Torsdagen den 12 januari invigde ambassaden i Berlin Sveriges ordförandeskap i EU med en spektakulär platsspecifik version av Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace. Dessa invigningar är i Tyskland ofta ganska formella tillställningar. Vi ville göra något annorlunda som verkligen gjorde ett avtryck. Därför integrerades olika hisnande cirkusnummer under kvällens gång med tal och mingel.


Ambassadör Per Thöresson framhöll i sitt invigningstal att ordförandeskapet kräver balansgångar på slak lina och förhandlingsakrobatik. Den tyska EU-ministern Anna Lührmann välkomnade de svenska ordförandeskapsprioriteringarna: säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning och energiomställning, samt demokratiska värden och rättstatsprincipen. Båda betonade förstås vikten av att fortsätta stötta Ukraina.

Ett cirkusnummer med en dansande cirkusartist i brinnande kjol ackompanjerad av en för kvällen specialarrangerad ukrainsk folksång tillägnades Ukraina.

I Tyskland överlämnas alltid en cykel från föregående EU-ordförandeland till det nya ordförandelandet. Cykeln anspelar på en ordlek där orden EU-Rat (EU-råd) och EU-Rad (EU-cykel) uttalas lika. Den här gången kom cykeln svävande ner från taket till tonerna av The final count down. Det är för övrigt en av låtarna på den spellista som Regeringskansliet röstat fram inför Sveriges ordförandeskap. Mellan cirkusnumren spelades ett urval från denna spellista.

I Knitting Peace möts fred och handarbete i en magisk värld av rep, garn och trassel. Att ambassaden valde att visa delar av föreställning hänger förstås ihop med fredstemat, som är mer aktuellt än någonsin. Publiken involveras och får sticka med i föreställningen. Knitting Peace har turnerat runt i Sverige och världen och skräddarsydda Knitting Peace-inspirerade framträdanden har tidigare bland annat visats på Nobelfesten, Svenska Institutet i Paris och Armémuseet i Stockholm.



Ytterligare ett skäl till att visa föreställningen var att vårt fantastiska Felleshus kunde utnyttjas till fullo på ett sätt det aldrig gjort förut. Artisterna hängde i taket, kom klättrade ner för väggarna och dansade på terrassen. Medverkade i föreställningen gjorde cirkusartisterna Alexander Weibel Weibel, Aino Ihanainen, Joana Dias och Rebecca Seward samt musikern Samuel “Looptok” Långbacka. Vi hade förstås inte klarat oss utan de skickliga cirkusteknikerna Fabian Wetterrot, Henrik Enar och Feffe Deijfen som riggade, ljussatte och ljuddesignade föreställningen. Tillsammans lyckades de skapa en poetisk och magisk stämning i huset. Alexander Weibel Weibel stod för regin av denna platsspecifika föreställning.


Till evenemanget kom ca 300 inbjudna gäster, framför allt diplomater och tjänstemän från tyska ministerier, men även representanter från kulturliv, akademi och näringsliv. Cirkusföreställningen kunde genomfördes med stöd från Statens kulturråd och ett tjugotal företagspartner.

Nina Katarina Karlsson
Kulturråd Berlin
Fantastiskt!
Tack Nina, för att jag fick ta del via ditt referat.