Vernissage för Rymd – Riksutställningars nya utställning på House of Sweden

kl. av |

Gästbloggare Erik Ottosson och Jonas Magnusson, praktikanter på Sveriges Ambassad

Ambassadens tema för året är ”Earth and Space” i Washington, DC och vad passar väl då inte bättre än höstens nya utställning i House of Sweden bär namnet ”Rymd – A Swedish Space Odyssey”!

På måndagen den 5 oktober var det vernissage med över hundratalet gäster, ambassadör Björn Lyrvall hälsade välkommen och därefter höll key note speakern, tillika Sveriges förste man i rymden, Christer Fuglesang ett kort tal. Han räckte även över en dalahäst och sin loggbok från ett av sina uppdrag i rymden (med farkosten Discovery 2006 och 2009), som fick plats i en monter och nu blir en del av utställningen. Även Eric Fugeläng från Riksutställningar invigningstalade och presenterade hela teamet bakom produktionen av utställningen med en varm applåd.

 

Det är en inblick i vad Sverige har bidragit med vad gäller upptäcksresande, innovation, forskning på rymdområdet under årens lopp som utställningsbesökarna bjuds på. Till exempel kan vi stoltsera med ASPERA-3, ett svenskt instrument som hjälper till att mäta flödet av joner i atmosfären runt planeten Mars, eller för den delen ett nytt ”grönt” drivsystem som har kommit att bli ett substitut till det vanliga farliga rymdbränslet.

Rymdlejonet Rufs är ett alldeles nytt projekt, startat av ett gäng rymdentusiaster, med syfte att skjuta upp ett tyglejon i en svenskbyggd amatörsatellit. Förhoppningsvis kan Rufs påbörja sin rymdresa redan i år. För mer info se www.rufsklubben.se

Ett tyglejon finns på plats i House of Sweden för barnen att klämma och känna på.

Magdalena Tafvelin Heldner säger så här om sitt uppdrag som kurator för utställningen: ”Det har varit fascinerande att se vilka spännande saker svenskar har kunnat bidra med när det gäller forskning och innovation i rymden. Jag hoppas besökarna till utställningen upplever detsamma, och kanske blir intresserade av att åka till Sverige.”

 

Den andra delen av rymdutställningen värd att titta närmare på är dess utformning. Producerad under det senaste halvåret av Riksutställningar på Gotland, har de experimenterat med att ta fram en plattformslösning där man kan bygga om modulerna efter behov och nya utställningar. För rymdutställningen tar modulerna formen av sockertoppar, rymdraketer eller svenska berg, beroende på vilka associationer man skapar. Modulerna är i sin tur hopbyggda av mindre ”tårtbitar” som hålls ihop med hjälp av magneter. Magneterna leder dessutom elektriciteten till ledbelysningen och armaturen skapad av Ljusdesign i Gävle.

Det är en sinnrik konstruktion och smarta lösningar. Modulerna är flyttbara och står fritt i rummet. Designers är Johan Carlsson och Tove Alderin (www.jacta.org): ”Vi hoppas att det bjuder in till rörelse i rummet, på ett annat sätt än en vanlig utställning” berättar Johan Carlsson vid visningen av utställningen för ambassadpersonalen.

Lite annan intressant information kring just designen: sju svenska träslag har använts till konstruktionen. Dessutom har Riksutställningar jobbat mycket med böjträ, en avancerad och ambitiös process för att kunna få det rätta uttrycket till montrarna.

6

Dagen efter invigningen arrangerade ambassaden en rymddag, “Swedish American Space Symposium – Space Cooperation for the Future”, i samarbete med Rymdstyrelsen. Konferensens syfte vara att beskriva svenska och amerikanska företags, myndigheters och forskares rymdverksamhet samt att diskutera hur samarbete runt rymdinnovationer kan vara en inspiration för framtiden.

_DSC0733

På konferensen fanns flera företrädare från NASA representerade. Bland annat talade Dava Newman, NASAs näst högsta chef, om svensk-amerikanskt rymdsamarbete. Under dagen fick de svenska företag som närvarade även chansen att knyta kontakt med amerikanska motparter. Dagen avslutades med att en förlänging av Sverige och USAs rymdsamarbetsavtal skrevs under av Anders Lönn  från Utbildningsdepartementet och Anne Hall från USAs Utrikesdepartement.

1

Erik Ottosson och Jonas Magnusson

För mer information om utställningen och evenemanget:

http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Washington/Current-affairs/Events/EXHIBIT-Rymd—A-Swedish-Space-Odyssey-sys/

https://www.riksutstallningar.se/content/washington-nästa-för-rymdäventyret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *