utblick, och inblick. Av kunskap och inspiration. Vi ser redan fram mot höstmötet och Sverigefrämjardagarna i oktober!
Följ kulturrådens arbete här på Kulturrådsbloggen så håller du dig uppdaterad!