“Vi har inte gjort tillräckligt” manar Tysklands kulturminister under litteraturmanifestation för Ukraina i Paris

kl. av |
Tyska kulturministern Claudia Roth inleder. illustration: Elsie Heberstein, österrikiska kulturinstitutet

Just nu pågår ett europeiskt kulturministermöte i Angers, där också svenska kulturministern deltar. Den stridbara tyska kulturministern Claudia Roth passade på att komma till Paris dagen innan för att ordna en manifestation på Goethe-institutet med en marathon-uppläsning av samtida ukrainsk poesi och litteratur. Evenemanget beslutades med tre dagars framförhållning. Arton europeiska och internationella kulturinstitut i Paris hann mobilisera sig med poeter, författare, skådespelare och kulturpersonligheter som med kort varsel ställde upp. Det blev två emotionellt laddade timmar framför ett fullsatt auditorium, med många tårar och långa applåder. Att höra de ukrainska författarnas ord, framförda på franska, genom varierande språkliga brytningar berörde djupt.

Andrei Kourkov inleder illustration: Elsie Heberstein, österrikiska kulturinstitutet

”I Ukraina finns det fler böcker om kärlek än om krig, sade ukrainske författaren och Pen-ordföranden Andreï Kourkov i sin inledande videosändning från sitt kök i Ukraina. ”Vi är en självklar del av Europa och den europeiska kulturen! Vi behöver er!”

Maja Thrane läser Zanna Sloniowska illustration: Elsie Heberstein, österrikiska kulturinstitutet

Från Sverige läste översättaren, författaren och journalisten Maja Trane en dikt av Zanna Sloniowska, nu bosatt i Krakow, som Maja hade skärm-kontakt med dagen innan.  

Natasa Petresin Bachelezi llustration: Elsie Heberstein, österrikiska kulturinstitutet

Sista inslaget framfördes av chefen för Cité des Arts, konstcuratorn Natasha Petresin Bachelez, från Slovenien, som satte sin mobiltelefon till mikrofonen när hennes ukrainske pappa läste några rader från nationalpoeten Taras Shevchenko på originalspråk, som Natasha och hennes syster växt upp med, med andemeningen att ”lär dig gärna andra språk, res gärna utomlands, men det svåraste är att erövra ditt eget språk”.

Claudia Roth, den tyska kulturministern, i knallröd polo, röda strumpor och blommig kjol, framförde sitt känsloladdade tal på bästa franska, som en konstnärlig utövare, snarare än en politiker, om behovet av den konstnärliga friheten, konstnärerna och kulturen som våra starkaste vapen i krig. Hon gick hårt åt Putin, utan att nämna hans namn, men betonade att de som vågade opponera sig i Ryssland också behövde vårt stöd. Grundbudskapet glasklart:att aldrig ge upp kampen för demokratin och det fria ordet.

Precis som i andra länder och Sverige svämmar det nu över av ukrainska uppläsningar, filmvisningar och kulturmanifestationer av olika slag. Utöver de  många internationella kulturinstitutionerna, har förstås de stora scenerna och institutionerna i Paris och hela Frankrike kraftsamlat i solidaritet för Ukraina. 

En självklarhet i Frankrike, där kulturen alltid spelat en central roll. Den franska kulturpolitiken sedan födelsen 1959, under André Malraux’ ledning, har alltid värnat om att ta in andra länders kultur och konstnärer till Frankrike, något som är extra tydligt nu under franska EU-ordförandeskapet med europeiska kulturinsatser över hela Frankrike. Som sagt, nu möts EU-kulturministrarna i Angers, och i slutet av veckan välkomnar Macron alla europeiska statsministrar till Versailles. Invasionen står förstås högst på agendan.

Och om det finns ett ljus i mörkret att hålla sig i mitt i denna tragiska krissituation, är det att det visar ett starkt och enat Europa, något som under pandemin inte kändes lika självklart.

Utmaningen blir att hålla i och hålla ut. Det här tar inte slut inom överskådlig tid. Att Sverige har ett kulturhus mitt i Europa, i kulturstaden Paris, är angelägnare någonsin.  Vi diskuterar vad vi kan göra för att bidra här på Svenska institutet i Paris i samarbete med andra, som Paris stad, Cité des Arts och våra svenska partners för gästlägenheterna. Kanske upplåta rum för ukrainska kulturutövare? Det blir en lång resa och vi får återkomma. 

Ett fullsatt auditorium på Goeteinstitutet
Chefen för Goeteinstitutet i Paris inleder tillsammans med Ukrainas chef
Natasa Petresin Bachelez, chef för Cité des Arts med sin ukrainska kollega Krystina
Moderatorn Lucie Campos, med Claudia Roth, tyska kulturministern
Scenen på Goeteinstitutet – artistes solidaires avec l’Ukraine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.