Vi som bloggar

Här hittar du information och kontaktuppgifter till kulturråden.

Berlin

Nina Katarina Karlsson

För Kulturrådsbloggen i Berlin

Nina Katarina Karlsson är kulturråd i Berlin sedan 1 oktober 2019. Nina Katarina Karlsson är litteraturvetare och civilekonom och har en yrkesbakgrund inom framförallt litteratur, teater, dans och konstnärlig residensverksamhet. Karlsson har även studerat litterär översättning med tysk inriktning vid Södertörns högskola och Akademin Valand. Senast arbetade Karlsson som litteraturkonsulent på Kultur i Väst, Västra Götalandsregionens regionala kulturförvaltning.

Kontakt: nina.katarina.karlsson [a] gov.se

Bryssel

David Ek

För Kulturrådsbloggen i Bryssel

David Ek tillträdde sin tjänst som kulturråd i Bryssel den 17 augusti 2020. Han har bland annat arbetat på Kulturdepartementets enhet för konstarterna och varit ordförande i Nordiska ämbetsmannakommittén för kulturellt samarbete. Han har även arbetat i Bryssel som nationell expert på kommissionens generaldirektorat för utbildning och kultur.

Kontakt: david.ek [a] gov.se

Istanbul

Mike Bode

För Kulturrådsbloggen i Istanbul

Mike Bode tillträdde sin tjänst som kulturråd den 19 augusti 2019. Sedan 2011 har han arbetat som kulturutvecklare på Region Jönköpings län där han var en av de konstnärliga ledarna för det interregionala samtidskonstprojektet Nya Småland. Mike Bode har under perioder arbetat i Turkiet och har varit stipendiat på svenska forskningsinstitutet i Istanbul. Han är även verksam bildkonstnär och forskare.

Kontakt: michael.bode [a] gov.se

London

Pia Lundberg

Pia Lundberg

För Kulturrådsbloggen i London

Pia Lundberg är kulturråd i London sedan 1 mars 2018. Från 2007, fram till att hon blev utsedd till kulturråd, arbetade Pia som chef på utlandsenheten på Svenska Filminstitutet med uppdrag att sprida svensk film internationellt. Hon har även varit verksam som filmjournalist för de internationella branschtidningarna Screen International och Variety samt frilansat som kulturjournalist för Sveriges Radio.

Kontakt: pia.lundberg [a] gov.se

Moskva

Maria Lind

För Kulturrådsbloggen i Moskva

Maria Lind är kulturråd i Moskva sedan augusti 2020. Hon är konstvetare, kurator och föreläsare och har varit chef för Iaspis, Tensta konsthall, Kunstverein i München och vid masterprogrammet i curating på Bard College i New York. Därutöver har hon bland annat varit konstnärlig ledare för Asiens största samtidskonstevenemang, biennalen i Sydkoreanska Gwangju, och professor i konstnärlig forskning vid Oslos konstakademi.

Kontakt: maria.lind [a] gov.se

Paris

Sara Arrhenius

För Kulturrådsbloggen i Paris

Sara Arrhenius är kulturråd i Paris sedan januari 2023. Hon har en lång bakgrund inom både konst och skrivande och har arbetat som skribent, kritiker, konstkurator och författare. Mellan 2001 och 2005 ledde hon verksamheten på IASPIS. 2006 utsågs hon som den första chefen för Bonniers konsthall i Stockholm. 2017 tillträdde hon som rektor på Kungliga Konsthögskolan.

Kontakt: sara.arrhenius [a] si.se

Washington

Helene Larsson Pousette

För Kulturrådsbloggen i Washington

Helene Larsson Pousette är kulturråd i Washington sedan den 17 augusti 2020. Larsson Pousette har bred erfarenhet från musei- och utställningsbranschen, bland annat som kurator och konstnärlig ledare för samtidskonst på Historiska museet. Hon har även suttit i Norska Kulturdepartementets råd för museiforskning, samt varit svensk delegat i IHRA - International Holocaust Remembrance Alliance. Helene är medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska. 2009 var hon kulturråd i Belgrad.

Kontakt: helene.larsson.pousette [a] gov.se