Vi behöver konsten mer än någonsin! Kulturstaden Paris öppnar långsamt upp igen, presidenten zoomar med kulturlivet för att diskutera stödåtgärder och uppmuntra till innovativa lösningar.

kl. av |

Nu får vi gå ut igen efter nästan två månaders karantän! Utan intyg, när vi vill på dagen och nästan hur långt vi vill (10 mil fågelvägen är gränsen). Men helst med skyddsmask – en nödvändighet i tunnelbanan – med respekt för avstånd och bara två åt gången i små butiker. 

11 maj är startskottet för första etappen av det gradvisa öppnandet av Frankrike. Paris-regionen, Île de France, tillhör de mest drabbade, där tuffare restriktioner fortfarande gäller. Hemarbete rekommenderas starkt. På vårt svenska institut i Paris, liksom flera andra kulturinstitutioner, kommer vi att distansarbeta ända till slutet av augusti när vi hoppas öppna upp med vår sedvanliga och populära utomhusbio. Annars ligger all vår fysiska publika verksamhet nere till hösten och vi lär oss bit för bit hur vi kan skapa digital närvaro.

Etapp två startar den 2 juni, när man ser hur det fungerat, och då kanske barer, caféer, restauranger och parker kan få öppna. I första steget börjar några försiktigt med take-out, som vårt Café Suédois här på institutet. Men, ”vi balanserar på en knivsegg” säger premiärministern Edouard Philippe och vi måste gå ytterst försiktigt fram.

Café Suédois öppna för take-out 11 maj. Foto Ewa Kumlin.


Om Paris karismatiske kulturborgarråd, Christophe Girard, får som han vill, blir augusti den fjärde och sista etappen med en stor kulturmånad för Paris ”Le Mois d’Août de la Culture à Paris”, med kulturella manifestationer av alla slag. (Han är för övrigt en av upphovsmännen av den populära ”La Nuit Blanche” kulturnatten, som infördes 2002, som fortsätter ännu i många städer, som Stockholms kulturnatt). Det sägs att små muséer, bibliotek och konstgallerier kan öppna nu, men de större öppnar förmodligen i juni, med endast 10 besökare åt gången, för att gradvis öka på i juli. Men inga kulturfestivaler och större samlingar kan ske i sommar. Kännbart då Frankrike är festivalernas land. På journalistens fråga i en intervju i Télérama häromdagen, om han inte tror att det blir svårt för större inrättningar att få betalande publik, nu när all digital kultur har varit gratis, svarar Girard, att vi måste stötta konstnärer och artister och behöver dem mer än någonsin, något som verkligen visat sig under pandemin. Hans motto har alltid varit ”Ne jamais abondonner la poète(ungefär : Överge aldrig poeten!)

För ett år sedan på besök hos Paris kulturborgarråd Christophe Girard när man fortfarande kunde lägga en arm på axeln.

Den tillbakadragne kulturministern Franck Reister har också betonat att kulturen kan ha en hävstångseffekt på ekonomin och den kan ge oss möjligheter att förstå vår värld bättre, att återfinna varandra och att skapa nya plattformar ”I krisens eftermäle kommer kultur att spela en huvudroll”. Häromdagen satt han vid president Macrons sida när denne bjöd in till en videokonferens med ett dussin nyckelpersoner inom kultur till en fri diskussion, som Macron sedan följde upp med en egen presskonferens. Förväntningarna på konkreta besked kom på skam, även om Macron visat sin vilja att ”refonder une ambition culturelle pour le pays” (återskapa en kulturell ambition för Frankrike). Tidskriften Télérama sammanfattade hans budskap: ”aide-toi, aide notre jeunesse, et l’État t’aidera” (ungefär: Hjälp dig själv, hjälp vår ungdom, och staten kommer att hjälpa dig), syftande delvis på budskapet om extra stöd till konstnärliga utbildningar. 

Liksom i Sverige och i andra europeiska länder har en rad stödåtgärder införts på kulturområdet. Det har bildats en allmän solidaritetsfond, först på 1 miljard EUR, som nu höjts till 7 miljarder EUR, för små företagare i allmänhet, men också med syfte att hjälpa konstnärer och författare. De stödberättigade kan befrias eller få skjuta upp betalning av hyror, el och andra baskostnader för sina professionella lokaler, liksom skatter och skulder. Ytterligare stödpaket ska ges inom konst, musik, litteratur, scenkonst, dans, film mm.

När det gäller allmän uppdatering om vad som gäller i Frankrike, följer ambassaden noggrant upp händelserna på hemsidan, särskilt vad gäller resor, och egentligen bör vi försöka låta bli att resa hela sommaren. Men som svensk går det alltid att resa hem till Sverige från Frankrike. Några få flyg går varje vecka mellan Paris och Stockholm.

Till sist några ord om Sverige i franska medier, som också ambassaden rapporterar om varje vecka. Vi har väl aldrig haft så omfattande bevakning av Sverige som just nu, när Sverige sticker ut bland alla europeiska länder. Förra veckan publicerades hela 52 artiklar om Sveriges coronastrategi. Rapporter om vardagsliv, våra öppna skolor och förstås Anders Tegnell. TV-kanalen  ARTE visade  visade ett 30-minuter långt reportage där de följde en familj i vardagen, en svensk journalist och sjukvårdspersonalen på SöS intensivvård. Ambassadör Veronika Wand-Danielsson medverkade också i en direktsändning i nyhetskanalen BFMTV om den svenska coronastrategin. Bevakningen har skett i de största dagstidningarna, mestadels saklig rapportering men också i övriga media och innehållit hela skalan från kritik till positiv nyfikenhet. 

För min personliga del, är det förstås skönt att åter få vandra fritt på Paris gator, även om vi som har ynnesten att bo på institutet haft en jämförelsevis priviligierad karantän med både hem, kontor och trädgård. Mitt under all överhängande oro och intensiv corona-rapportering, har det inre livet fått välbehövlig tid för eftertanke. Jag har också upplevt nya  dimensioner när själva staden har framkallats för mina ögon under morgonpromenaderna. Jag som alltid ivrigt studerar människorna omkring mig, har nu sett helt nya saker längs mina vandringar. Hög och klar luft, fylld med fågelsång, vildvuxna parker, betagande färger, former och arkitektur. Vi som fick vara med om den här unika epoken kommer aldrig att glömma hur staden framträtt i olika skepnader; först spökstad, sedan ren och stolt. Ingen vet hur nästa kapitel skrivs.

De annars så välskötta parkerna har hunnit växa sig vilda under karantänen. Foto: Ewa Kumlin
Att ha hela gatan för sig själv under karantän är unikt – min man Krister på vår gata. Foto Ewa Kumlin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *