Vilken EU-cirkus!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,

Torsdagen den 12 januari invigde ambassaden i Berlin Sveriges ordförandeskap i EU med en spektakulär platsspecifik version av Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace. Dessa invigningar är i Tyskland ofta ganska formella tillställningar. Vi ville göra något annorlunda som verkligen gjorde ett avtryck. Därför integrerades olika hisnande cirkusnummer under kvällens gång med tal och mingel.

En vitklädd cirkusartist hänger i en ring i taket.
Cirkusartisten Joana Dias i Aerial hoop i Felleshuset. Foto: Bernhard Ludewig.

Ambassadör Per Thöresson invigningstalar. Han är klädd i mörk kostym och vit skjorta och slips. Han har ett par svart glasögon.
Ambassadör Per Thöresson invigningstalar. Foto: Bernhard Ludewig

Ambassadör Per Thöresson framhöll i sitt invigningstal att ordförandeskapet kräver balansgångar på slak lina och förhandlingsakrobatik. Den tyska EU-ministern Anna Lührmann välkomnade de svenska ordförandeskapsprioriteringarna: säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning och energiomställning, samt demokratiska värden och rättstatsprincipen. Båda betonade förstås vikten av att fortsätta stötta Ukraina.

EU-minister Anna Lührmann invigningstalar. Hon har en kortklippt mörk frisyr och diskreta runda glasögon. Hon är klädd i svart.
Tysklands EU-minister Anna Lührmann i Felleshus. Foto: Bernhard Ludewig

Ett cirkusnummer med en dansande cirkusartist i brinnande kjol ackompanjerad av en för kvällen specialarrangerad ukrainsk folksång tillägnades Ukraina.

En cirkusartist snurrar med en vid kjol som brinner i ytterkanterna på den mörklagda terassen. Fyra cirkustekniker sitter runt henne beredda att släcka kjolen när dansen är över.
Cirkusartisten Rebecca Seward dansar till en ukrainsk folksång. Foto: Bernhard Ludewig

I Tyskland överlämnas alltid en cykel från föregående EU-ordförandeland till det nya ordförandelandet. Cykeln anspelar på en ordlek där orden EU-Rat (EU-råd) och EU-Rad (EU-cykel) uttalas lika. Den här gången kom cykeln svävande ner från taket till tonerna av The final count down. Det är för övrigt en av låtarna på den spellista som Regeringskansliet röstat fram inför Sveriges ordförandeskap. Mellan cirkusnumren spelades ett urval från denna spellista.

En cykel hissas ner från det mycket höga taket i Felleshus. Publiken står och tittar uppåt.
EU-cykeln hissas ner från Felleshus tak till tonerna av The Final Countdown. Foto: Bernhard Ludewig

I Knitting Peace möts fred och handarbete i en magisk värld av rep, garn och trassel. Att ambassaden valde att visa delar av föreställning hänger förstås ihop med fredstemat, som är mer aktuellt än någonsin. Publiken involveras och får sticka med i föreställningen. Knitting Peace har turnerat runt i Sverige och världen och skräddarsydda Knitting Peace-inspirerade framträdanden har tidigare bland annat visats på Nobelfesten, Svenska Institutet i Paris och Armémuseet i Stockholm.

Ett flaggspel av stickade små delar hissas upp i taket. Runt balkonräckena i Felleshuset hänger nät av tjockt vitt garn.
Som en del i föreställningen hissades ett stickat flaggspel upp i Felleshuset. Foto: Bernhard Ludewig

Musikern spelar fiol iklädd en gråvit skjorta och hög svart hatt.
Musikern Samuel “Looptok” Långbacka i Felleshus. Foto: Bernhard Ludewig

Cirkusartisten snurrar runt bland flera slaka linor. Här har han fångats när han har benen uppåt och huvudet neråt. Han är klädd i mörkt grått.
Cirkusartisten Alexander Weibel Weibel på slak lina. Foto: Bernhard Ludewig

Ytterligare ett skäl till att visa föreställningen var att vårt fantastiska Felleshus kunde utnyttjas till fullo på ett sätt det aldrig gjort förut. Artisterna hängde i taket, kom klättrade ner för väggarna och dansade på terrassen. Medverkade i föreställningen gjorde cirkusartisterna Alexander Weibel Weibel, Aino Ihanainen, Joana Dias och Rebecca Seward samt musikern Samuel “Looptok” Långbacka. Vi hade förstås inte klarat oss utan de skickliga cirkusteknikerna Fabian Wetterrot, Henrik Enar och Feffe Deijfen som riggade, ljussatte och ljuddesignade föreställningen. Tillsammans lyckades de skapa en poetisk och magisk stämning i huset. Alexander Weibel Weibel stod för regin av denna platsspecifika föreställning.

En cirkusartist klädd i vitt står på en hand på pelare med stickade figurer.
Aino Ihanainen med stickade figurer från Knitting Peace. Foto: Bernhard Ludewig

En cirkusartist klädd i vitt klättrar ner för den höga grå betongväggen. Här står hon med en fot mot väggen, det andra benet rakt ut och huvudet neråt.
Rebbeca Seward kom klättrande ner från taket. Foto: Bernhard Ludewig

Till evenemanget kom ca 300 inbjudna gäster, framför allt diplomater och tjänstemän från tyska ministerier, men även representanter från kulturliv, akademi och näringsliv. Cirkusföreställningen kunde genomfördes med stöd från Statens kulturråd och ett tjugotal företagspartner.

Sveriges Logotyp i blått och gult.
Sveriges Logotyp för EU-ordförandeskapet 2023

Nina Katarina Karlsson

Kulturråd Berlin

One response to “Vilken EU-cirkus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.