Varmt välkomna Nina Röhlcke och Mathias Lafolie!

kl. av |
Nina Röhlcke och Mathias Lafolie tillträder sina tjänster som kulturråd i Berlin respektive Peking den den 1 september.
Nina Röhlcke och Mathias Lafolie tillträder sina tjänster som kulturråd i Berlin respektive Peking den 1 september.

Idag, den 1 september, tillträder Nina Rölhcke som kulturråd i Berlin och Mathias Lafolie som kulturråd i Peking.

– Båda våra nya kulturråd har god förankring i det svenska kulturlivet och sina respektive posteringsländer. Nina Röhlcke är delvis uppvuxen i Tyskland, och Mathias Lafolie är professor i Peking. Jag är glad att de vill ta sig an utmaningen att vara kulturråd, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Nina Röhlcke och Mathias Lafolie förordnas som kulturråd för en period av tre år. De placeras vid Sveriges ambassader i Berlin respektive Peking.

Nina Rölhcke tar över efter Marika Lagercrantz och Mathias Lafolie efter Eva Ekeroth.

Nina Röhlcke har lång erfarenhet av teater- och kulturproduktion, bland annat vid Uppsala Stadsteater, LAVA och nu senast på Kulturhuset Stadsteatern. Hon är utbildad teaterproducent vid Dramatiska Institutet. Nina Röhlcke är delvis uppvuxen i Tyskland.

Mathias Lafolie har länge verkat som frilansande teaterregissör, både i Sverige och utomlands, främst i Kina, där han återkommande arbetat sedan 2007. Sedan september 2013 har han en professur vid Centrala Teaterakademien i Peking. Mathias Lafolie har haft flera förtroendeuppdrag inom scenkonstområdet.

Fakta om kulturråden
Kulturrådens uppgift är att föra fram kulturens roll i dialogen mellan Sverige och stationeringslandet. Kulturdepartementet är huvudman för de utsända kulturråden. Kulturrådstjänster finns för närvarande vid Sveriges ambassader i Berlin, London, Moskva, Paris, Peking och Washington samt vid Sveriges generalkonsulat I Istanbul liksom vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel.

One response to “Varmt välkomna Nina Röhlcke och Mathias Lafolie!

 1. Ni kulturråderna för Sverige i världen är en unik skara av bara 8 personligheter…..Lycka till med allt vad ni
  i kulturens namn påbörjar. Jag är faktiskt mycket stolt på det ömsesidigt givande samarbetet, som sker här i Tyskland. Folk kan läsa, vad som händer på nätet och därmed delta i alla evenemang och utbyten mellan Sverige och respektive tjänsteland. Spännande och berikande.
  Lycka till nu och framgent
  tillönskas
  av
  Birgit Kassovic i Hamburg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.