“We have decided to put ourselves inside a self-built cultural jail!”

kl. av | Taggar: , , , , , ,
Sir Bob Geldof står bakom ett öppet brev till premiärminister Theresa May där han och stora delar av den brittiska musikbranschen varnar för konsekvenserna av Brexit.
Sir Bob Geldof står bakom ett öppet brev till premiärminister Theresa May där han och stora delar av den brittiska musikbranschen varnar för konsekvenserna av Brexit.

Lägesrapport från Storbritannien om hur kulturbranschen rustar upp inför Brexit av Sofia Lundström, praktikant på Sveriges ambassad i London.

I Storbritannien är det stundande utträdet ur EU på allas läppar, och så även i kultursektorn. Medier har tidigare rapporterat om tunga, brittiska namn inom de kreativa näringarna som uttryckt sitt missnöje över hur Brexit kommer försvåra Storbritanniens internationella kulturutbyten.

I början av oktober publicerade den brittiske musikikonen Sir Bob Geldof ett öppet brev till premiärminister Theresa May, där han inleder med att hylla den brittiska musikindustrin, men framhåller att den nu står inför en ödesmättad framtid. Pundets fall på börsen efter Brexitomröstningen 2016 har redan resulterat i oönskade konsekvenser för brittiska musikutövare, såsom höjda avgifter för ljudutrustning och dyrare turnékostnader, menar Geldof. Brevet har i dagsläget fått stor spridning, och är undertecknat av flera viktiga brittiska musikexporter som Sting, Rita Ora och Ed Sheeran.

Från skivbolagens håll hörs också oroliga röster. Stephen Bass som är medgrundare till det oberoende skivbolaget Moshi Moshi Records, först med att signa bland andra Florence + the Machine, berättar för The Observer att ändrade regler vad gäller in- och utresor från Storbritannien kommer att få en dramatisk effekt för de turnerande artisternas framgångar.

Ett ljus i mörkret är däremot att brittisk musik är inne i en riktig guldålder försäljningsmässigt: The Observer rapporterade tidigt i oktober att intäkterna för den brittiska musikindustrin steg med rekordhöga 10,6% förra året (mycket tack vare Ed Sheeran som blev världens mest inkomstbringande artist). 2017 års utlandsförsäljning av brittisk musik genererade drygt 400 miljoner pund rapporterar The Guardian, som samtidigt passar på att höja ett varningens finger om att denna glädje kan bli kortvarig i dessa Brexittider.

Även den internationella tv-branschen står inför rejäla omställningar i och med Brexit. Svenska och brittiska medier rapporterar om att många av de tv-kanaler som hittills verkat under brittisk jurisdiktion nu planerar att flytta sina huvudkontor till andra EU-länder för att smidigt kunna få fortsatt utfärdade sändningstillstånd inom EU. Dock råder fortfarande en ovisshet kring de eventuella konsekvenserna för tv-distributörer som sänder från Storbritannien, och medier och myndigheter levererar både optimistiska och pessimistiska profetior. Trots att det rapporterats om att tomma tv-rutor kan bli en realitet i Sverige efter Brexit, menar flera experter att man ska ta varningen med en nypa salt eftersom svenska kanaler som sänds från Storbritannien med största sannolikhet kommer att fortsätta kablas ut – oavsett om det blir en no deal-situation vid utträdet.

En annan framstående kulturpersonlighet som uttryckt sin oro för den brittiska konstens och kulturens framtid är Sir Nicholas Hytner, tidigare chef för Royal National Theatre i London. Förutom att framhäva det mörka moln som nu svävar ovanför brittiska kulturutövares huvuden, så breddar han problematiken genom att peka på att kreativa och humanistiska ämnen prioriteras bort och värderas allt lägre i skolundervisningen.

Trots oroligheterna som omgärdar brittiskt kulturliv i dagsläget, fortsätter kreativiteten att flöda i Storbritannien. Från svenska ambassadens håll är vi måna om att skapa kontaktytor där svenska och brittiska kulturutövare kan mötas och utbyta erfarenheter för att säkerställa goda relationer och fortsatta samarbeten även efter Brexit.

Vilka de konkreta följderna av utträdet ur EU kommer att bli för den kreativa sektorn är det ingen som vet, men oron bland landets kulturutövare är ett faktum. Sir Bob Geldofs brev är en påminnelse om att klockan tickar ner mot den 29 mars 2019 i ett snabbt BPM, och han avslutar med de uppmanande orden: ”Let’s rock Europe and let’s save our music, our musicians, our music jobs and our songs. Let’s save our voice.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *