Videokonst, bostadskriser, kulturrådsutbyte och ett besök av Statssekreteraren.

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to back / Peş Peşe, ett projekt med Svensk och Turkisk videokonst. På bilden detaljer från videoverken “A Void” av Katarina Löfström och ”The Butterfly Effect” av Berat Işık.

Videokonst på Generalkonsulatet

I januari inleddes ett samarbete med Statens Konstråd för att visa svensk och turkisk videokonst i entrén till generalkonsulatet. Projektet fick namnet ”Back to back / Peş Peşe” där videoverk från konstrådets samling visas tillsammans med verk av turkiska konstnärer valda av turkiska konstinitiativ. Vårt första konstnärspar är den svenska konstnären Katarina Löfström från Stockholm och hennes videoverk ”A Void” och den turkiska konstnären Berat Işık från Diyabakır och hans videoverk ”The Butterfly Effect”. 2020 firar generalkonsulatets byggnad, Svenska Palatset, 150 år och vi kommer att uppmärksamma detta med flera satsningar under året.

Kulturrådsbesök

I januari bjöd vi också in kulturråden Stefan Ingvarsson (Moskva) och Mattias Lafolie (Peking) för ett fördjupat kunskapsutbyte. Båda kulturråden, som nyligen avslutat sina uppdrag, bär på otroligt värdefulla erfarenheter och kunskaper. Vi tillbringade två intensiva dagar tillsammans med att djuploda i deras imponerande arbete i Ryssland och Kina. Stefan and Mattias delade generöst med sig av sina erfarenheter och vi fick tillfälle att diskutera utmaningar, ta emot tips och många goda råd. Denna kunskapsöverföring är något som kommer utgöra ett bra stöd för vårt fortsatta arbete i Turkiet.

Kulturråds besök med Stefan Ingvarsson (Moskva) och Mattias Lafolie (Peking).
Kulturråds besök med Mattias Lafolie (Peking) och Stefan Ingvarsson (Moskva).

Filmvisning och paneldebatt

Inom ramen för projektet Equal Spaces visade vi den svenska filmregissören Frederick Gerttens prisbelönta dokumentär PUSH och ordnade en paneldebatt om utmaningarna för den globala bostadsmarknaden. Visningen och debatten anordnades i samarbete med The Sustainability Film Festival och ägde rum på Pera Museum i Istanbul. Eventet var mycket välbesökt och det var uppenbart att det finns ett stort intresse för att diskutera stadsplaneringsfrågor och utmaningarna i Istanbul. I panelen ingick, förutom Frederick Gertten, Veronica Hejdelind som är verksamhetschef för Arwidsson-stiftelsen, Yaşar Adnan Adanalı, chef för Space Justice Association och urbanforskaren Cihan Uzunçarşılı Baysal som också modererade. Equal Spaces initierades av Svenska Institutet och Sveriges Generalkonsulat och fokuserar på jämställdhet, mångfald, hållbarhet, innovation och design. Projektet utgår från arkitektur, konst och designfrågor och har som syfte att lyfta fram och skapa utbyten kring mer jämställda, inkluderande och hållbara samhällen. Flera satsningar inom projektet planeras under året.

 Paneldebatt och visning av Frederick Gerttens dokumentär PUSH med Frederick Gertten, Veronica Hejdelind, Yaşar Adnan Adanalı och Cihan Uzunçarşılı Baysal inom ramen för projekt Equal Spaces i samarbete med Svenska Institutet.
Visning av Frederick Gerttens dokumentär PUSH med Frederick Gertten på Pera Museum, Istanbul inom ramen för projekt Equal Spaces ett samarbete med Svenska Institutet.
Paneldebatt i samband med visningen av Frederick Gerttens dokumentär PUSH med Frederick Gertten, Veronica Hejdelind, Yaşar Adnan Adanalı och Cihan Uzunçarşılı Baysal.

Besök av Statssekreteraren

Veckan därpå gladde vi oss åt ett besök av Statssekreteraren för Kultur- och demokratiminister Helene Öberg tillsammans med Sandra Fogelberg och Susanne Olby från kulturdepartementet. Besöket till Istanbul arrangerades för att få en fördjupad förståelse av vårt kulturfrämjaarbete och vilka utmaningar och prioriteringar vi arbetar utifrån i Turkiet. Generalkonsuln Peter Ericson presenterade generalkonsulatets olika verksamheter, diskuterade generalkonsulatets starka främjaidentitet och stod värd för en middag med sakkunniga och journalister för att ge våra gäster möjlighet att fördjupa sig om det politiska läget i Turkiet idag.

Statssekreteraren för Kultur- och demokratiminister Helene Öberg, Sandra Fogelberg och Susanne Olby från kulturdepartementet  tillsammans med Generalkonsuln Peter Ericson och Kulturråd Mike Bode.
Generalkonsuln Peter Ericson, Statssekreteraren för Kultur- och demokratiminister Helene Öberg, Sandra Fogelberg och Susanne Olby från kulturdepartementet och Kulturråd Mike Bode.

Under besöket presenterade vi också vårt kulturafrämjaarbete, vår planering och prioriteringar i detalj och hann med att besöka några av våra samarbetspartners. Vi besökte The Womens Library and Information Center Foundation i Istanbul där vi togs emot av Füsun Ertug och medarbetare. Füsun berättade om föreningens historia och aktiviteter och visade delar av arkivet. Föreningen arbetar outtröttligt med att samla, bevara och synliggöra kvinnor, kvinnors sociala historia och litteratur i Turkiet. Vi har inlett samtal om ett nytt samarbete inom ramen för Equal Spaces projektet med fokus på att med utgångspunkt i arkivet inrätta residensverksamhet för att konstnärligt synliggöra olika kvinnoperspektiv i Turkiet med särskilt fokus på kvinnor inom arkitektur och det offentliga rummet.

Besök hos The Womens Library and Information Center Foundation i Istanbul med Sandra Fogelberg, Füsun Ertug, Tülin Tankut, Mike Bode, Susanne Olby, Alev Karaduman och Statssekreteraren Helene Öberg.
 Besök hos The Womens Library and Information Center Foundation i Istanbul.
Besök hos The Womens Library and Information Center Foundation i Istanbul.
Besök hos Anadolu Kültür och verksamhetsledarna Asena Günel och Aslý Cetinkaya.
Besök hos Anadolu Kültür och verksamhetsledarna Asena Günel och Aslý Cetinkaya.

Därefter besökte vi Anadolu Kültür där vi träffade verksamhetsledarna Asena Günel och Aslý Cetinkaya. Vi fick tillfälle att se deras senaste grupputställning med konstnärer från mellanöstern samt samtalade om de kulturella utmaningarna som finns i Turkiet idag. Anadolu Kültür grundades som en ideell kulturinstitution 2002 och syftar till att bygga broar mellan olika etniska, religiösa och regionala grupper genom att dela kultur och konst, stödja regionala initiativ, betona kulturell mångfald och kulturella rättigheter och befästa interregionalt samarbete.

Kulturrådsassistenten Alev Karaduman och kulturråd Mike Bode.

Vi är också glada för att kunna hälsa Alev Karaduman välkommen som ny kulturrådsassistent. Alev har både en akademisk och en kulturell bakgrund, hon har varit verksam som författare med fokus på identitetsfrågor och har studerat tillämpad kulturanalys i Sverige vid Lunds universitet. Hon var också tidigare praktikant på Svenska forskningsinstitutet i Istanbul och har en god kännedom om kulturlivet i Turkiet. Tillsammans kommer vi fortsätta att utveckla och stödja projekt som bidrar till bilaterala kultur- och kunskapsutbyten mellan svenska och turkiska kulturaktörer. Dessa utbyten, förutom att de skapar goda förutsättningar för svenska aktörer att utöka sina nätverk och vara verksamma i landet, skapar de också sammanhang för att lyfta viktiga samhällsfrågor, synliggöra och stärka det fria kulturlivet, vara inkluderande och motverka polarisering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.